- Home
- Cultură-Media
- (20.09.2023, 01:00)
- Alexandru Stan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
20 septembrie 1854: Ruşii sunt înfrânţi în bătălia de la Alma de către aliaţii turco-anglo-francezi
- Bătălia de la Alma a fost prima luptă majoră a războiului Crimeii, un conflict care a opus Imperiul Rus unei coaliţii formate din Regatul Unit, Franţa, Imperiul Otoman şi Regatul Sardiniei.
- Războiul Crimeii a izbucnit din cauza rivalităţii dintre Rusia şi puterile occidentale pentru influenţa asupra Imperiului Otoman, care era în declin.
- Unul dintre motivele declanşării războiului a fost disputa privind drepturile creştinilor din Ţara Sfântă, care era sub control otoman. Rusia susţinea interesele ortodocşilor, în timp ce Franţa şi Regatul Unit sprijineau catolicii şi protestanţii.
Urmărește
3962 afișări
Wikipedia Commons- Public Domain
După ce au debarcat în Crimeea în septembrie 1854, aliaţii au pornit spre Sevastopol, principalul port şi bază navală rusă din Marea Neagră. Pe drum, au întâlnit armata rusă, condusă de prinţul Alexandr Menşikov, care se poziţionase pe înălţimile de pe malul sudic al râului Alma. Ruşii aveau o forţă de aproximativ 33.000 de soldaţi şi 120 de tunuri, în timp ce aliaţii dispuneau de circa 60.000 de soldaţi şi 132 de tunuri.
Bătălia a început pe 20 septembrie 1854, la ora 13:00, când francezii au traversat râul Alma şi au atacat flancul stâng rusesc. După o luptă grea, francezii au reuşit să cucerească reduta principală rusă şi să împingă inamicul spre satul Bourliouk. Între timp, britanicii au atacat flancul drept şi centrul ruşilor, dar au întâmpinat o rezistenţă puternică din partea infanteriei şi artileriei ruse.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
-
Elon Musk propune testare cognitivă pentru oficialii americani aleşi
-
Criza din Coreea de Sud: Opoziţia vrea să-l demită din funcţie şi pe preşedintele interimar. Motivul invocat
-
Biden cere Pentagonului să intensifice livrările de arme către Ucraina
După două asalturi respinse, britanicii au reuşit să spargă linia rusă cu ajutorul brigăzii uşoare şi al regimentului Highlanders. Ruşii au fost nevoiţi să se retragă în dezordine, lăsând în urmă mulţi morţi şi răniţi.
Bătălia de la Alma s-a încheiat cu o victorie decisivă a aliaţilor, care au pierdut circa 4.100 de oameni, dintre care 2.000 britanici, 1.600 francezi şi 500 otomani.
Ruşii au avut aproximativ 5.000 de victime, dintre care 1.600 prizonieri. Bătălia a avut un impact moral important pentru aliaţi, care au demonstrat că pot înfrunta armata rusă pe teren deschis. Totuşi, aliaţii nu au profitat de succesul lor şi nu au urmărit armata rusă în retragere, ci au continuat marşul spre Sevastopol, unde au început un asediu lung şi sângeros.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Trump explodează pe Truth Social. Președintele ales le spune celor 37 de persoane cu pedepse comutate de Biden să „se ducă dracului” de Crăciun
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe