20 martie. Echinocţiu de primăvară 2019, debutul primăverii astronomice. Când se schimbă ora

Miercuri, 20 martie, ora 23.58, este momentul echinocţiului de primăvară, care marchează începutul primăverii astronomice, potrivit Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din Bucureşti.

Urmărește
6526 afișări
Imaginea articolului 20 martie. Echinocţiu de primăvară 2019, debutul primăverii astronomice. Când se schimbă ora

20 martie. Echinocţiul de primăvară 2019 marchează debutul primăverii astronomice

Echinocţiul de primăvară se produce anual în jurul datei de 20 martie.

Mişcarea aparentă a Soarelui pe sfera cerească, determinată de mişcarea reală a Pământului pe orbita sa, generează pentru latitudinile noastre inegalitatea duratei zilelor şi nopţilor la diferite epoci ale anului, având în vedere poziţia aproximativ fixă în spaţiu a axei de rotaţie a Terrei, precum şi înclinarea sa faţă de planul orbitei acestuia. Astfel, pe sfera cerească, Soarele parcurge în decurs de un an un cerc mare numit ecliptică (ce marchează, de fapt, planul orbitei Pământului), care face cu ecuatorul ceresc un unghi de 23° 27' .

La momentul echinocţiului de primăvără, Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera australă a sferei cereşti în cea boreală. Când Soarele se află în acest punct, numit punct vernal, el descrie mişcarea diurnă în lungul ecuatorului ceresc, fenomen ce determină, la data respectivă, egalitatea duratei zilelor cu cea a nopţilor, indiferent de latitudine. La latitudinile ţării noastre, pentru care se poate considera valoarea medie de 45°, această cifră reprezintă şi valoarea medie a înălţimii Soarelui deasupra orizontului la momentul amiezii. Totodată, la data respectivă, Soarele răsare în punctul cardinal est şi apune în punctul cardinal vest.

Începând de la aceasta dată, durata zilei faţă de cea a nopţii va fi în continuă creştere, până la data de 21 iunie, când va avea loc solstiţiul de vară.

Descrierea de mai sus este valabilă doar pentru latitudinile nordice ale Terrei. În emisfera sudică a Pământului fenomenul trebuie interpretat invers, astfel ca în regiunile respective acest moment marchează începutul toamnei astronomice. Totodată, în regiunile polare, în emisfera nordică începe lunga zi polară, iar în cea sudică începe noaptea polară, ce vor dura, fiecare, câte şase luni.

ORA DE VARĂ 2019: Când se schimbă ora şi cum ne afectează

Ultima duminică a lunii martie aduce cu sine schimbarea de la ora de iarnă la cea de vară. Mai exact pe 31 martie, românii îşi vor da ceasurile înainte pentru a trece la ora de vară.ORA DE VARĂ 2019. Când SE SCHIMBĂ ORA. În fiecare an, în ultima duminică a lunii martie, românii îşi dau ceasul cu o oră înainte, deoarece România trece la ora de vară. Mai exact, în noaptea ce desparte 30 martie de 31 martie 2019, toate ceasurile din România vor fi date cu o oră înainte.

Ora 03:00 va deveni ora 04:00.

ORA DE VARĂ, martie 2019. Când SE SCHIMBĂ ORA.Ziua de 31 martie va avea doar 23 de ore, în loc de 24 de ore din această cauză. Ceasurile se vor da înainte în acelaşi moment în toate ţările Uniunii Europene.

Google, doodle special pentru echinocţoiu 2019

 

Google marchează momentul sosirii primăverii astronomice cu o animaţie specială (google doodle) dedicată echinocţiului de primăvară din 2019. Tot pe 20 martie se marchează şi Ziua Internaţională a fericirii, stabilită de ONU.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici