- Home
- Cultură-Media
- (14.09.2023, 11:17)
- Alexandru Stan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
14 septembrie 1812: Napoleon Bonaparte ocupă Moscova după ce este abandonată şi incendiată
Napoleon şi armata sa au intrat în Moscova pe 14 septembrie. Francezii au găsit oraşul pustiu şi cuprins de flăcări.
Urmărește
1556 afișări
Albrecht Adam, Wikipedia Commons
Ocuparea Moscovei de către Napoleon şi incendierea oraşului este unul dintre cele mai dramatice episoade din istoria războaielor napoleoniene.
În anul 1812, Napoleon a pornit o campanie împotriva Rusiei, cu o armată de peste 400.000 de soldaţi, sperând să încheie o pace avantajoasă pentru Franţa şi să restabilească Polonia ca aliat.
După o bătălie sângeroasă la Borodino, în care ambele părţi au suferit pierderi grele, Napoleon a avansat spre Moscova, capitala tradiţională şi simbolică a Rusiei (capitala administrativă de atunci a Rusiei era Sankt Petersburg). Însă, spre surprinderea lui, a găsit oraşul pustiu şi lipsit de provizii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Guvernatorul Moscovei, contele Rostopcin, ordonase evacuarea locuitorilor şi a bunurilor de valoare, precum şi distrugerea sau incendierea clădirilor publice, pentru a împiedica francezii să se aprovizioneze sau să se cazeze.
În noaptea de 13-14 septembrie 1812, au izbucnit mai multe focare de incendiu în diferite cartiere ale oraşului, provocate de agenţi ruşi sau de locuitorii rămaşi în urmă.
Flăcările s-au extins rapid, cuprinzând aproape tot oraşul, inclusiv Kremlinul, unde se refugiase Napoleon. Împăratul francez a fost nevoit să se mute într-un palat din afara oraşului, unde a aşteptat zadarnic un semn de pace din partea ţarului Alexandru I.
Incendiul din Moscova a fost devastator, distrugând peste două treimi din casele oraşului, precum şi multe biserici, muzee, biblioteci şi arhive. A fost probabil cel mai mare incendiu care a afectat vreodată oraşul Moscova, actuala capitală a Rusiei.
Napoleon a rămas în Moscova până în octombrie, când a decis să se retragă, în faţa lipsei de resurse şi a ameninţării iernii ruse.
Retragerea sa a fost un dezastru militar şi uman, armata sa fiind decimată de foame, frig, boli şi atacurile ruşilor. Din cei peste 400.000 de soldaţi care intraseră în Rusia, doar câteva zeci de mii s-au întors în Franţa. Ocuparea Moscovei de către Napoleon şi incendierea oraşului a marcat începutul sfârşitului dominaţiei napoleoniene în Europa.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: 12 septembrie 490 î.Hr - Maraton: atenienii se duc la luptă pentru a-şi apăra libertatea şi rezistă invaziei Imperiului Persan
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:26
Ciolacu: În acest moment avem o coaliţie majoritară în Parlamentul României
-
astăzi, 16:20