Imagini din satelit indică altă perioadă de apariţie a coronavirusului în Wuhan. Harvard: Indicatori cu până la 90% mai mari

  • Imaginile din satelit oferă o altă perspectivă asupra perioadei de început a coronavirusului
  • Virusul SARS-CoV-2 s-ar fi extins în China încă din august 2019, potrivit unui nou studiu realizat de Harvard Medical School
  • Cercetarea are la bază observaţii despre gradul de ocupare al parcărilor spitalelor din Wuhan, precum şi tendinţele de căutare pe internet
Urmărește
8515 afișări
Imaginea articolului Imagini din satelit indică altă perioadă de apariţie a coronavirusului în Wuhan. Harvard: Indicatori cu până la 90% mai mari

Coronavirus Wuhan. Sursa FOTO: Profimedia

Studiul, care nu a fost încă revizuit de alţi experţi, indică un număr semnificativ mai mare de autoturisme în parcările a cinci spitale din Wuhan, la sfârşitul verii şi în cursul toamnei anului 2019. Comparaţia a fost realizată în paralel cu datele obţinute în aceleaşi perioade ale anilor precedenţi. Un alt aspect luat în considerare a fost analiza cuvintelor cheie asociate cu bolile infecţioase de pe motorul de căutare Baidu din China.

Coronavirus: un puzzle complicat

Cercetătorii au observat „o creştere accentuată a volumului de autoturisme, începând cu luna august 2019 şi culminând cu o perioadă de vârf în decembrie 2019”, potrivit studiului condus de John Brownstein, de la Spitalului de Copii din Boston.

Folosind imagini din octombrie 2018, cercetătorii au numărat 171 de maşini în parcările uneia dintre cele mai mari unităţi medicale din Wuhan, Spitalul Tianyou. Datele din satelit colectate un an mai târziu indică, însă, 285 de vehicule în aceleaşi loturi (o creştere cu 67%). În cazul altor spitale din Wuhan, traficul s-a intensificat şi cu 90%.

Experţii au specificat: „În spitale au existat zile cu un volum relativ mare de pacienţi, atât în ​​toamna, cât şi în iarna lui 2019. Cu toate acestea, între lunile septembrie şi octombrie 2019, la cinci dintre cele şase spitale observăm cel mai mare volum zilnic relativ din seria analizată. Datele coincid şi cu niveluri ridicate de interogări online pe motorul de căutare Baidu pentru termenii <<diaree>> şi <<tuse>>”.

„Încercăm să punem cap la cap piesele unui puzzle complicat pentru a afla ce se petrecea la vremea respectivă", a declarat Brownstein pentru CNN.

„Datele sunt destul de convingătoare, întrucât am observat o creştere a numărului de persoane care se interesau de boli gastro-intestinale, care au căpătat o frecvenţă nemaivăzută în trecut. Acum ştim că astfel de simptome sunt, într-adevăr, markeri importanţi pentru coronavirus, a adăugat el. „Un procent uriaş de pacienţi testaţi pozitiv pentru COVID-19 în Wuhan manifestă diaree.”

Supravegherea prin satelit a bolilor infecţioase

Utilizarea „fluxurilor de date validate” pentru supravegherea bolilor respiratorii nu este o practică nouă, fiind totodată şi o tehnică folosită de serviciile de informaţii.

„Gradul de ocupare al parcărilor spitalelor poate fi utilizat drept indicator relativ”, a explicat Brownstein. „Puteţi prezice sezonul gripei doar uitându-vă la parcări.”

„Nu putem dovedi clar ce a condus la aceste rezultate, dar studiul nostru poate fi anexat unui corp din ce în ce mai consistent de dovezi că ceva se întâmpla înainte de data la care coronavirusul a fost recunoscut oficial", a spus el. „Aceste descoperiri sprijină ipoteza potrivit căreia virusul a apărut în mod natural în sudul Chinei, iar agentul patogen circula deja în momentul crizei din Wuhan.”

La nivel mondial, peste 7 milioane de oameni au fost infectaţi cu noul coronavirus, potrivit Universităţii Johns Hopkins. Numărul deceselor a depăşit 404.000, iar dintre acestea 110.000 de morţi au fost depistate doar în SUA.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici