30 august - Sfântul Ierarh Alexandru. La mulţi ani Alexandru, Alexandra, Alex, Alexa, Alexander, Alexandra, Alexandrin, Alexandrina, Alexandru, Alexe, Alexi

Sfântul Alexandru de Constantinopol a fost un episcop creştin care a trăit în secolul al IV-lea, în timpul împăratului Constantin cel Mare.

Urmărește
697 afișări
Imaginea articolului 30 august - Sfântul Ierarh Alexandru. La mulţi ani Alexandru, Alexandra, Alex, Alexa, Alexander, Alexandra, Alexandrin, Alexandrina, Alexandru, Alexe, Alexi

Ortodox Wiki

Alexandru s-a născut în Calabria, Italia, din părinţi creştini, Gheorghe şi Vriena, între 237 şi 244. 

De mic, s-a dedicat lui Dumnezeu şi a intrat într-o mănăstire, unde a cultivat virtutea şi a împlinit poruncile divine. El a avut viziuni dumnezeieşti, iar timp de 20 de zile a postit complet. A suferit multe necazuri din cauza atacurilor sarazinilor. Astfel, el a călătorit prin Grecia cu ucenicii săi, Vitalie şi Nichifor.

Alexandru a fost ales ca vicar pentru a-l ajuta pe bătrânul episcop Sfântul Mitrofan al Bizanţului. Astfel, atât Alexandru, cât şi Mitrofan sunt consideraţi primii episcopi ai Constantinopolului (ambii sunt uneori numiţi şi primii patriarhi ai Constantinopolului, deşi scaunul episcopal nu fusese încă ridicat la acest rang).

Alexandru a slujit ca episcop timp de aproximativ 23 de ani, până la moartea sa în 337, în acelaşi an cu Constantin cel Mare. La moartea lui Mitrofan, el a lăsat instrucţiuni în testamentul său să-l aleagă pe vicarul său pe tronul Constantinopolului.

În timpul episcopiei sale, Alexandru s-a angajat în dezbatere cu filosofii păgâni şi s-a opus ereziilor. El a fost foarte lăudat de Grigore Nazianz şi Epifanie al Ciprului. Teodoret l-a numit un episcop „apostolic”.

Când a început controversa ariană , Alexandru , Patriarhul Alexandriei , i-a cerut cooperarea în combaterea a ceea ce el percepea a fi erezie .

Alexandru de Constantinopol a fost prezent la Sinodul I de la Niceea în calitate de adjunct al lui Mitrofan. 

La conciliu, Arie şi învăţăturile sale au fost condamnaţi.

Mai târziu, Arie a dorit să fie primit din nou în comuniunea Bisericii.

Împăratul roman Constantin I , după ce a fost convins de Eusebieni , i-a poruncit lui Alexandru să-l primească în mod oficial pe Arie înapoi.

Potrivit lui Socrate Scolastic, Arie nu s-a pocăit de fapt de erezia sa, ci era echivoc, iar episcopul Alexandru era conştient de acest lucru.

Alexandru, deşi ameninţat de Eusebieni cu depunerea şi exilarea , a persistat în refuzul său de a-l admite pe Arie înapoi în Biserică şi s-a închis în Biserica Hagia Irene.

Arie a murit în drum spre biserică, înainte să poată fi primit înapoi în comuniune.

Alexandru a murit în 337 şi  şi-a nominalizat vicarul, Pavel , drept succesor, şi şi-a avertizat clerul împotriva lui Macedonius , care a devenit episcop de Constantinopol în 342 şi ale cărui învăţături au inspirat macedonismul. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici