- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (30.10.2012, 11:23)
- Alina Dan - Mediafax ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
A fost desemnat cel mai valoros pictor autohton în licitaţiile de artă din România. Cine este acesta şi ce sume au fost primite pentru tablourile lui
Tabloul "Nud în iatac" a fost vândut la o licitaţie din decembrie 2011 pentru suma de 290.000 de euro, autorul acestuia fiind, potrivit primei ediţii a Topului 100 al celor mai valoroşi pictori români lansată luni seară, cel mai valoros pictor autohton în licitaţiile de artă din România.
Urmărește
3096 afișări
A fost desemnat cel mai valoros pictor autohton în licitaţiile de artă din România. Cine este acesta şi ce sume au fost primite pentru tablourile lui (Imagine: Alin Matei / Mediafaxfoto)
Astfel, pe primul loc în Top 100 cei mai valoroşi pictori se află Nicolae Tonitza, al cărui tablou "Nud în iatac" a fost vândut, la Licitaţia de Iarnă Artmark din decembrie 2011, pentru suma de 290.000 de euro.
Top 100 cei mai valoroşi pictori români este alcătuit pe baza înregistrărilor din Indexul Pieţei Româneşti de Artă, ediţie actualizată la sfârşitul lunii august anul acesta. În acest sens, au fost avute în vedere toate tranzacţiile din licitaţiile publice desfăşurate în România începând cu anul 1995, la toate casele de licitaţie care au funcţionat în această perioadă - inclusiv galeriile ce au întreprins ocazional astfel de evenimente: Alianţa Artelor, Alis, Araart, Artmark, Căluşari, Djaburof, Galeria Ana, Galeria Numismatică, Goldart, GrowArt, Hanul cu Tei, Him, Lux Art, Luxor, Monavissa, Preda's, Pogany, Quadro, Topart.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
În alcătuirea topului nu s-au luat în considerare vânzările operelor respectivilor artişti la case de licitaţii din afara ţării, deşi astfel de tranzacţii apar în fişele de prezentare ale acestora.
Printre tranzacţiile semnificative ale lucrărilor de Nicolae Tonitza mai pot fi amintite "Golgota" (Artmark, noiembrie 2010 - 125.000 de euro), "Pe verandă" (Artmark, iunie 2011 - 155.000 de euro), "Trei fraţi" (Artmark, martie 2012 - 170.000 de euro) şi "Două surori" (Artmark, iulie 2012 - 125.000 de euro).
Al doilea loc în acest top este ocupat de pictorul Nicolae Grigorescu, despre a cărui viaţă Alexandru Vlahuţă spunea că a fost "simplă, tăcută, ordonată, închinată toată artei lui". Două dintre picturile sale au fost vândute în cadrul a două licitaţii Artmark pentru sume impresionante. Este vorba despre "Ţărăncuţă cu fuior pe cale", vândută la Licitaţia de Vară 2011 pentru 250.000 de euro, şi "Ţărăncuţă odihnindu-se", vândută la Licitaţia de Art Nouveau şi Romantism pentru 270.000 de euro.
Locul al treilea în topul celor mai valoroşi pictori români îi revine lui Camil Ressu, a cărui pictură "Aişe" a fost vândută la Licitaţia de Vară Artmark pentru 160.000 de euro. Alte tranzacţii semnificative ale artistului sunt "Cafeaua de dimineaţă" (Artmark, iunie 2012 - 30.000 de euro) şi "Ţărani la prânz" (Artmark, aprilie 2011 - 34.000 de euro).
Locul patru al clasamentului îi revine pictorului Ştefan Luchian, şi el deţinător al unor recorduri de vânzări prin licitaţie. Astfel lucrarea "Flori de primăvară" a fost vândută la Licitaţia de Primăvară 2011 a Artmark pentru 155.000 de euro. De asemenea, tabloul "Garoafe" care poartă semnătura pictorului, s-a vândut cu 140.000 de euro în iunie 2010, la Artmark, iar lucrarea "În atelier" a fost vândută prin licitaţie de casa Alis, în februarie 2010, pentru 93.000 de euro.
Ocupantul locului al cincilea este Ion Andreescu. Două dintre lucrările sale s-au vândut pentru sume care au depăşit 100.000 de euro - "Femei în parc" (Licitaţia de Mărţişor Artmark 2011, 130.000 de euro) şi "Ulcică cu flori de câmp" (Licitaţia Vechi Maeştri ai Picturii Româneşti, Artmark, 2011, 135.000 de euro).
Topul 10 cei mai valoroşi pictori români este completat, în ordine, de Marcel Iancu, pe locul al şaselea, Ion Ţuculescu (7), Theodor Pallady (8), Victor Brauner (9) şi Constantin Artachino (10).
Din Top 100 cei mai valoroşi pictori români nu lipsesc Gheorghe Petraşcu (11), Nicolae Dărăscu (13), Octav Băncilă (14), regina Elisabeta a României (17), Corneliu Baba (22), Theodor Aman (24), Iosif iser (27), Arthur Aron Segal - unul dintre cei trei români care, alături de Tristan Tzara şi Marcel Iancu, au creat curentul Dada - (30), Lucian Grigorescu (32), Arthur Verona (33), Horia Bernea (36), Jean Alexandru Steriadi (37), Ipolit Strâmbulescu (42), Alexandru Moscu (43), Sabin Bălaşa (49), Ştefan Câlţia (50), Gheorghe Tăttărescu (62), regina Maria a României (92), Nicolae Enea (100).
Prima ediţie a Topului 100 cei mai valoroşi pictori români cuprinde şi patru topuri conexe.
Astfel, Topul celor mai valoroase 20 de pictoriţe şi sculptoriţe o are pe primul loc pe regina Elisabeta a României, al cărei Calendar al anului 1898 cu motive florale şi panseuri a fost vândut la Licitaţia România Regală Artmark 2011 cu 46.000 de euro.
De asemenea, a fost realizat Topul 25 cei mai valoroşi artişti contemporani, în care prima poziţie îi revine lui Saul Steinberg, al cărui tablou "Vedere asupra lumii de pe Ninth Avenue" s-a vândut la o licitaţie a casei Christie's de la New York, în noiembrie 1993, cu 179.890 de euro.
Topul 20 artişti consacraţi în străinătate este condus de Constantin Brâncuşi, a cărui lucrare "Madame L.R." a fost vândută în februarie 2009, la o licitaţie Christie's de la Paris, pentru 29 de milioane de euro.
Al patrulea clasament conex este Top 25 colecţionari români, unde primele două poziţii aparţin Casei Regale a României. Astfel, ocupantul primului loc, regele Carol I, avea o colecţie impresionantă de obiecte de artă renascentistă şi barocă, aceasta fiind, după naţionalizarea de către regimul comunist, baza organizării selecţiei de artă europeană a Muzeului Naţional de Artă al României.
Regele Mihai I este al doilea în Topul 25 al colecţionarilor români, pasiunea sa pentru automobilism şi colecţia impresionantă de maşini pe care o deţine fiind de notorietate.
Locul al treilea este ocupat de istoricul Mihail Kogălniceanu care, în ultimii ani de viaţă, a luat decizia, mânat de dificultăţi financiare, de a înstrăina colecţia de pictură pe care o deţinea. Pentru că guvernul de atunci i-a respins oferta de a-i cumpăra operele, colecţia a fost vândută în Germania.
Top 100 al celor mai valoroşi pictori români a fost realizat de Capital în colaborare cu Artmark.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe