Abuzurile împotriva jurnaliştilor străini se intensifică la Cairo

(Ştire redifuzată. Ştirea a fost publicată iniţial joi, 3 februarie)

Urmărește
3 afișări

Numeroşi jurnalişti care relatau despre confruntările sângeroase de la Cairo dintre susţinătorii şi opozanţii preşedintelui egiptean Hosni Mubarak s-au plâns de violenţele îndreptate asupra lor, mulţi dintre ei fiind bătuţi, reţinuţi sau intimidaţi, relatează AFP.

Pe străzile capitalei egiptene, presa a început să fie vânată. Cine se plimbă cu o cameră de luat vederi sau un aparat de fotografiat este rapid atacat de bărbaţi în civili favorabili preşedintelui Hosni Mubarak şi, într-o măsură mai mică, de manifestanţii antiguvernamentali din ce în ce mai nervoşi.

"Cine sunteţi? Pot să vă văd actele?", solicită violent un manifestant anti-Mubarak în piaţa Abdelmoneim Ryad, teatrul mai multor confruntări violente, în cursul nopţii de miercuri spre joi.

"Jurnaliştii nu au făcut nimic aici! Aţi divulgat informaţii strategice dezvăluind numărul opozanţilor baricadaţi în piaţă", acuză el, adresându-se unui reporter al AFP. Incidentul nu a mers însă mai departe.

Dar în jurul pieţei emblematice a revoltei, poliţişti în civili şi o mulţime loială preşedintelui atacă direct, începând de miercuri, jurnaliştii.

Un jurnalist străin a declarat pentru AFP că a fost reţinut de bărbaţi în civil şi de doi soldaţi, apoi dus pe o străduţă unde se afla un bărbat legat, cu bustul gol, acoperit de hematoame, cu sânge pe tot corpul.

"Un tânăr militar mi-a spus în arabă: «Aşa vrei să mori?»", a declarat acest reporter.

"Am fost atacat de cetăţeni normali care stăteau la coadă la un ghişeu automat, am fost nevoit să mă debarasez de două carduri de memorie pentru a-mi salva viaţa şi pe cea a şoferului. Un poliţist a reuşit să calmeze mulţimea", a declarat un fotograf al AFP.

Jurnalişti străini au afirmat pe site-ul de microblogging Twitter că au fost împiedicaţi, joi, să filmeze de la hotelul Hilton, care oferă o perspectivă amplă asupra pieţei.

Trei jurnalişti ai televiziunii publice poloneze TVP au fost reţinuţi de poliţie, joi, la Cairo. Doi dintre ei au fost eliberaţi ulterior.

O echipă a jurnalistului postului american de televiziune CNN, Anderson Cooper, a fost bruscată de susţinători ai preşedintelui Mubarak, care l-au bătut pe Cooper fără ca militarii, aflaţi în apropiere, să intervină, potrivit televiziunii.

Un jurnalist grec şi un fotograf au fost bătuţi miercuri de manifestanţi cu crose de golf în apropierea pieţei Tahrir. Corespondentul postului de danez de televiziune TV2, Steffen Jensen, a fost, de asemenea atacat în aceeaşi zi de manifestanţi care purtau pancarte pro-Mubarak.

"Eram înconjurat de un grup de susţinători ai lui Mubarak, care voiau să îmi ia telefonul mobil, camera de luat vederi şi paşaportul, ceea ce am refuzat. Atunci m-au lovit cu pumnii şi cu un baston", a povestit el pentru agenţia daneză Ritzau.

Jurnalişti olandezi au fost ameninţaţi de susţinătorii lui Mubarak, au semnalat redacţiile lor pe site-urile lor de Internet.

Tarek el-Shami, corespondent al postului de televiziune american în limba arabă al-Hourra, a afirmat joi în direct: "Încă suntem ameninţaţi, vagabonzi şi criminali sunt încă la parterul clădirii".

"Nu ştim dacă vom rămâne sau dacă vom pleca". Regimul "vrea ca jurnaliştii să intre în panică pentru a nu-şi mai asuma misiunea", a adăugat el.

Doi jurnalişti ai postului de televiziune rus Zvezda, arestaţi miercuri pentru că nu au respectat restricţiile de circulaţie, "au fost găsiţi (de diplomaţii ruşi) într-o secţie a serviciului de contraspionaj militar", a declarat Ministerul rus de Externe.

Numeroase incidente "au prejudiciat siguranţa mai multor jurnalişti francezi, de la posturile de televiziune TF1, France2, BFMTV, France 24, M6 şi ai cotidianului Le Monde", a subliniat purtătorul de cuvânt al Ministerului francez de Externe, Bernard Valero.

Şi postul de televiziune franco-german Arte a rămas fără veşti de la unul dintre reporterii săi, Wissam Charaf, trimis special la Cairo, arestat de armata egipteană.

Televiziunea publică suedeză SVT a anunţat joi că nu are nicio informaţie despre unul dintre jurnaliştii săi trimişi la Cairo, Bert Sundstroem, şi că presupune că acesta a fost reţinut de militarii egipteni.

Joi, un jurnalist al televiziunii belgiene flamande VTM şi cameramanul lui au fost reţinuţi la Cairo "la un punct de control", după care au fost eliberaţi.

"Alţi şase jurnalişti au fost, de asemenea, arestaţi împreună cu ei. Ei au fost duşi într-un alt loc cu o camionetă şi, ulterior, eliberaţi", a explicat un oficial din cadrul VTM.

Trei jurnalişti israelieni au fost reţinuţi, apoi eliberaţi, a anunţat miercuri Ministerul israelian de Externe.

Un reporter turc a fost bătut de susţinătorii lui Hosni Mubarak, joi, în apropiere de piaţa Tahrir.

Miercuri, armata egipteană a intervenit în acelaşi loc pentru a salva un cameraman al televiziunii publice Radio-Canada.

Şi un jurnalist al AFP a fost nevoit să solicite protecţia armatei din cauza agresivităţii militanţilor favorabili regimului.

Doi reporteri suedezi ai cotidianului Aftonbladet au fost, de asemenea, atacaţi de mulţime în cursul unui reportaj realizat într-un cartier sărac din Cairo, după care au fost eliberaţi, câteva ore mai târziu, de un militar.

Al-Jazeera, Al-Arabiya, ABC News, CNN, France 2, France 24, TF1, Radio-Canada, Le soir, lista instituţiilor media ai căror reporteri au fost bătuţi sau reţinuţi nu încetează să se lungească.

Mai mulţi jurnalişti "au fost atacaţi direct de susţinători ai şefului statului şi de poliţişti infiltraţi", a depâns Reporters sans frontières (RSF).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici