19 septembrie 1991: Mumia îngheţată a lui Otzi, cunoscut ca ,,omul zăpezii", este găsită la graniţa dintre Italia şi Austria

Unul dintre cele mai uimitoare descoperiri arheologice din istorie a avut loc pe 19 septembrie 1991, când doi turişti germani, Heidi şi Helmut Simon, au găsit în Alpii Ötztal, la graniţa dintre Italia şi Austria, o mumie îngheţată care avea peste 5000 de ani. Mumia a fost numită Ötzi, după numele munţilor unde a fost găsită

Urmărește
810 afișări
Imaginea articolului 19 septembrie 1991: Mumia îngheţată a lui Otzi, cunoscut ca ,,omul zăpezii", este găsită la graniţa dintre Italia şi Austria

Wikipedia Commons

Ötzi este cea mai veche şi mai bine conservată mumie din Europa, oferind o imagine unică asupra vieţii şi morţii unui om din epoca cuprului.

Ötzi avea aproximativ 1.60 metri înălţime, 50 de kilograme şi 45 de ani când a murit. Avea ochi căprui, părul castaniu şi barba. Era îmbrăcat cu haine făcute din piele de animale şi purta o pelerină din iarbă. Avea la el un topor din cupru, un cuţit din silex, un arc şi săgeţi, un rucsac şi o torbă cu diverse obiecte. Pe corpul său erau tatuaje făcute prin incizii frecate cu cărbune, care se crede că aveau scop terapeutic.

Analizele efectuate asupra mumiei au dezvăluit multe detalii interesante despre starea de sănătate şi cauza morţii lui Ötzi. El suferea de artrită, boli cardiovasculare, paraziţi intestinali şi carii dentare. În plus, avea o rană la mâna dreaptă şi o fractură la coaste. Cea mai probabilă cauză a morţii lui Ötzi a fost o săgeată care i-a străpuns artera subclaviculară stângă, provocându-i o hemoragie internă fatală. Se presupune că Ötzi a fost implicat într-un conflict cu alte persoane şi că a fost urmărit până pe munte, unde a fost ucis.

Descoperirea lui Ötzi a stârnit un mare interes ştiinţific şi public, dar şi controverse legate de apartenenţa sa teritorială şi de existenţa unui presupus blestem care ar fi afectat persoanele implicate în recuperarea sau cercetarea mumiei. În prezent, mumia lui Ötzi este expusă la Muzeul Arheologic din Bolzano, Italia, unde poate fi admirată de vizitatori. Ötzi rămâne un martor excepţional al trecutului îndepărtat al umanităţii şi o sursă inepuizabilă de informaţii pentru cercetători.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici