Vaccinul Pfizer-BioNTech, eficient împotriva noilor mutaţii din variantele cu răspândire rapidă ale SARS-CoV-2 - studiu

  • Vaccinul Pfizer-BioNTech împotriva coronavirusului ar putea trece un alt test.
  • Potrivit studiilor efectuate, vaccinul e eficient împotriva a 16 mutaţii ale virusului SARS-CoV-2.
  • Vaccinurile anti COVID-19 pe bază de ARN mesager pot fi modificate rapid, în doar şase săptămâni.
Urmărește
4749 afișări
Imaginea articolului Vaccinul Pfizer-BioNTech, eficient împotriva noilor mutaţii din variantele cu răspândire rapidă ale SARS-CoV-2 - studiu

FOTO: Profimedia

Veşti bune: Se pare că vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de Pfizer Inc şi BioNTech are şanse mari să acţioneze împotriva unei mutaţii depistate la noile variante cu transmisibilitate crescută ale coronavirusului.

Rezultatele unui studiu de laborator realizat de compania americană indică faptul că vaccinul anti COVID-19 este eficient şi în neutralizarea coronavirusului cu aşa-numita mutaţie N501Y a proteinei spike.

Cercetarea Pfizer, efectuată în colaborare cu oamenii de ştiinţă de la Universitatea Medical Branch din Texas, nu a fost încă evaluată de alţi experţi, informează Reuters.

Mutaţia ar putea fi responsabilă pentru gradul mai ridicat de transmisibilitate al variantei de SARS-CoV-2. În consecinţă, unii experţi şi-au exprimat îngrijorarea legată de funcţionarea corespunzătoare a vaccinului, după cum spune şi Phil Dormitzer, unul din oamenii de ştiinţă de top ai echipei Pfizer.

Studiul a fost realizat pe baza unor probe de sânge prelevate de la persoanele cărora li s-a administrat vaccinul. Descoperirile sunt limitate, întrucât nu a fost analizat setul complet de mutaţii din nicio variantă nouă, cu răspândire rapidă, a coronavirusului.

Faptul că vaccinul pare eficient împotriva mutaţiei, precum şi a altor 15 studiate anterior, este încurajator, adaugă Dormitzer. „Am testat până acum 16 mutaţii diferite şi niciuna dintre ele nu a avut un impact semnificativ. Asta este o veste bună, (...) dar nu înseamnă că o a 17-a mutaţie va fi la fel.”

CITEŞTE AICI: „Boala X”, o ameninţare mondială care se prefigurează în Africa. Avertismentul unui medic de top, implicat în descoperirea Ebola..

Specialiştii intenţionează să efectueze teste similare pentru a vedea dacă vaccinul este eficient împotriva altor mutaţii şi speră să aibă mai multe date în câteva săptămâni. Dormitzer a precizat că o mutaţie numită E484K, identificată în varianta sud-africană a coronavirusului, este de asemenea îngrijorătoare.

Simon Clarke, prof. microbiologie celulară la Universitatea din Reading, a declarat săptămâna aceasta că, deşi cele două variante (din Marea Britanie şi Africa de Sud - n.r.) au unele caracteristici comune, virusul african „prezintă o serie de mutaţii suplimentare” care includ modificări mai extinse ale proteinei spike.

Vaccinul Pfizer-BioNTech, la fel ca cel de la Moderna Inc, utilizează o tehnologie pe bază de ARN mesager sintetic. Vaccinurile anti COVID-19 pot fi modificate rapid, dacă acest lucru e necesar. Oamenii de ştiinţă estimează că modificările ar putea fi făcute în doar şase săptămâni.

CITEŞTE AICI: Director executiv Moderna: Vaccinul COVID-19 va oferi imunitate probabil de până la câţiva ani.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici