- Home
- Cultură-Media
- (30.08.2023, 07:31)
- Alexandru Stan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
30 august - Sfântul Ierarh Alexandru. La mulţi ani Alexandru, Alexandra, Alex, Alexa, Alexander, Alexandra, Alexandrin, Alexandrina, Alexandru, Alexe, Alexi
Sfântul Alexandru de Constantinopol a fost un episcop creştin care a trăit în secolul al IV-lea, în timpul împăratului Constantin cel Mare.
Urmărește
697 afișări
Ortodox Wiki
Alexandru s-a născut în Calabria, Italia, din părinţi creştini, Gheorghe şi Vriena, între 237 şi 244.
De mic, s-a dedicat lui Dumnezeu şi a intrat într-o mănăstire, unde a cultivat virtutea şi a împlinit poruncile divine. El a avut viziuni dumnezeieşti, iar timp de 20 de zile a postit complet. A suferit multe necazuri din cauza atacurilor sarazinilor. Astfel, el a călătorit prin Grecia cu ucenicii săi, Vitalie şi Nichifor.
Alexandru a fost ales ca vicar pentru a-l ajuta pe bătrânul episcop Sfântul Mitrofan al Bizanţului. Astfel, atât Alexandru, cât şi Mitrofan sunt consideraţi primii episcopi ai Constantinopolului (ambii sunt uneori numiţi şi primii patriarhi ai Constantinopolului, deşi scaunul episcopal nu fusese încă ridicat la acest rang).
ULTIMELE ȘTIRI
-
COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
-
Casa Albă: Trupele nord-coreene de pe front se confruntă cu pierderi uriaşe
-
Bărbat împuşcat mortal în timpul unei partide vânătoare din Vrancea
-
Efectele sabotajelor din Marea Baltică: NATO îşi va spori prezenţa în zonă
Alexandru a slujit ca episcop timp de aproximativ 23 de ani, până la moartea sa în 337, în acelaşi an cu Constantin cel Mare. La moartea lui Mitrofan, el a lăsat instrucţiuni în testamentul său să-l aleagă pe vicarul său pe tronul Constantinopolului.
În timpul episcopiei sale, Alexandru s-a angajat în dezbatere cu filosofii păgâni şi s-a opus ereziilor. El a fost foarte lăudat de Grigore Nazianz şi Epifanie al Ciprului. Teodoret l-a numit un episcop „apostolic”.
Când a început controversa ariană , Alexandru , Patriarhul Alexandriei , i-a cerut cooperarea în combaterea a ceea ce el percepea a fi erezie .
Alexandru de Constantinopol a fost prezent la Sinodul I de la Niceea în calitate de adjunct al lui Mitrofan.
La conciliu, Arie şi învăţăturile sale au fost condamnaţi.
Mai târziu, Arie a dorit să fie primit din nou în comuniunea Bisericii.
Împăratul roman Constantin I , după ce a fost convins de Eusebieni , i-a poruncit lui Alexandru să-l primească în mod oficial pe Arie înapoi.
Potrivit lui Socrate Scolastic, Arie nu s-a pocăit de fapt de erezia sa, ci era echivoc, iar episcopul Alexandru era conştient de acest lucru.
Alexandru, deşi ameninţat de Eusebieni cu depunerea şi exilarea , a persistat în refuzul său de a-l admite pe Arie înapoi în Biserică şi s-a închis în Biserica Hagia Irene.
Arie a murit în drum spre biserică, înainte să poată fi primit înapoi în comuniune.
Alexandru a murit în 337 şi şi-a nominalizat vicarul, Pavel , drept succesor, şi şi-a avertizat clerul împotriva lui Macedonius , care a devenit episcop de Constantinopol în 342 şi ale cărui învăţături au inspirat macedonismul.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Finlanda și Estonia lansează patrule navale în urma suspiciunii de sabotaj rusesc în cazul Estlink 2. Rutte: „NATO va spori prezența în Marea Baltică”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: În epoca informatică, încă mai trăiesc oameni ca în epoca de piatră, evul mediu sau ca în secolele 18-19
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Drumul spre distracția de Revelion e aglomerat: Rute alternative și sfaturi esențiale pentru un drum sigur spre munte
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe