14-15 octombrie 1066: Bătălia de la Hastings - Normanzii ocupă Anglia saxonă

Bătălia de la Hastings a fost una dintre cele mai importante bătălii din istoria Angliei, care a marcat începutul cuceririi normande. În această bătălie, care a avut loc la 14 octombrie 1066, regele anglo-saxon Harold al II-lea a fost înfrânt şi ucis de ducele normand William, supranumit Cuceritorul

Urmărește
387 afișări
Imaginea articolului 14-15 octombrie 1066: Bătălia de la Hastings - Normanzii ocupă Anglia saxonă

Public Domain

illiam a invadat Anglia cu o armată formată din normanzi, bretoni, flamanzi şi aquitanieni, după ce a pretins că Harold i-a promis să-l susţină ca succesor al regelui Eduard Confesorul.

Harold, care fusese încoronat rege după moartea lui Eduard, a trebuit să facă faţă şi unei invazii din partea regelui norvegian Harald al III-lea, pe care l-a învins la Stamford Bridge cu puţin timp înainte de bătălia de la Hastings.

Bătălia de la Hastings s-a desfăşurat pe un deal lângă oraşul Hastings.

Armata lui Harold era formată în principal din infanterie grea, care se apăra cu scuturi formând o formaţiune numită zidul scuturilor.

Armata lui William era mai diversificată, având cavalerie, arcaşi şi infanterie uşoară.

Bătălia a durat întreaga zi şi a fost marcată de mai multe atacuri şi retrageri ale normanzilor, care au încercat să spargă zidul scuturilor al saxonzilor.

Într-un moment decisiv al bătăliei, o parte din armata lui William s-a retras în dezordine, iar unii saxoni i-au urmărit, lăsând breşe în apărarea lor.

William a profitat de această ocazie şi a ordonat un atac general asupra saxonzilor dezorganizaţi.

Harold a fost rănit mortal de o săgeată care i-a pătruns în ochi şi apoi ucis de cavalerii normanzi.

După moartea lui Harold, rezistenţa saxonzilor s-a prăbuşit şi William a obţinut o victorie decisivă.

Bătălia de la Hastings a avut consecinţe majore pentru istoria Angliei. William a fost încoronat rege al Angliei la Westminster Abbey pe 25 decembrie 1066.

El a impus un nou sistem feudal, în care el era suveran absolut şi îşi numea vasali pe nobilii normanzi care primeau pământuri în schimbul serviciului militar, a  construit numeroase castele şi catedrale pentru a-şi consolida autoritatea şi a suprima revoltele saxone şi a iniţiat şi un recensământ al tuturor proprietăţilor din Anglia, cunoscut sub numele de Cartea de la Domesday.

Sub domnia lui William şi a succesorilor săi, cultura normandă s-a amestecat cu cea anglo-saxonă, dând naştere unei noi identităţi engleze. Limba engleză s-a îmbogăţit cu cuvinte de origine franceză, iar arta, arhitectura şi literatura au cunoscut o dezvoltare remarcabilă.

Bătălia de la Hastings este considerată astfel un moment crucial în formarea naţiunii engleze şi este ilustrată pe tapiseria de la Bayeux, o pânză brodată de aproape 70 de metri lungime. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici