- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (25.01.2018, 15:28)
- Departamentul Life
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
26 ianuarie. Obiecte primite cadou de Nicolae Ceauşescu, expuse în preajma zilei de naştere a fostului dictator
O expoziţie cu obiecte primite cadou de Nicolae Ceauşescu, cu diferite ocazii, în special cele prilejuite de aniversările acestuia, este deschisă publicului în perioada 26 ianuarie - 1 martie, la Casa Ceauşescu din Capitală.
Urmărește
431 afișări
26 ianuarie. Expoziţie cu obiecte primite cadou de Nicolae Ceauşescu, deschisă în preajma zilei de naştere a fostului dictator
Expoziţia "Din istoria unei zile: 26 ianuarie" este organizată de Casa Ceauşescu în colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie a României, Arhivele Naţionale ale României, Muzeul Naţional de Artă Contemporană şi Fundaţia Dignitas.
Într-un discurs curatorial care pune pe simeză trecutul şi prezentul, ilustrând, astfel, decenii de istorie recentă, expoziţia reuneşte peste 80 de exponate, încărcate de adevăr, purtătoare de trecut şi de memorie a istoriei. Toate primite cadou de Nicolae Ceauşescu cu diferite ocazii, în special cele prilejuite de aniversările sale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Facturile la energie ar putea rămâne plafonate şi după 1 aprilie. Anunţul ministrului Burduja
-
Preşedinta Mexicului ripostează la comentariile lui Trump: Unele părţi ale SUA să fie redenumite „America mexicană”
-
Antony Blinken desconsideră comentariile lui Trump: Invazia Groenlandei nu se va întâmpla
În expoziţie sunt incluse tablouri-portret, vase din porţelan înfăţişând diferite momente din istoria poporului român, masa pentru şah şi table oferită de Hafez El Assad, fostul preşedinte al Siriei, macheta celebrului Palat Lahore - palatul oglinzilor, perla Pakistanului, un paravan din lemn lăcuit lucrat în sidef oferit de regimul de la Phenian, un ceas Quartz Seiko stropit cu aur, o statuetă reprezentând vulturul din bronz oferită cadou de preşedintele american Gerald Ford, celebra maşină Paykan Hillman - Hunter primită cadou chiar în anul fabricaţiei sale, 1974, alături de câteva cadouri primite de Nicolae Ceauşescu în ultimii ani ai vieţii lui.
O serie de documente inedite, precum dosarul de cadre, planul desfăşurător pe ore al activităţilor zilei de 26 ianuarie 1968, cu ocazia aniversării unei jumătăţi de secol, scrisori de felicitare şi albume foto inedite înfăţişându-l pe Nicolae Ceauşescu alături de familie, chiar în spaţiile actualei expoziţii, completează parcusul curatorial, la împlinirea unui secol de la naşterea acestuia.
"O expoziţie ca o memorie a locului, ca o analiza conştientă a trecutului", explică organizatorii acest demers, într-un comunicat remis MEDIAFAX.
Expoziţia va fi deschisă publicului în perioada 26 ianuarie -1 martie, de marţi până duminică, între orele 10.00 - 17.00, la sediul Expoziţiei Permanente Casa Ceauşescu, din B-dul Primăverii nr. 50.
"Casa Ceauşescu" a fost pentru un sfert de secol (1965 - 1989) reşedinţa privată a soţilor Nicolae şi Elena Ceauşescu şi a copiilor acestora, Nicu, Zoia şi Valentin.
Ridicată la mijlocul anilor 1960 şi cunoscută în epocă drept obiectivul Palatul Primăverii, locuinţa a fost mărită între anii 1970 - 1972. Pentru proiectarea reşedinţei familiei Ceauşescu a fost preferat arhitectul Aron Grimberg-Solari. Arhitectura palatului este completată de ansamblul peisagistic conceput de arhitectul Robert Woll (de altfel şi principalul designer al mobilierului reşedinţei) şi de inginerul peisagist Teodosiu.
Casa Ceauşescu surprinde atât prin spaţialitate, volumetrii echilibrate, cât şi prin decorul interior luxos, confortabil, datorat arhitecţilor Robert Woll şi Agrippa Popescu. Pentru ornamentele interioare din lemn ale camerelor reşedinţei s-au folosit esenţe de lemn, de diverse culori, autohton (stejar, paltin, cireş, nuc) şi exotic (mahon, trandafir, păr african, cireş canadian).
În incinta expoziţiei se regăseşte o impresionantă colecţie de tablouri semnate de Octav Băncilă, Camil Ressu, Rudolf Cumpăna, Dumitru Ghiaţă, George Baron Lowendal, precum şi o mulţime de tapiserii lucrate manual, plus un mare număr de mozaicuri realizate manual de prof. Olga Porumbaru şi prof. Florin Pârvulescu.
Citește pe alephnews.ro: Cu cât e plătit statul degeaba? Shoji Morimoto, cunoscut drept „omul care nu face nimic”, a transformat un concept inedit într-o carieră profitabilă
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cauza medicală a morții lui Liam Payne a fost confirmată într-o anchetă în Marea Britanie. Ce i-a cauzat decesul artistului
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Despărțire la început de 2025?! Vedeta de la Neatza cu Răzvani și Dani ar fi pus capăt relației
CANCAN.RO
Care sunt numerele de înmatriculare interzise în România, în 2025. Aceasta este lista completă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe