A murit pictorul Vladimir Zamfirescu la vârsta de 84 de ani

  • A murit pictorul Vladimir Zamfirescu la vârsta de 84 de ani
  • Artistul a încetat din viaţă luni, 1 iunie, acasă, la Bucureşti, după ce inima a încetat să-i mai bată
  • A fost coleg de liceu şi prieten cu poetul Nichita Stănescu şi unul dintre elevii de suflet ai lui Corneliu Baba
Urmărește
2394 afișări
Imaginea articolului A murit pictorul Vladimir Zamfirescu la vârsta de 84 de ani

PT SITE A murit pictorul Vladimir Zamfirescu la vârsta de 84 de ani

„Pictorul Vladimir Zamfirescu, unul dintre cei mai importanţi artişti contemporani, a trecut la Domnul”, au confirmat pentru MEDIAFAX prietenii artistului. Înmormântarea va avea loc, joi cimitirul Bellu Catolic, la ora 12.00.

”Inima artistului s-a oprit pe 1 iunie 2020, fiind poarta de intrare în Veşnicie, dar şi în Tezaurul Naţional al Culturii Române, cu lucrări de patrimoniu de valoare universală”, arată apropiaţii creatorului într-un text pentru MEDIAFAX. 

Vladimir Zamfirescu s-a născut la Ploieşti în data de 3 mai 1936, iar între anii 1960 şi 1966 studiază la Institutul de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu".

”Personalitate marcantă a picturii româneşti şi europene, Vladimir (Mirel) Zamfirescu a fost unul dintre elevii de suflet ai maestrului Corneliu Baba, la clasa căruia a studiat, parte dintr-o generaţie de excepţie. Maestrul Zamfirescu a fost cerut ca profesor de către studenţi după căderea comunismului, din 1990 şcolind mai multe generaţii de tineri”, a explicat artistul Filip Capsali, pentru MEDIAFAX.

Lucrări semnate de Vladimir Zamfirescu se găsesc în colecţii particulare şi în muzee de artă din Franţa, Anglia (Tate Gallery din Londra); Italia, Germania, Spania, Austria, Elveţia, Olanda, Suedia, Norvegia, Portugalia, Grecia, Rusia (Muzeul Puşkin), Iran, Turcia, Polonia, S.U.A. De asemenea,  are tablouri în colecţii regale, în mari pinacoteci şi în colecţiile unor şefi de stat din Norvegia, Danemarca, Italia, China, Bulgaria şi chiar în Colecţia Muzeului de Artă al Vaticanului. 

A primit de-a lungul timpului mai multe distincţii şi premii, printre care se numără Bursa Academiei Regale Suedeze, Bursa Academiei Italiene pentru Pictură, Medalia Raffael a Academiei Caravaggio, din Roma, Ordinul Naţional pentru Serviciul Credincios, în grad de Cavaler, în 2003 şi titluri de Doctor Honoris Causa la Universitatea de Artă din Cluj şi la Universitatea de Artă din Bucureşti şi Premiul de excelenţă Nicolae Grigorescu a Uniunii Patronatului Român. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici