- Home
- Coronavirus
- BUCUREŞTI, (02.03.2021, 13:57)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Vaccinul rusesc Sputnik V, tot mai cerut de ţările din Europa de Est
În timp ce Uniunea Europeană se străduieşte să-şi intensifice campania de vaccinare împotriva coronavirusului în întregul bloc de 27 de membri, vaccinul rusesc se dovedeşte atrăgător pentru statele din Europa de Est, creând o altă posibilă ruptură în regiune, relatează CNBC.
Urmărește
942 afișări
Republica Cehă, Austria, Ungaria şi Slovacia şi-au exprimat interesul pentru procurarea vaccinului rusesc „Sputnik V”, o mişcare care ar putea submina abordarea unitară de la nivelul UE de aprobare şi administrare a vaccinurilor.
Prim-ministrul ceh Andrej Babis a declarat duminică că ţara sa ar putea utiliza vaccinul Sputnik V chiar fără aprobarea agenţiei europene pentru medicamente.
Declaraţia vine după ce preşedintele rus Vladimir Putin şi cancelarul austriac Sebastian Kurz au avut o conversaţie telefonică vinerea trecută în care au discutat despre „posibilele livrări de vaccin rusesc Sputnik V către Austria, precum şi posibila producţie comună a acestuia”, a spus Kremlinul, menţionând că Austria a iniţiat apelul. Austria a indicat până acum că va respecta deciziile EMA în ceea ce priveşte aprobările vaccinurilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Ungaria nu a manifestat o astfel de ezitare şi a devenit prima ţară europeană care a autorizat în ianuarie - ocolind EMA - şi ulterior a achiziţionat vaccinul Sputnik V. Ţara se aşteaptă ca 2 milioane de doze de vaccin Sputnik V să fie furnizate în următoarele trei luni, potrivit Moscow Times. Ungaria a aprobat, de asemenea, vaccinul Sinopharm din China luna trecută, mergând din nou contra cerinţelor când vine vorba de aprobarea vaccinului în UE.
Luni, Slovacia a devenit a doua ţară europeană care a anunţat că a achiziţionat vaccinul Sputnik V, asigurând 2 milioane de doze. Ministrul sănătăţii din Slovacia a declarat că vaccinul nu va fi administrat imediat, totuşi, pentru că necesită încă undă verde de la autoritatea naţională.
Schimbarea privind vaccinul rusesc vine pe fondul frustrărilor legate de lentoarea lansării vaccinării în UE, măsură îngreunată şi de decizia blocului de a cumpăra vaccinuri în comun, dar şi de faptul că, în comparaţie cu alte ţări, înclusiv SUA şi Marea Britanie, comenzile sale au venit mai târziu.
Problemele de producţie şi birocraţia au fost, de asemenea, obstacole.
Vaccinul Sputnik a fost aprobat de autoritatea de reglementare a sănătăţii din Rusia în august anul trecut, înainte de încheierea studiilor clinice, generând scepticism în rândul experţilor privind standardele stricte de siguranţă şi eficacitate. Unii experţi au susţinut că Kremlinul era dornic să obţină victoria în cursa pentru dezvoltarea unui vaccin Covid-19.
Cu toate acestea, analiza intermediară a studiilor clinice de fază 3+, care a implicat 20.000 de participanţi şi publicată în revista medicală The Lancet la începutul lunii februarie, a constatat că vaccinul a fost 91,6% eficient împotriva Covid-19.
Într-un articol însoţitor din Lancet, Ian Jones, profesor de virologie la Universitatea din Reading, Anglia, a menţionat că „dezvoltarea vaccinului Sputnik V a fost criticată pentru graba nepotrivită. Dar rezultatul raportat aici este clar şi principiul ştiinţific al vaccinării este demonstrat, ceea ce înseamnă că se poate alătura acum luptei pentru reducerea incidenţei Covid-19. "
Cu toate acestea, Centrul Naţional de Epidemiologie şi Microbiologie Gamaleya din Moscova, care a dezvoltat vaccinul, nu a depus încă o cerere la EMA pentru autorizaţia de introducere pe piaţă a vaccinului, a declarat agenţia UE pentru medicamente la începutul lunii februarie.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe