18 septembrie 1947: Este înfiinţată Agenţia Centrală de Informaţii (CIA)

Central Intelligence Agency (CIA) a fost înfiinţată la data de 18 septembrie 1947, când preşedintele Harry S. Truman a semnat Legea privind Securitatea Naţională din 1947. Acest act a stabilit CIA ca o agenţie de informaţii civilă, independentă, în cadrul ramurii executive.

Urmărește
298 afișări
Imaginea articolului 18 septembrie 1947: Este înfiinţată Agenţia Centrală de Informaţii  (CIA)

CIA

CIA a evoluat dintr-o agenţie de timp de război, Office of Strategic Services (OSS), care a fost înfiinţată pentru a ajuta la câştigarea celui de-al Doilea Război Mondial. De la început, OSS a fost destinat să fie o agenţie temporară, cu planuri de a o dizolva la sfârşitul războiului.

Un impuls major care a fost citat de-a lungul anilor pentru crearea CIA a fost atacul neaşteptat asupra Pearl Harbor. Cu toate acestea, indiferent de rolul Pearl Harbor, la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, cercurile guvernamentale au identificat nevoia de un grup care să coordoneze eforturile de informaţii ale guvernului.

Generalul William "Wild Bill" Donovan, şeful OSS, a scris preşedintelui Franklin D. Roosevelt la 18 noiembrie 1944, afirmând necesitatea unui ,,Serviciu Central de Informaţii" în timp de pace. Scrisoarea lui Donovan a fost provocată de o întrebare din partea şefului de personal al generalului Dwight Eisenhower despre natura rolului OSS în stabilirea militară

La 20 septembrie 1945, ca parte a demontării maşinii de război a celui de-al Doilea Război Mondial a lui Truman, OSS, la un moment dat numărând aproape 13.000 de angajaţi, a fost eliminată în decurs de zece zile. Cu toate acestea, un răgaz a fost acordat şase zile mai târziu de către Secretarul Asistent al Războiului, reducându-l la un echipaj scheletic de aproximativ 15% din nivelul forţei sale maxime.

Astfel s-a născut Central Intelligence Agency (CIA), o agenţie care avea să joace un rol cheie în securitatea naţională şi internaţională a Statelor Unite ale Americii.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici