A murit Dinu Săraru. Teatrul Naţional: Ne vom aminti cu drag de cel ce ne-a fost coleg şi prieten

”Dinu Săraru, scriitor, publicist, dramaturg, om de teatru şi fost director al Teatrului Naţional s-a stins din viaţă sâmbătă după-amiază, la vârsta de 92 de ani”, se arată pe pagina de Facebook a Teatrului Naţional ”I.L.Caragiale”.

Urmărește
2364 afișări
Imaginea articolului A murit Dinu Săraru. Teatrul Naţional: Ne vom aminti cu drag de cel ce ne-a fost coleg şi prieten

Dinu Săraru debutat în proză în „Gazeta literară” cu o povestire în 1963, apoi editorial în 1974 cu romanul „Nişte ţărani”. S-a impus cronicar teatral trei decenii la Radio şi în presa scrisă, intervenţiile sale fiind antologate editorial în două cărţi „Teatru românesc şi interpreţi contemporani” şi „Al 3-lea gong”, scrie sursa citată.

Dinu Săraru a fost distins cu numeroase premii literare şi artistice şi premiul Academiei Române. A fost membru al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România şi director fondator al „Magazinului actualităţii culturale româneşti CLIPA”. A creat revista „Noi”, a fost directorul general al cotidianului „Universul românesc”, a creat revista „Renaşterea civilizaţiei rurale româneşti”, a creat Fundaţia Naţională pentru Civilizaţie Rurală „Nişte ţărani”, primul Festival Internaţional Eco-Etno-Folk Film, Universitatea Ţăranească „D. Gusti” şi primele echipe de cercetare sociologică de după război.

După romanele semnate de Dinu Săraru au fost făcute patru filme şi patru piese de teatru.

Anunţul morţii lui Dinu Săraru apare şi pe pagina de Facebook a lui Nicu Alifantis.

”Ne-a părăsit Dinu Săraru lăsând în urma sa un mare gol în cultura românească. Vă voi păstra mereu în suflet, domnule Dinu Săraru”, a scris muzicianul.

Dinu Săraru s-a născut în 1932, la Slătioara, judeţul Vâlcea. Este cunoscut în ipostaza de romancier, director şi critic de teatru. A condus Teatrul Mic şi Teatrul Foarte Mic, pe care l-a şi înfiinţat. De asemenea, a condus Teatrul Naţional „I.L. Caragiale“ din Bucureşti. După romanele lui Dinu Săraru au fost realizate mai multe scenarii radiofonice, filme şi piese de teatru.

 

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici