100 de ani de la naşterea lui Ceauşescu | Cum l-a văzut Richard Nixon

La 26 ianuarie se împlinesc 100 de ani de la naşterea lui Nicolae Ceauşescu, care a condus România din 1965, de la moartea lui Gheorghe Gheorghiu Dej şi până la 22 decembrie 1989, când a fugit cu elicopterul de pe terasa Comitetului Central al PCR, aflat sub asediul revoluţionarilor.

Urmărește
1515 afișări
Imaginea articolului 100 de ani de la naşterea lui Ceauşescu | Cum l-a văzut Richard Nixon

100 de ani de la naşterea lui Ceauşescu | Cum l-a văzut Richard Nixon

La 25 decembrie 1989, după un proces desfăşurat la Târgovişte, Nicolae şi Elena Ceauşescu au fost executaţi. Dacă este să ne luăm după declaraţia nou-emanatului lider al României, Ion Iliescu, Nicolae Ceauşescu ar fi fost vinovat prin aceea că ar fi "întinat nobilele idealuri ale comunismului".

Ceauşescu şi-a serbat ultima aniversare a zilei de naştere la 71 de ani, în 1989, la Palatul Cotroceni, care fusese proaspăt renovat, după ce funcţionase mulţi ani ca Palat al Pionierilor. Nu a fost o petrecere în adevăratul sens al cuvântului, n-a fost muzică, n-au fost lăutari, aşa cum se întâmpla cu acelaşi prilej cu ani în urmă, iar totul a durat mai puţin de două ore. După ce a criticat în termeni duri perestroika, Ceauşescu şi-a poftit invitaţii la masa mai degrabă protocolară decât festivă. Una pe care, au povestit ulterior participanţii, s-au găsit doar produse româneşti.

Conform obiceiului împământenit de mulţi ani, presa şi Televiziunea Română au omagiat personalitatea celui care fusese denumit şi probabil că se şi credea un "geniu al Carpaţilor". Iată cum arăta programul TVR (unicul, de altfel) în ziua de 26 ianuarie 1989:

19.00 Telejurnal;

19.25 Marelui fiu al patriei – înalt omagiu şi recunoştinţă întregului popor. Documentar (Color);

19.45 Imn pentru conducătorul ţării. Spectacol literar-muzical-coregrafic.(Color);

20.45 Cu poporul, pentru popor.(Color);

21.50 Telejurnal.

Cultul personalităţii lui Ceauşescu atinsese dimensiuni groteşti, însă acesta era consistent alimentat şi de importanţi lideri mondiali.

Fostul preşedinte american Richard Nixon, de pildă, îi scria lui Ceauşescu la împlinirea vârstei de 65 de ani: "Încă de prima dată când ne-am întâlnit şi am discutat împreună în 1967, am urmărit evoluţia dumneavoastră ca om de stat. Vigoarea, spiritul independent, inteligenţa ascuţită şi în special priceperea dumneavoastră de a acţiona cu măiestrie atât în problemele interne, cât şi internaţionale, vă situează în primele rânduri ale liderilor lumii."

În 1967, în anul primei sale vizite la Bucureşti, Nixon nu era (încă) preşedintele Statelor Unite, dar mesajul americanului are relevanţă deoarece i-a fost trimis lui Ceauşescu în 1983.

Cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la naşterea lui Nicolae Ceauşescu, Expoziţia permanentă "Casa Ceauşescu", din B-dul Primăverii nr. 50, în colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie a României, Arhivele Naţionale ale României, Muzeul Naţional de Artă Contemporană şi Fundaţia Dignitas, organizează, în perioada 26 ianuarie - 1 martie, expoziţia de obiecte – cadou "Din istoria unei zile: 26 ianuarie".Expoziţia reuneşte peste 80 de exponate purtătoare de memorie a istoriei. Toate obiectele expuse sunt cadouri primite de Nicolae Ceauşescu, cu diferite ocazii, în special cele prilejuite de aniversările zilei sale de naştere: tablouri, portrete, vase din porţelan înfăţişând diferite momente din istoria poporului român, masă pentru şah şi table, oferită de Hafez El Assad, fostul preşedinte al Siriei, macheta celebrului Palat Lahore – palatul oglinzilor, perla Pakistanului, un paravan din lemn lăcuit încrustat cu sidef, oferit de regimul de la Phenian, un ceas Quartz Seiko aurit, o statuetă, reprezentând vulturul din bronz, oferită cadou de Preşedintele SUA, Gerald Ford, celebra maşină Paykan Hillman - Hunter, primită cadou de la Şahul Iranului, Mohammad Reza Pahlavi etc.

Sunt expuse, de asemenea, o serie de documente inedite, precum dosarul de cadre, planul desfăşurător pe ore al activităţilor zilei de 26 ianuarie 1968, cu ocazia aniversării vârstei de 50 de ani, scrisori de felicitare şi albume foto inedite înfăţişându-l pe Ceauşescu alături de familie, chiar în spaţiile actualei expoziţii.

 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici