- Home
- Cultură-Media
- (15.10.2023, 06:00)
- Alexandru Stan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
14-15 octombrie 1066: Bătălia de la Hastings - Normanzii ocupă Anglia saxonă
Bătălia de la Hastings a fost una dintre cele mai importante bătălii din istoria Angliei, care a marcat începutul cuceririi normande. În această bătălie, care a avut loc la 14 octombrie 1066, regele anglo-saxon Harold al II-lea a fost înfrânt şi ucis de ducele normand William, supranumit Cuceritorul
Urmărește
387 afișări
Public Domain
illiam a invadat Anglia cu o armată formată din normanzi, bretoni, flamanzi şi aquitanieni, după ce a pretins că Harold i-a promis să-l susţină ca succesor al regelui Eduard Confesorul.
Harold, care fusese încoronat rege după moartea lui Eduard, a trebuit să facă faţă şi unei invazii din partea regelui norvegian Harald al III-lea, pe care l-a învins la Stamford Bridge cu puţin timp înainte de bătălia de la Hastings.
Bătălia de la Hastings s-a desfăşurat pe un deal lângă oraşul Hastings.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
Armata lui Harold era formată în principal din infanterie grea, care se apăra cu scuturi formând o formaţiune numită zidul scuturilor.
Armata lui William era mai diversificată, având cavalerie, arcaşi şi infanterie uşoară.
Bătălia a durat întreaga zi şi a fost marcată de mai multe atacuri şi retrageri ale normanzilor, care au încercat să spargă zidul scuturilor al saxonzilor.
Într-un moment decisiv al bătăliei, o parte din armata lui William s-a retras în dezordine, iar unii saxoni i-au urmărit, lăsând breşe în apărarea lor.
William a profitat de această ocazie şi a ordonat un atac general asupra saxonzilor dezorganizaţi.
Harold a fost rănit mortal de o săgeată care i-a pătruns în ochi şi apoi ucis de cavalerii normanzi.
După moartea lui Harold, rezistenţa saxonzilor s-a prăbuşit şi William a obţinut o victorie decisivă.
Bătălia de la Hastings a avut consecinţe majore pentru istoria Angliei. William a fost încoronat rege al Angliei la Westminster Abbey pe 25 decembrie 1066.
El a impus un nou sistem feudal, în care el era suveran absolut şi îşi numea vasali pe nobilii normanzi care primeau pământuri în schimbul serviciului militar, a construit numeroase castele şi catedrale pentru a-şi consolida autoritatea şi a suprima revoltele saxone şi a iniţiat şi un recensământ al tuturor proprietăţilor din Anglia, cunoscut sub numele de Cartea de la Domesday.
Sub domnia lui William şi a succesorilor săi, cultura normandă s-a amestecat cu cea anglo-saxonă, dând naştere unei noi identităţi engleze. Limba engleză s-a îmbogăţit cu cuvinte de origine franceză, iar arta, arhitectura şi literatura au cunoscut o dezvoltare remarcabilă.
Bătălia de la Hastings este considerată astfel un moment crucial în formarea naţiunii engleze şi este ilustrată pe tapiseria de la Bayeux, o pânză brodată de aproape 70 de metri lungime.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Michael Caine confirmă că se retrage din actorie
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe