12 ţări "inamice ale internetului", potrivit Reporters sans Frontieres

Reporters sans Frontieres (RSF), organizaţie care militează pentru libertatea presei, a realizat o listă cu 12 ţări "inamice al internetului" şi a nominalizat alte zece ţări, printre care Australia şi Coreea de Sud, aflate sub supraveghere.

Urmărește
28 afișări
Imaginea articolului 12 ţări "inamice ale internetului", potrivit Reporters sans Frontieres

12 ţări "inamice ale internetului", potrivit Reporters sans Frontieres (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit RSF, ţările "inamice ale internetului" sunt Arabia Saudită, Myanmar, China, Coreea de Nord, Cuba, Egiptul, Iranul, Uzbekinstan, Siria, Tunisia, Turkmenistan şi Vietnam.

"Toate (aceste ţări n.r) au transformat reţeaua lor în intranet, impiedicându-i pe internauţi să acceseze informaţiile considerate indezirabile şi, aproape sistematic, au luat măsuri represive împotriva internauţilor care sunt la originea acestor informaţii", potrivit reprezentanţilor RSF.

China deţine recordul în ceea ce priveşte numărul disidenţilor care au fost închişi (49), urmată de Vietnam (7) şi Iran (4). Reprezentanţii RSF au identificat, în total, 69 de cazuri ale unor persoane închise pentru că s-au exprimat liber pe internet.

Pe de altă parte, RSF a mai realizat o altă listă cu zece ţări, care se află sub supraveghere după ce au implementat măsuri care ar putea conduce la abuzuri.

Pe acestă listă se află Australia, Bahrain, Belarus, Coreea de Sud, Emiratele Arabe Unite, Eritreea, Malaiesia, Sri Lanka, Thailanda şi Zimbabwe

Australia a fost nominalizată din cauza unui proiect de lege aflat în discuţie încă din 2006, care le impune tuturor furnizorilor de servicii de internet să cenzureze conexiunea online în fiecare gospodărie pentru a elimina conţinuturile considerate nepotrivite. Acest proiect de lege a fost propus în vederea luptei împotriva pornografiei infantile şi pentru apărarea drepturilor de autor.

Potrivit reprezentanţilor RSF, acest proiect de lege intervine într-un context în care deja legislaţia privind terorismul atentează grav la confidenţialitatea corespondenţei private.

RSF reproşează autoriţăţilor din Coreea de Sud că recurge la mijloace de reglementare exagerate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici