55 de ani de la moartea părintelui desenelor animate. Povestea lui Walt Disney

  • Disney Brothers Studio a fost deschis în 1923, la Hollywood.
  • Walt Disney l-a dublat pe Mickey Mouse din 1929 până în 1947.
  • În noiembrie 1966, doctorii au descoperit că Disney, un fumător înrăit, suferea de cancer la plămâni.
  • El a murit luna următoare, pe 15 decembrie, la vârsta de 65 de ani.
Urmărește
438 afișări
Imaginea articolului 55 de ani de la moartea părintelui desenelor animate. Povestea lui Walt Disney

55 de ani de la moartea părintelui desenelor animate. Povestea lui Walt Disney

Născut la Chicago în decembrie 1901, Disney a abandonat studiile liceale la 16 ani şi, odată cu intrarea Statelor Unite în război, s-a alăturat Crucii Roşii. După ce a părăsit organizaţia, Disney s-a mutat în Kansas City sperând să obţină un post de caricaturist la un ziar. Nu a reuşit, însă şi-a găsit un serviciu creând reclame pentru reviste şi cinematografe, apoi a dezvoltat un interes pentru animaţii.

În 1922, şi-a deschis propriul studio de film, numit Laugh-O-Gram, dar a fost nevoit să-l închidă în 1923 din cauza problemelor financiare. În acelaşi an, s-a mutat la Hollywood unde a fondat Disney Brothers Studio alături de fratele său, Roy. După ce a produs câteva desene animate scurte, în 1927 studioul fraţilor Disney a început un serial de desene animate centrat pe un personaj creat de Walt:Oswald, iepurele norocos.

Din nefericire, în 1928 Walt Disney a pierdut drepturile de copyright asupra personajului său. A creat în schimb un alt personaj, pe care l-a numit la început Mortimer Mouse. I-a schimbat apoi numele în Mickey Mouse, iar personajul şi-a făcut debutul în 1928 în scurtmetrajul Steamboat Willy. Simpaticul Mickey a devenit faimos foarte repede, iar în 1929 fraţii Disney au creat un nou film – The Karnival Kid – în care însuşi Walt Disney l-a dublat pe Mickey Mouse, ceea ce a continuat să facă până în 1947.

Walt Disney a vrut iniţial să construiască un mic parc de distracţii în apropiere de studioul din Burbank. Însă planul a devenit apoi mai ambiţios şi în 1953, Disney a angajat o firmă ca să-i găsească cea mai bună locaţie din California pentru construcţia unui mare parc de distracţii. Firma respectivă şi-a luat munca în serios, a studiat diverşi factori, printre care şi rata de creştere a populaţiei, clima şi infrastructura de transport, iar la final a propus soluţia: un teren de 160 de acri din Anaheim. Construcţia parcului a început aici în 1954, iar Disneyland şi-a deschis porţile pe 17 iulie 1955.

Disney deţine recordul pentru cele mai multe premii Oscar (22) şi cele mai multe nominalizări (59). A câştigat primul Oscar în 1932, pentru un desen animat scurt, Flowers and trees. La aceeaşi categorie a mai câştigat ulterior alte şapte premii. A avut chiar şi o nominalizare pentru cel mai bun film, pentru Mary Poppins (1964), dar a pierdut în faţa peliculei My fair lady. Chiar şi aşa, Mary Poppins a obţinut cinci premii Oscar. Disney a mai primit şi patru Oscaruri onorifice: pentru crearea lui Mickey Mouse, pentru Albă ca Zăpada, pentru Fantasia şi pentru contribuţiile sale la designul de sunet.

În noiembrie 1966, doctorii au descoperit că Disney, un fumător înrăit, suferea de cancer la plămâni. El a murit luna următoare, la vârsta de 65 de ani.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici