A murit producătorul care a lansat franciza "James Bond"

Producătorul de filme american David Picker, cunoscut pentru lansarea francizei "James Bond" şi a filmului "A Hard Day's Night" al trupei The Beatles, a murit la vârsta de 87 de ani, relatează deadline.com.

Urmărește
116 afișări
Imaginea articolului A murit producătorul care a lansat franciza "James Bond"

A murit producătorul care a lansat franciza "James Bond"

David Picker a decedat în locuinţa sa din New York, în urma unor complicaţii legate de cancerul la colon de care suferea.

Picker s-a născut în oraşul american New York în 1931. Cariera sa în industria cinematografică a început în 1956, când a fost angajat în departamentul de publicitate al companiei de producţie United Artists. El a avut o ascensiune profesională fulminantă, devenind asistent al preşedintelui firmei şi, ulterior, manager al casei de discuri United Artists Records.

Prima sa mare realizare profesională a fost încheierea unei înţelegeri cu producătorii de film Harry Saltzman şi Albert Broccoli, care a dus, în 1962, la lansarea seriei de filme "James Bond", una dintre cele mai de succes francize cinematografice din toate timpurile.

În 1963, el a obţinut drepturile de ecranizare ale comediei britanice "Tom Jones". Pelicula, adaptarea romanului omonim al lui Henry Fielding, a primit patru premii Oscar, inclusiv pentru cel mai bun film şi cel mai bun regizor.

În următorul an, acesta a încheiat o înţelegere privind realizarea a trei lungmetraje cu trupa britanică The Beatles. Ea a dus la lansarea peliculelor "A Hard Day's Night" şi "Help!".

În 1970, producătorul a devenit director executiv al companiei United Artists. Printre realizările lui Picker din cadrul companiei se numără distribuirea unor filme precum "Midnight Cowboy/ Cowboyul de la miezul nopţii" şi "Last Tango In Paris/ Ultimul tango la Paris", dar şi semnarea unor contracte de colaborare cu importanţi regizori americani şi europeni. Printre realizatorii de filme care au colaborat cu United Artists în timpul mandatului lui David Picker s-au numărat Woody Allen, Federico Fellini, Ingmar Bergman, François Truffaut, Louis Malle şi Sergio Leone.

După ce a plecat din compania United Artists, Picker a pus bazele firmei de producţie Two Roads Producions. Aceasta a produs filmele "Lenny" şi "Juggernaut", nominalizate la Oscar.

Ulterior, el a devenit responsabil pentru filme la compania Paramount, unde a aprobat lansări ale unor pelicule de succes precum "Saturday Night Fever/ Febra de sâmbătă seara" şi "Grease". După ce a încheiat colaborarea cu Paramount, David Picker a lucrat pentru companiile Lorimar Productions şi Columbia Pictures.

În anii 1980, producătorul de filme a lucrat cu actorul Steve Martin pentru numeroase pelicule, cele mai cunoscute fiind "The Jerk/ O invenţie de milioane", "Dead Man Don't Wear Plaid/ Morţii nu poartă tartan" şi "The Man With Two Brains". Munca sa în industria cinematografică a continuat şi în anii 1990, când a lucrat cu studiourile Warner Bros. la pelicula "The Saint of Fort Washington" şi cu 20th Century Fox la adaptarea piesei "The Crucible", scrisă de dramaturgul american Arthur Miller.

În 1997, David Picker a devenit preşedinte al Hallmark Entertainment Productions Worldwide. El a mai fost reprezentant al Sindicatului producătorilor americani (The Producers Guild of America), între anii 2004 şi 2008. Anul 2013 a marcat lansarea biografiei sale "Musts, Maybes and Nevers", care se concentra asupra activităţii sale la cele mai mari studiouri de producţie de la Hollywood între anii 1960 şi 1980.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici