- Home
- Coronavirus
- (05.03.2020, 11:51)
- Ioana Scholler
Virusul 2019-nCov a suferit cel puţin o mutaţie. Cercetătorii au descoperit două tulpini, iar infecţia cu ambele forme este extrem de posibilă
- Tipul mai agresiv de virus a fost predominant în stadiile incipiente ale epidemiei din oraşul chinez Wuhan.
- Totuşi, frecvenţa cu care este întâlnit acest tip de virus a scăzut începând cu luna ianuarie, spun cercetătorii.
- Cercetătorii chinezi au avertizat că datele studiului sunt încă „foarte limitate”.
Urmărește
10755 afișări
Sursa foto: Profimedia
Potrivit unui studiu publicat, marţi, experţii de la Universitatea Peking şi Institutul Pasteur din Shanghai au descoperit că o formă mai agresivă a noului coronavirus ar fi fost întâlnit în cel puţin 70% dintre mostrele analizate, în timp ce 30% au fost generate de un tip de coronavirus mai puţin grav.
Cele două forme ale virusului au primit şi nume, respectiv „S-type” pentru tipul mai puţin agresiv, în timp ce forma mai gravă a fost numită „L-type”. Analizele unui bărbat din SUA, al cărui test pentru coronavirus a ieşit pozitiv pe 21 ianuarie, au mai arătat că este posibilă infectarea cu ambele tipuri de virus.
Cercetătorii susţin că rezultate indică faptul că numărul crescut de cazuri de COVID-19 ar fi fost, cel mai probabil, provocat de „mutaţii şi de selecţia naturală”, scrie CNBC.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România
Cu toate acestea, experţii au avertizat că studiul este încă „foarte limitat”, subliniind că va fi nevoie de cercetări ulterioare pentru a putea înţelege mai bine evoluţia şi epidemiologia infecţiei COVID-19.
Studiul a fost publicat la scurt timp după ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a confirmat că virusul a infectat peste 93.000 de oameni pe plan mondial, fiind vorba despre cel puţin 3.100 de morţi.
Tot ce ştim până acum despre 2019-nCoV
Medicii spun că virusul, care a fost detectat pentru prima oară într-o piaţă de fructe de mare din oraşul chinez Wuhan, se transmite de la om la om, cel mai mult în cazul persoanelor aflate în apropiere unele de altele. Totodată, virusul 2019-nCov se răspândeşte prin picăturile respiratorii care sunt create atunci când o persoană infectată tuşeşte sau strănută, aceste picături putând fi inspirate de oamenii din jur, potrivit CDC.
Poate fi transmis virusul şi de oamenii care nu prezintă simptome?
Experţii medicali susţin că suntem cei mai contagioşi atunci când prezentăm cele mai multe simptome, dar o rată a răspândirii este posibilă şi înainte să avem simptome clare. Există informaţii că acest lucru se întâmplă şi în cazul noului coronavirus, dar aceasta nu este calea principală prin care se transmite patogenul.
Poate fi contractat virusul de pe o suprafaţă contamintă?
Este posibil ca o persoană să fie infectată cu COVID-19 după ce atinge o suprafaţă sau un obiect contaminat cu virusul 2019-nCov, iar apoi îşi atinge gura, nasul sau chiar şi ochii. Totuşi, medicii susţin că aceasta nu este principala cale prin care se răspândeşte noul tip de coronavirus.
Pentru că nu au detectat exact cât timp poate supravieţui COVID-19, specialiştii iau ca reper celelalte tipuri de coronavirus umani, precum SARS sau MERS, care rezistă pe suprafeţe neanimate - inclusiv metalul, sticla sau plasticul - până la nouă zile.
Cât de periculoase sunt mutaţiile?
Un expert medical a avertizat recent că mutaţiile în ADN-ul patogenului ar putea transforma virusul în „ceva mult mai grav”.
Totuşi, deşi este adevărat că mutaţiile generate de virusuri sau infecţii sunt periculoase pentru organism, există şi mutaţii genetice care au consecinţe pozitive. Aceasta este explicaţia pentru care există categorii de oameni ce par a fi rezistenţi la anumite boli sau au imunitate la diverşi agenţi patogeni.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: VIDEO: Gestul şocant al unui tată ieşit din carantină din cauza coronavirusului. A tuşit şi a împărţit aceeaşi sticlă de apă cu fiica lui
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:23
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1064. Zelensky: Ucraina se va alătura NATO dacă Trump doreşte / Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
-
astăzi, 14:20