- Home
- Cultură-Media
- (22.09.2023, 01:00)
- Alexandru Stan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
22 septembrie 1981: Are loc primul congres al mişcării ,,Solidaritatea"
Primul congres al mişcării Solidaritatea a avut loc pe 22 septembrie 1981, la sala de sport a Universităţii Tehnice din Gdańsk, Polonia.
Urmărește
93 afișări
Europejskie Centrum Solidarności
Solidaritatea era un sindicat independent, care reprezenta interesele muncitorilor şi se opunea regimului comunist. Mişcarea a apărut în urma grevelor din august 1980, când muncitorii au obţinut dreptul de a forma sindicate libere şi de a negocia cu autorităţile.
La congres au participat peste 800 de delegaţi din toate regiunile Poloniei, precum şi observatori internaţionali şi reprezentanţi ai Bisericii Catolice. Congresul a durat până pe 8 octombrie şi a adoptat o serie de documente programatice, printre care Statutul Solidarităţii, Declaraţia de principii şi Programul social şi economic.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Congresul a ales şi conducerea sindicatului, avându-l în frunte pe Lech Wałęsa, liderul grevei din Gdańsk.
Congresul a fost un moment istoric pentru mişcarea democratică din Polonia şi a arătat forţa şi unitatea Solidarităţii. Totuşi, congresul a provocat şi îngrijorarea autorităţilor comuniste şi a Moscovei, care vedeau în Solidaritate o ameninţare la adresa sistemului socialist.
La scurt timp după congres, pe 13 decembrie 1981, generalul Wojciech Jaruzelski a instaurat legea marţială în Polonia, suspendând activitatea Solidarităţii şi arestând mii de membri ai sindicatului. Mişcarea Solidarităţii a continuat să existe în clandestinitate, până la restaurarea democraţiei în 1989.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: 21 septembrie 1964 - Malta devine independentă
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe