A treia ediţie a Sighişoara Film Festival are loc între 23 şi 26 iunie

A treia ediţie a Sighişoara Film Festival, un eveniment axat pe promovarea filmului românesc premiat în străinătate, dar mai puţin cunoscut publicului din ţară, va avea loc în perioada 23 - 26 iunie, informează organizatorii.

Urmărește
10 afișări

Evenimentul cinematografic reuneşte cele mai bune lungmetraje, documentare şi scurtmetraje româneşti premiate pe plan internaţional pe parcursul anului 2010 şi prilejuieşte întâlniri între profesioniştii de marcă ai filmului românesc şi tinerii cineaşti.

Festivalul îşi propune să legitimeze valorile cu caracter de notorietate din sfera filmului românesc şi să contribuie la redimensionarea imaginii României din perspectiva acestui palier cultural semnificativ. Printr-un eveniment cu caracter de unicitate, festivalul transformă vechea cetate a Sighişoarei într-un pol de interes pentru tineri şi vârstnici din ţară şi străinătate, care, dincolo de valorile istorice şi arhitectonice ale oraşului, sunt atraşi şi de sărbătoarea filmului românesc. Întâlnirea personalităţilor reprezentative din lumea cinematografiei româneşti este un prilej de dialog informal şi tematic, premisă pentru viitoare proiecte.

Printre filmele din palmaresul festivalului se numără "Aurora", de Cristi Puiu, premiat la Karlovy Vary, "Marţi, după Crăciun", în regia lui Radu Muntean, laureat al Festivalului de la Sarajevo şi al Festivalului de Film Francofon de la Namur, "Morgen", debutul multipremiat la Locarno al tânărului Marian Crişan, "Bună, ce faci", în regia lui Alex Maftei, "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu", de Andrei Ujică, "Kapitalism - Reţeta noastră secretă", de Alexandru Solomon, şi "Lumea văzută de Ion B.", de Alexander Nanău. Lor li se alătură scurtmetrajele regizorului Adrian Sitaru "Lord" şi "Colivia", precum şi alte scurtmetraje semnate de tineri masteranzi ai Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L. Caragiale" din Bucureşti (UNATC).

În cadrul celei de-a treia ediţii, organizatorii au invitat producători de prestigiu, precum Tudor Giurgiu şi Oana Bujgoi Giurgiu - Libra Film, Andrei Creţulescu - HBO, Radu Aldea - Rollin Studio, Vlad Păunescu - Castel Film, pentru a prilejui o întâlnire-dezbatere cu viitorii cineaşti, "PRim (film) ContACT". Din partea UNATC va fi prezent la "masa verde" a primelor negocieri profesorul şi decanul Facultăţii de Film, Sorin Botoşeneanu.

Secţiunea "In Memoriam..." îl va omagia pe actorul Ştefan Iordache, figură carismatică a cinematografiei româneşti, prin filmul "Cel mai iubit dintre pământeni". La proiecţia-eveniment vor fi prezenţi regizorul Şerban Marinescu şi sora actorului, Ileana Iordache.

Secţiunea Concurs "99 de secunde" continuă şi anul acesta. Orice tânăr care îşi doreşte să schimbe lumea într-un fel sau altul este invitat să-şi pună la bătaie telefonul mobil, camera digitală sau orice instrument care are încorporată o camera de filmat şi să imagineze un clip pe tema "Globalizare", cu o durată de fix 99 de secunde.

Clipurile trebuie încărcate pe youtube.com sau vimeo.com până pe 15 iunie. Participanţii vor trimite un e-mail cu link-ul aferent la sighisoarafilmfestival@gmail.com, cu titlul filmului, numele complet, data naşterii, oraşul de provenienţă, liceu şi număr de telefon. Un juriu format din profesionişti va decide câştigătorul. Acesta va primi o diplomă şi va fi recompensat cu un weekend la Sighişoara, ocazie cu care va face cunoştinţă cu personalităţi din lumea filmului românesc.

Proiecţiile filmelor se vor desfăşura în două spaţii: în timpul zilei, în clubul Aristocrat, iar seara, în aer liber, în pitoreasca şi îndrăgita Piaţă Centrală.

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.

Printre invitaţii de anul acesta ai festivalului se numără MirelaOprişor şi Mimi Brănescu, Clara Vodă, Dana Voicu, alături de copiii lor. Pentru micuţi, organizatorii au pregătit variate ateliere de creaţie conduse de educatori şi artişti. Cristian Tudor Popescu este, de asemenea, invitatul special al evenimentului.

Sighişoara Film Festival este organizat de Fundaţia Română pentru Educaţie şi Educatori, împreună cu Primăria oraşului Sighişoara, Centrul Naţional al Cinematografiei şi Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L. Caragiale" din Bucureşti (UNATC).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici