A murit cântăreţul, compozitorul şi chitaristul Robbie Robertson

  • Robbie Robertson, membru al trupei The Band, a murit la vârsta de 80 de ani.
  • Cântăreţul, compozitorul şi chitaristul canadian a colaborat cu Bob Dylan şi Martin Scorsese.
  • El a murit la Los Angeles, după o lungă boală.
Urmărește
366 afișări
Imaginea articolului A murit cântăreţul, compozitorul şi chitaristul Robbie Robertson

A murit cântăreţul, compozitorul şi chitaristul Robbie Robertson

Cântăreţul, compozitorul şi chitaristul Robbie Robertson, cunoscut mai ales ca membru al trupei The Band, a murit miercuri, la Los Angeles, la vârsta de 80 de ani.

Managerul lui Robertson, Jared Levine, a scris: "Robbie a fost înconjurat de familia sa în momentul morţii sale, inclusiv de soţia sa, Janet, de fosta sa soţie, Dominique, de partenerul acesteia, Nicholas, şi de copiii săi Alexandra, Sebastian, Delphine şi partenerul Delphinei, Kenny. De asemenea, în urma sa rămân nepoţii Angelica, Donovan, Dominic, Gabriel şi Seraphina".

În loc de flori, familia a cerut ca donaţiile să fie făcute către Six Nations of the Grand River pentru "susţinerea unui nou centru cultural Woodland", conform The Guardian.

Printre cei care i-au adus un omagiu s-a numărat Martin Scorsese, care a regizat The Last Waltz, documentarul din 1978 despre The Band, şi care şi-a amintit de Robertson ca fiind unul dintre cei mai apropiaţi prieteni ai săi, „o constantă în viaţa şi munca mea".

"Puteam oricând să mă duc la el ca la un confident. Un colaborator. Un consilier. Am încercat să fiu la fel pentru el", a scris Scorsese. "Cu mult înainte de a ne cunoaşte, muzica lui a jucat un rol central în viaţa mea - a mea şi a altor milioane şi milioane de oameni din întreaga lume. Muzica trupei The Band şi, mai târziu, muzica solo a lui Robbie, păreau să vină din cel mai adânc loc din inima acestui continent, din tradiţiile, tragediile şi bucuriile sale. Este de la sine înţeles că a fost un gigant, că efectul său asupra formei de artă a fost profund şi de durată. Niciodată nu este suficient timp cu cineva pe care îl iubeşti. Iar eu l-am iubit pe Robbie."

Născut la Toronto la 5 iulie 1943, Robertson a învăţat muzica de la partea maternă a familiei sale, care era mohawk şi trăia în rezervaţia Six Nations of the Grand River. În adolescenţă, s-a asociat cu Ronnie Hawkins şi trupa sa, The Hawks, în circuitul barurilor din Toronto.

În 1965, la un an după despărţirea de Hawkins, Robertson şi colegii săi de trupă - toboşarul Levon Helm, basistul Rick Danko, pianistul Richard Manuel şi organistul Garth Hudson - au fost recrutaţi de Bob Dylan ca formaţie de acompaniament.

Redenumit "the Band", grupul şi-a lansat albumul de debut Music from Big Pink în 1968 şi a continuat cu hituri precum The Weight, The Night They Drove Old Dixie Down, Up on Cripple Creek şi It Makes No Difference.

Music from Big Pink, precum şi albumele ulterioare The Band (1969) şi Stage Fright (1970) au combinat rockul de bar cu renaşterea noului folk american.

Muzica trupei The Band a influenţat artişti precum Eric Clapton şi George Harrison.

Abuzul de substanţe şi disputele creative au destrămat trupa, iar concertul lor de adio, care a avut loc de Ziua Recunoştinţei din 1976 la sala de bal Winterland din San Francisco, a fost filmat de Scorsese în The Last Waltz. Lansat în 1978, filmul este considerat în prezent un documentar clasic despre concerte.

Robertson a continuat să lucreze la proiecte secundare cu foşti membri ai trupei, precum şi ca artist solo în deceniile următoare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici