Video 12.000 de participanţi la Târgul de Fete de pe Muntele Găina

Ediţia din acest an a Târgului de Fete a înregistrat un adevărat record de participanţi, aproximativ 12.000 de persoane participând la manifestările organizate în Avram Iancu şi pe Muntele Găina, în cadrul uneia dintre cele mai mari şi vechi sărbători tradiţionale româneşti în aer liber.

Urmărește
4 afișări

Manifestările organizate în cadrul Târgului de Fete de pe Găina au debutat, sâmbătă, în centrul localităţii Avram Iancu, unde a fost regizat un alai tradiţional de nuntă, specific ardelenesc, şi o paradă a fetelor de măritat şi a "Viforilor", persoane care, potrivit tradiţiei populare a zonei, peţesc viitoarele mirese, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Programul a cuprins şi faza finală a concursului „Cultură pentru cultură”, manifestare în care s-au întrecut formaţii populare şi ansambluri de dansuri din cinci comune ale judeţului Alba, respectiv Horea, Meteş, Stremţ, Şibot şi Şona. Reprezentanţii acestor localităţi au organizat şi o prezentare gastronomică cu produse şi băuturi tradiţionale.

Petrecerea s-a încheiat cu un concert extraordinar susţinut de Grigore Leşe, cu "Cântece din ritualul de nunta", şi un spectacol folcloric în care a evoluat grupul folcloric din Vinerea, urmat de parada fetelor de măritat din Vidra, Sohodol şi Avram Iancu. Consiliul Judeţean Alba a premiat cele mai frumoase fete de măritat, oferindu-le o „zestre”.

Manifestările de duminică au început cu un „Te Deum”, oficiat la Crucea Iancului de pe Muntele Găina, unde autorităţile judeţene au dezvelit şi un bust al eroului naţional din Ţara Moţilor, Avram Iancu. De asemenea, pe munte a fost organizată o expoziţie a meşterilor populari, în care au fost prezentate produse tradiţionale din lemn sau lut.

Manifestările continuă până spre seară cu spectacole folclorice în care vor evolua Ioan Bocşa, Veta Biriş, Ionuţ Fulea, Maria Dan Păuceanu, Leontina Fărcaş, dar şi ansamblul folcloric "Hangiţele" din Republica Moldova şi grupul folcloric "Codru de România", alături de formaţii din judeţele limitrofe: Arad, Bihor, Cluj şi Hunedoara.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici