A treisprezecea brăţară dacică recuperată, expusă la Muzeul Unirii din Alba, la "Noaptea Muzeelor"

Cea de-a treisprezecea brăţară dacică recuperată de autorităţile române după ce a fost furată din siturile din Munţii Orăştiei va fi expusă în premieră, alături de alte piese de tezaur dacice, la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, în cadrul "Nopţii Muzeelor", de la sfârşitul săptămânii.

Urmărește
9 afișări

Purtătorul de cuvânt al Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, Liviu Zgârciu, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că valorosul tezaur dacic recuperat de autorităţile române, la începutul lunii mai, din Germania, va fi expus în premieră naţională la Alba Iulia.

Zgârciu a spus că expoziţia va fi deschisă sâmbătă, cu ocazia "Nopţii Muzeelor", şi va include cea de-a treisprezecea brăţară dacică, ultima recuperată de statul român, alături de celelalte recuperate în anii trecuţi, de o pereche de scuturi din fier şi de 229 de monede antice din aur şi argint.

"Este pentru prima dată când publicul poate admira atât ultima brăţară dacică reîntoarsă în patrimoniul naţional, dar şi piese unice, care aparţin culturii dacice. În această categorie se înscriu mai ales cele două umbo-uri de scut realizate din tablă de fier, prin prelucrare în tehnica «au repousse», prin batere la cald, având fiecare o greutate de circa 1,5 kilograme. Spectaculoase sunt şi reprezentările de pe ele, pe unul dintre acestea fiind înfăţişat un zimbru, iar pe celălalt un grifon, fiind vorba despre rarităţi din repertoriul armamentului dacic", a explicat Zgârciu.

El a spus că prezentarea expoziţiei va fi realizată într-un mod inedit, de unul dintre muzeografii instituţiei, îmbrăcat în costum de dac.

Potrivit sursei citate, artefactele au fost furate, între anii 1998-2001, din situl arheologic Sarmisegetuza Regia de braconierii arheologici. Pentru recuperarea lor statul român a plătit aproape 300.000 de euro, din care 66.000 de euro pentru cea de-a treisprezecea brăţară dacică, pentru cele două scuturi - 45.000 de dolari şi pentru tezaurul monetar - 182.000 de euro.

Directorul Muzeului Naţional de Istorie a României (MNIR), Ernest Oberländer-Târnoveanu, declara, miercuri, cu ocazia repatrierii unui ansamblu de 232 de piese dacice, printre care a 13-a brăţară din aur, că brăţările dacice sunt cea mai importantă descoperire după tezaurul de la Pietroasele.

Augustin Lazăr, procuror general adjunct la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia şi cel care a condus ancheta pentru recuperarea ansamblului de piese dacice care fuseseră scoase ilegal din ţară şi răscumpărate de statul român în Germania, cu suma de 302.000 de euro, a declarat că există probe clare privind existenţa a 24 de brăţări dacice şi a deplâns lipsa ofiţerilor specializaţi în patrimoniu.

Ansamblul de piese recuperate cuprinde cea de-a treisprezecea brăţară din aur dacică din zona Sarmizegethusei Regia, două umbo-uri de scut de paradă din fier şi 229 de monede de argint dacice de tip Koson şi stateri (monede de aur sau argint de la vechii greci şi macedoneni) de tip Lysimachos, emise la Tomis şi Callatis.

De asemenea, au fost recuperate 202 monede din argint de tip Koson, elemente de noutate în numismatică, însă din probe rezultă că acestea fac parte din 2.300 de piese monetare, extrase dintr-un loc anume din situl arheologic de la Sarmisegetusa Regia, a spus Lazăr.

Brăţara dacică de aur a fost numerotată în continuarea celor 12 brăţări recuperate până în prezent de către statul român şi care sunt expuse la Muzeul Naţional de Istorie a României, astfel căpătând numărul de ordine 13. Este realizată din aur, având 6,5 spirale şi o greutate de 933,4 grame.

Primele patru brăţări dacice au fost răscumpărate cu suma de 980.000 de lei de la un colecţionar american. Acestea au fost aduse în ţară pe 7 ianuarie 2007 şi au fost expuse la MNIR. Cea de-a cincea brăţară a fost predată statului român de către autorităţile judiciare franceze, în ianuarie 2007. Aceasta aparţinea unui cetăţean german din Munchen şi fusese expusă la Expoziţia Bienală a Anticarilor, organizată de Grand Palais din Paris. O altă brăţară geto-dacică din aur a fost recuperată în luna iunie 2007, la Baia Mare, de la un hunedorean.

Alte trei brăţări dacice au fost recuperate în august 2007, din Elveţia şi din SUA. Răscumpărarea celor două brăţări dacice din Elveţia a costat 140.000 de euro, iar a celei din SUA - 60.000 de dolari.

A 10-a şi a 11-a brăţară dacică, recuperate de autorităţile române de la un cetăţean german, au fost aduse la MNIR în decembrie 2008. Pentru răscumpărarea acestora a fost plătită suma de 131.000 de euro. Cea de-a 12-a brăţară dacică, descoperită la un cetăţean din SUA, a fost răscumpărată cu suma de 68.994 de euro şi expusă la MNIR pe 27 iulie 2009.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici