Vaccinul Pfizer poate fi mai puţin eficient în cazul persoanelor cu obezitate - STUDIU

  • Vaccinul Pfizer/BioNTech poate fi mai puţin eficient la persoanele cu obezitate, sugerează datele unui studiu.
  • Cercetătorii italieni au descoperit că angajaţii din domeniul sănătăţii care suferă de obezitate au produs doar aproximativ jumătate din cantitatea de anticorpi ca răspuns la a doua doză de vaccin, comparativ cu persoanele sănătoase.
  • Deşi este prea devreme să ştim ce înseamnă acest lucru pentru eficacitatea vaccinului, ar putea implica faptul că persoanele cu obezitate au nevoie de o doză de rapel suplimentară pentru a se asigura că sunt protejate adecvat împotriva SARS-CoV-2.
Urmărește
2392 afișări
Imaginea articolului Vaccinul Pfizer poate fi mai puţin eficient în cazul persoanelor cu obezitate - STUDIU

Vaccinul Pfizer poate fi mai puţin eficient în cazul persoanelor cu obezitate - STUDIU

Cercetările anterioare au sugerat că obezitatea, care este definită ca având un indice de masă corporală (IMC) peste 30, creşte riscul de deces cauzat e COVID-19 cu aproape 50%, de asemenea creşte riscul de a ajunge la spital cu 113%, potrivit The Guardian.

Explicaţia este simplă, persoanele cu obezitate au adesea alte afecţiuni medicale subiacente, cum ar fi bolile de inimă sau diabetul de tip 2, care cresc riscul de a face o formă gravă de COVID-19, dar excesul de grăsime corporală poate provoca, de asemenea, modificări metabolice, cum ar fi rezistenţa la insulină şi inflamaţia, care îngreunează lupta organismului împotriva infecţiilor.

Cercetări separate au arătat că vaccinul antigripal este doar la jumătate mai eficient la persoanele cu obezitate în comparaţie cu cei care au o greutate sănătoasă.

Noul studiu, care nu a fost încă evaluat de colegi, oferă primele dovezi directe care sugerează că o problemă similară ar putea apărea în cazul vaccinurilor anti-COVID-19.

Aldo Venuti, de la Istituti Fisioterapici Ospitalieri din Roma, şi colegii săi au evaluat răspunsul anticorpilor după două doze de vaccin Pfizer/BioNTech la 248 de cadre medicale. La şapte zile de la primirea celei de-a doua doze, 99,5% dintre aceştia au dezvoltat un răspuns la anticorpi, iar acest răspuns a fost mai mare decât cel înregistrat la persoanele care şi-au revenit după COVID-19. Cu toate acestea, răspunsul a fost diminuat la persoanele care erau supraponderale şi obeze.

„Deoarece obezitatea este un factor de risc major pentru pacienţii cu COVID-19, este obligatoriu să planificaţi un program eficient de vaccinare în acest subgrup, au scris Aldo şi colegii săi. Desi sunt necesare studii suplimentare, aceste date pot avea implicaţii importante asupra dezvoltarii strategiilor de vaccinare împotriva COVID-19, în special la persoanele obeze. Dacă datele noastre ar fi confirmate prin studii mai ample, oferirea persoanelor obeze a unei doze suplimentare de vaccin sau o doză mai mare ar putea fi opţiunea care să fie evaluată la această populaţie”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici