2011 - Anul internaţional pentru reabilitarea imaginii chimiei în lume

Anul internaţional al chimiei a fost oficial inaugurat joi, de UNESCO, la Paris, cu scopul de a reabilita imaginea chimiei în lume, reamintind importanţa acestei discipline în viaţa de zi cu zi şi pentru dezvoltarea durabilă, informează AFP.

Urmărește
20 afișări

Conservarea mediului înconjurător, nutriţia, accesul la apă, sănătate, energie, noile materiale reprezintă tot atâtea domenii în care chimia a adus numeroase descoperiri tehnologice importante, dar şi "aplicaţii uneori periculoase, toxice, poluante, pe care trebuie să le privim în faţă", a declarat Irina Bokova, directorul general UNESCO.

Însă această iniţiativă "nu are ca scop unic de a spune doar lucruri bune despre chimie şi cu atât mai puţin de a redecora blazonul industriei chimice", a adăugat Irina Bokova.

"Chimia este adeseori condamnată, aşa cum se întâmplă cu lucrurile pe care oamenii nu le înţeleg prea bine" şi este deci important să se vorbească despre chimie pentru ca oamenii să o înţeleagă mai bine, a declarat, la rândul ei, Nicole Moreau, preşedinta IUPAC (Uniunea Internaţională de Chimie Pură şi Aplicată), coorganizatoare a evenimentului.

Colocvii şi conferinţe ştiinţifice, expoziţii, întruniri cu diverşi cercetători - organizate în laboratoarele acestora - şi numeroase experimente ştiinţifice organizate în mii de şcoli şi de licee din lumea întreagă reprezintă acţiunile organizate în cadrul Anului internaţional al chimiei (AIC), care se va concentra asupra "efectelor benefice", cu scopul de a atrage interesul tinerei generaţii asupra acestei ştiinţe şi de a sensibiliza publicul larg, care utilizează chimia în viaţa de zi cu zi.

"Vom pune accentul pe «chimia verde», pe lucrurile pe care ea le poate aduce în dezbaterile despre schimbările de climă şi despre conservarea mediului înconjurător. Energia solară şi biocarburanţii fac parte din ştiinţa chimiei", a adăugat Irina Bokova.

Chimia este, totodată, "foarte strâns legată de agricultură, alimentaţie şi prevenirea bolilor, acestea fiind de altfel şi obiectivele programului «Millénaire pour le développement»", a declarat directorul general al UNESCO, reamintind rolul major jucat de Etiopia în promovarea acestei iniţiative.

AIC reprezintă, totodată "ocazia de a transmite un mesaj foarte clar ţărilor în curs de dezvoltare, sugerându-le să nu copieze modelul european şi pe cel american, care au folosit produse chimice (toxice, n.r.) în agricultură. Trebuie să evităm să comitem aceleaşi erori", a declarat Bokova.

Anul 2011 marchează, în acelaşi timp, împlinirea a 100 de ani de când Marie Sklodowska-Curie a primit premiul Nobel pentru chimie pentru descoperirea radiului şi a poloniului, fiind astfel o ocazie ideală pentru UNESCO de a promova egalitatea dintre femei şi bărbaţi în ceea ce priveşte educaţia şi şansele de a efectua cercetări ştiinţifice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici