Vaccinul anti COVID-19 şi dilema numărului de doze necesare. Experţii caută cea mai eficientă strategie

  • Britanicii amână administrarea celei de-a doua doze
  • Aceştia vor să vaccineze cât mai multe persoane
  • Fauci nu este de acord cu abordarea Regatului Unit
  • Vaccinul Pfizer are o eficienţă de peste 40% la prima doză
Urmărește
3269 afișări
Imaginea articolului Vaccinul anti COVID-19 şi dilema numărului de doze necesare. Experţii caută cea mai eficientă strategie

Britanicii schimbă strategia. Nu mai fac a doua doză, ci vor să vaccineze cât mai repede, cât mai mulţi oameni. Însă asta nu înseamnă că renunţă la a doua doză, doar o amână.

Vaccinul nu oferă protecţie imediat. Persoanele vaccinate trebuie să aştepte puţin până când apare imunitatea.

Până acum se considera că vaccinul Pfizer/BioNTech devine eficient în proporţie de 40% după şapte zile de la prima doză. Dar sunt studii care arată că şi-ar putea face mai bine treaba, adică să aibă o eficacitate mai mare de atât. 

„Se bazează pe faptul că sunt nişte studii care măresc eficacitatea vaccinului. Aşa cum se ştia iniţial, o singură doză producea o eficacitate între 50-60%, dar studii noi, mai ales făcute de cei de la Moderna, care e un vaccin extrem de asemănător, arată că o singură doză poate produce o eficacitate de 80-90%”, spune medicul Octavian Jurma.

SUA nu văd lucrurile la fel. Dr. Anthony Fauci a declarat pentru CNN că Statele Unite nu vor merge pe urmele Regatului Unit şi vor urma instrucţiunile Pfizer şi BioNTech de a administra a doua doză de vaccin la trei săptămâni după prima doză. Pfizer şi BioNTech au avertizat că cele două doze sunt cruciale pentru a obţine o protecţie maximă împotriva Covid-19, spunând că nu au dovezi că o singură doză ar proteja pacienţii după trei săptămâni. Nici Franţa nu este de acord cu strategia Marii Britanii.

„Ştim din studiile clinice că momentul optim este să-l faci într-o singură zi. Şi apoi pentru Moderna, douăzeci şi opt de zile mai târziu şi pentru Pfizer douăzeci şi una de zile mai târziu, asta ne arată datele”, susţine Anthony Fauci, directorul Institutului Naţional de Alergii şi Boli Infecţioase. „Ăsta e modul în care ar trebui să fie făcut vaccinul”, adaugă el.

Cum strategia României de vaccinare este în pom, oricând ar fi binevenită o schimbare. Ar putea funcţiona şi la noi? 

„Administrarea unei singure doze îţi aduce o protecţie, conform studiilor, de până la 50%. Este destul de ok, însă nu garantează că impactul asupra pandemiei va fi suficient încât să schimbe lucrurile şi să le ţină sub control. În România şi la modul în care societatea românească percepe vaccinarea, ar trebui să imunizăm cât mai multe persoane care îşi doresc acest lucru cu cele două doze”, este de părere medicul infecţionist Anamaria Dobrotă.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici