- Home
- Cultură-Media
- PARIS, (29.03.2019, 13:21)
- Ana Obretin
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
A murit Agnes Varda. Cineasta avea 90 de ani
Cineasta franceză de origine belgiană Agnes Varda a murit la vârsta de 90 de ani, din cauza unui cancer, în noaptea de joi spre vineri, au anunţat membrii familiei, citaţi de Le Figaro.
Urmărește
118 afișări
A murit Agnes Varda. Cineasta avea 90 de ani
"Regizoarea şi artista franceză Agnès Varda a murit în locuinţa sa, în noaptea de joi spre vineri, din cauza unui cancer. Familia şi prietenii i-au fost aproape", se arată într-un comunicat dat publicităţii vineri.
De origine belgiană, Agnès Varda este una dintre puţinele regizoare apărute în "noul val" din cinema-ul francez. Soţul ei a fost regizorul Jacques Demy, cunoscut pentru filme precum "Domnişoarele din Rochefort/ Les demoiselles de Rochefort", "Umbrelele din Cherbourg/ Les Parapluies de Cherbourg" şi "Pielea de măgar/ Peau d'Ane" şi care a murit în 1990.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Moşteanu: USR nu va vota guvernul Ciolacu 2
-
Promisiuni: Guvernul Ciolacu 2 vrea să majoreze contribuţia la Pilonul II de pensii private de la 4,75% la 6% în patru ani şi să majoreze suma deductibilă pentru Pilonul III
-
Ciolacu, după ce a fost desemnat premier: Românii au nevoie de stabilitate
Primul ei film, "La Pointe-courte", a fost lansat în 1954 şi i-a adus în timp porecla de "bunica noului val francez". Cu un montaj realizat de Alain Resnais, filmul a marcat tânăra şcoală de cinematografie franceză. Apoi, Agnès Varda a regizat filme de referinţă, colaborând cu actori de marcă, precum Philippe Noiret, Marcello Mastroianni, Catherine Deneuve şi Michel Piccoli.
Printre filmele pe care le-a realizat se numără "Cleo de la 5 la 7/ Cleo from 5 to 7", din 1962, selectat la Festivalul de la Cannes şi premiat de criticii din Franţa, "The Creatures", din 1966, "Lions Love", din 1969, "Documenteur", din 1981, "Vagabond/ Sans toit ni loi", din 1985, "The Gleaners and I", din 2000, "Plajele lui Agnès/ The Beaches of Agnes", din 2008, şi scurtmetrajul "Oncle Yanco", din 1967, dar şi cinci episoade din seria TV "Agnes de ci de la Varda", din 2011.
Toate filmele sale combină ficţiunea cu documentarul.
De-a lungul timpului a câştigat numeroase trofee, precum Ursul de Argint, la Festivalul de la Berlin, pentru "Le bonheur" (1965), Leul de Aur la Veneţia, pentru "Vagabond", premiul EFA pentru regie, pentru "The Gleaners and I", premiul César, pentru "Plajele lui Agnès". Creaţia sa a fost recompensată cu Carosse d'Or la Festivalul de la Cannes, un premiu César onorific, un Leopard de Aur onorific, la Locarno, precum şi premiul pentru întreaga carieră din partea Academiei de Film Europene (EFA).
Pe lângă filme, Agnès Varda a realizat expoziţii de fotografie şi instalaţii de artă.
În 2019, cineasta a lansat la Berlin producţia "Varda par Agnès", o peliculă de 115 minute care aruncă o privire asupra carierei sale în film.
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 13:11
-
astăzi, 12:34