- Home
- Coronavirus
- (16.11.2020, 09:59)
Vaccinul BioNTech- Pfizer: Ce înseamnă o rată de eficacitate peste 90%. Diferenţa dintre eficacitate şi eficienţă
- A existat - pe bună dreptate - o mulţime de entuziasm când Pfizer şi BioNTech au anunţat rezultate intermediare din studiul lor cu vaccinul împotriva COVID, denumit BNT162b2, relatează Real Clear Science.
- Studiile au arătat că vaccinul are o „rată de eficacitate peste 90%”. Dar specialiştii spun că trebuie să fim atenţi cu termenii folosiţi: eficacitate nu este egal cu eficienţă.
Urmărește
11364 afișări
Vaccinul BioNTech- Pfizer: Ce înseamnă o rată de eficacitate peste 90%. Diferenţa dintre eficacitate şi eficienţă
Ce este eficacitatea vaccinului?
Pe scurt, eficacitatea, din termenul din limba engleză "efficacy" este efectuarea unui tratament în condiţii ideale şi controlate, iar eficienţa este performanţa în condiţii reale. Deci, ce înseamnă acest lucru în ceea ce priveşte studiul vaccinului Pfizer / BioNTech?
"Studiile clinice sunt precise şi îngrijite şi îşi propun să răspundă dacă un vaccin este sigur şi dacă funcţionează. Pentru a realiza acest lucru, participanţii care sunt recrutaţi să facă vaccinul (sau un placebo) sunt în general sănătoşi. În studiile clinice realizate, este posibil ca participanţii să nu fie din grupul vulnerabil pe care intenţionăm să îl protejăm în cele din urmă cu acest produs, de exemplu, copiii sau persoanele în vârstă cu alte afecţiuni", spune Dr. Zania Stamataki.
Pentru a stabili eficacitatea vaccinului, trebuie să o comparăm cu un tratament „de control”, care este de obicei un vaccin irelevant sau un preparat similar care nu ar trebui să funcţioneze pentru virusul testat. Studiile sunt adesea „dublu orb”, astfel încât participanţii nu ştiu ce vaccin au primit, iar cercetătorii nu ştiu ce vaccin au administrat până la sfârşitul studiului, relatează Real Clear Science.
Vaccinul Pfizer / BioNTech raportează 90% eficacitate, ceea ce înseamnă că vaccinul lor a prevenit simptomele COVID-19 pentru 90% dintre voluntarii care au primit vaccinul în comparaţie cu cei care au primit un placebo. Acest procent este foarte mare şi se va schimba probabil până la sfârşitul studiului. Comunicatul de presă a prezentat rezultatele pentru 94 de participanţi - au nevoie de 164 pentru a finaliza procesul. Se aşteaptă ca vaccinurile sigure cu eficacitate mai mare de 50% să fie aprobate pentru COVID-19.
Cum măsurăm dacă un vaccin este eficient?
Deci, ce înţelegem prin eficienţa vaccinului?
Monitorizarea vaccinurilor nu se opreşte după ce sunt aprobate pentru utilizare. Când vaccinul este implementat, datele vor continua să fie colectate pentru a studia cât de bine funcţionează de-a lungul anilor pentru toţi oamenii vaccinaţi.
Parametrii importanţi includ performanţa vaccinului pentru diferite grupuri (vârstă, etnie, alte condiţii), durata protecţiei (durata imunităţii şi eficienţa împotriva tulpinilor de virus în evoluţie), echilibrul beneficiilor împotriva daunelor. Eficienţa costurilor este, de asemenea, un aspect permanent, bazat pe comparaţii cu alte opţiuni de vaccinare şi tratament.
"Nu ştim care va fi eficienţa generală a vaccinului în prevenirea simptomelor COVID-19, a bolilor severe sau a deceselor şi pot trece câţiva ani înainte ca studiile să raporteze eficienţa BNT162b2 pentru diferite grupuri. Cu toate acestea, este puţin probabil ca acesta să fie de 90%", spune Dr. Zania Stamataki.
Dar foarte puţine vaccinuri - în afară de rujeolă şi varicelă - sunt eficiente la 90%. Vaccinul antigripal are o eficienţă în jur de 40% -60%, dar salvează totuşi milioane de vieţi.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Robert Fico a declarat că opoziția plănuiește o lovitură de stat similară cu revolta EuroMaidan din Ucraina. Ce a declarat Premierul slovac
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Coronavirus în România LIVE UPDATE 16 noiembrie. 4.931 cazuri noi şi 149 decese. Câte teste au fost prelucrate Bilanţul COMPLET
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe