Video 9 mai, o zi importantă pentru români. Semnificaţia multiplă a acestei zile, de-a lungul istoriei

  • 9 mai este ziua la care este sărbătorită înfrângerea Germaniei naziste în Al Doilea Război Mondial
  • În 1950, la data de 9 mai, apărea o nouă formă de organizare a Europei, care a precedat Uniunea Europeană
  • Românii şi-au declarat independenţa faţă de Imperiul otoman la 9 mai 1877
Urmărește
6698 afișări

Pe 9 mai lumea e îmbrăcată în sărbătoare. Rusia şi SUA îţi flutură în faţă steagul victoriei în Al doilea Război Mondial, Franţa şi Germania te onorează cu ziua Uniunii Europene, în timp ce pentru Romania, ziua de 9 mai reprezintă obţinerea Independenţei în faţa Imperiului Otoman.

La 9 mai 1945, SUA şi URSS tăiau practic Germania în două. Documentele prin care forţele germane capitulau au fost semnate între 7 si 9 mai.

În 1950, pentru a se evita un nou conflict major, ministrul de externe francez Robert Schuman a propus o supraveghere mai strictă a industriei de armament, astfel că a apărut o autoritate comună care să controleze producţia de cărbune şi oţel. Propunerea este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene de azi.

„Europa nu va fi construită dintr-odată sau ca urmare a unui plan unic, ci prin realizări concrete care să creeze în primul rând o solidaritate de facto”, spunea Robert Schuman, fost ministru de externe al Franţei.

E foarte important să mai ştii că şi pentru România 9 mai e o zi cu grea semnificaţie istorică. În 1877, Mihail Kogalniceanu, ministrul de externe de-atunci, citea în faţa parlamentului Declaraţia de independenţă faţă de Înalta Poartă.

Independenţa avea să se obţină însă cu mult sânge şi eroism. Între 1877 şi 1878 armatele românesti si rusesti, aliate, au ajuns aproape de porţile Constantinopolului forţând Imperiul Otoman să ceara armistitiu. România îşi cucerise independenţa cu arma şi era una dintre cele 20 de ţări de pe harta Europei cu acest statut.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici