- Home
- Cultură-Media
- (11.10.2023, 18:52)
- Alexandru Stan
11 octombrie 1899: Începe Al Doilea Război al Burilor
Urmărește
2196 afișări
Imperial War Museums - Winston Churchill, în calitate de corespondent de război pentru Morning Post
Al Doilea Război al Burilor a început pe 11 octombrie 1899, când burii neerlandofoni din Republica Sud-Africană şi Statul Liber Orange au declarat război Imperiului Britanic.
Motivul declaraţiei de război a fost refuzul britanicilor de a acorda drepturi politice şi economice „străinilor” (majoritatea britanici) care au venit în republicile burilor după descoperirea zăcămintelor de aur.
Burii au lansat un atac surpriză asupra coloniilor britanice din Africa de Sud, ocupând oraşe importante precum Kimberley, Ladysmith şi Mafeking.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Democrativa PSD-PNL s-a degradat în ultimul hal! Deciziile importante ale României vor fi votate de UDMR
-
Coreea de Sud va discuta cu Kievul despre transferul soldaţilor nord-coreeni capturaţi
-
Liderul Transnistriei vizitează Moscova în contextul crizei energetice
-
Premierul Franţei: Trebuie să rămânem fermi în faţa „noii dezordini mondiale” întruchipate de Musk
Britanicii au trimis trupe pentru a recupera teritoriile pierdute, dar au întâmpinat o rezistenţă puternică din partea burilor, care foloseau tactici de gherilă şi se bazeau pe mobilitatea şi cunoaşterea terenului.
Bătăliile cele mai sângeroase ale războiului au avut loc în primele luni, când britanicii au încercat să spargă asediile burilor. Printre acestea se numără bătăliile de la Colenso, Spion Kop, Magersfontein şi Paardeberg.
După ce au suferit pierderi grele, britanicii au schimbat comanda şi strategia militară, sub conducerea lui Lord Roberts şi Lord Kitchener. Ei au reuşit să elibereze oraşele asediate şi să cucerească capitala Transvaalului, Pretoria, în iunie 1900.
Cu toate acestea, războiul nu s-a terminat, deoarece burii au continuat să lupte într-o campanie de gherilă împotriva forţelor britanice. Pentru a-i înfrânge pe burii, britanicii au recurs la tactici brutale, cum ar fi arderea fermelor burilor, construirea unor lagăre de concentrare pentru femei şi copii şi folosirea unor coloane mobile pentru a-i urmări pe comandourile burilor.
Războiul s-a încheiat cu semnarea tratatului de la Vereeniging pe 31 mai 1902, care a pus capăt independenţei republicilor burilor şi le-a transformat în colonii britanice. Războiul a avut consecinţe profunde asupra Africii de Sud, provocând moartea a zeci de mii de oameni, distrugerea economiei şi infrastructurii regionale şi crearea unor tensiuni etnice şi politice care au persistat până în zilele noastre.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Trăim mai mult, dar mai prost. Speranța de viață în România a ajuns la 75,1 ani. Vârsta medie până la care trăim sănătos este de 59 de ani
Citește pe www.zf.ro: În timp ce gazul din Marea Neagră deja a început să se vândă, România are o listă de 22 de centrale de energie care vor avea nevoie de peste 8 mld. metri cubi pe an, cam cât se va scoate anual din Neptun Deep. Care este stadiul pe fiecare proiect?
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Ţara care nu mai vrea să le cumpere străinii casele. Guvernul a impus taxe uriaşe pentru persoanele din afara UE care vin să cumpere proprietăţi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cu cât se vinde o monedă de 5 lei pe OLX, în 2025. Poate fi o „comoară” pentru colecționari!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:46
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1056. Coreea de Sud va discuta cu Kievul despre transferul soldaţilor nord-coreeni capturaţi / NATO lansează o operaţiune navală pentru protejarea infrastructurii din Marea Baltică / Un nou atac cu dronă a avariat o instalaţie industrială din regiunea Saratov din Rusia
-
ieri, 22:42
Tudorel Toader: Eu cred că ar trebui să poată candida Călin Georgescu