- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (04.04.2016, 12:08)
- Letitia Provian
Academia Română - 150 de ani. Principesa Margareta: "Este o sursă de inspiraţie pentru generaţia tânără" - FOTO
Academia Română a sărbătorit, luni, 150 de ani de la înfiinţarea sa printr-o sesiune solemnă la care au participat academicieni şi personalităţi ale culturii,precum şi Principesa Margareta alături de Principele Radu, preşedintele Klaus Iohannis,fostul preşedinte Emil Constantinescu şi alţi oficiali.
Urmărește
840 afișări
Academia Română - 150 de ani. Principesa Margareta: "Este o sursă de inspiraţie pentru generaţia tânără"
În fostele case boiereşti Cesianu-Zaleski de pe Calea Victoriei 125 a fost celebrat, luni, un eveniment de înaltă importanţă pentru cultura naţională: cei 150 de ani de la Înfiinţarea Academiei Române.
Îmbrăcaţi în fracul de gală cu laurii brodaţi pe guler şi pantaloni cu pană, membrii Academiei Române au fost prezenţi în număr mare la evenimentul de gală, cu părul cernit şi chipuri distinse. Aceştia i-au încadrat pe preşedintele României, Klaus Iohannis, foştii preşedinţi Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, ÎPS Patriarhul Daniel, Principesa Margareta alături de Principele Radu, preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu, ministrul Educaţiei Adrian Curaj, precum şi fostul ministru al Educaţiei Sorin Cîmpeanu, guvernatorul BNR Mugur Isărescu, Daniel Dăianu, şi alţi înalţi oficiali români, dar şi străini.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Incidente între susţinătorii lui Georgescu şi jandarmi în Piaţa Victoriei. Protestatarii forţează cordoanele şi au aruncat cu petarde şi obiecte în forţele de ordine
-
Nu îţi place Trump? Vino în Europa! - aceasta ar putea fi noua strategie a UE pentru a atrage minţile stălucite din SUA dezamăgite de măsurile radicale luate de Trump
-
Jandarmii spun că cei care au forţat cordonul de ordine sunt susţinători ai lui Georgescu
Alocuţiunile reprezentanţilor Academiei, precum şi ale înalţilor oficiali ai statului român au fost vegheate de bustul turnat în bronz al regelui Carol I plasat în faţa Aulei, personalitatea regelui şi rolul său fiind unul esenţial în consolidarea instituţiei.
Preşedintele Academiei Române, Ionel-Valentin Vlad a inaugurat evenimentul de luni printr-o alocuţiune adresând bun venit oaspeţilor oficiali, precum şi auditorului şi marcând punctele principale din istoria devenirii Academiei Române, exprimând rolul important al lui Carol I în consolidarea instituţiei de excelenţă culturală.
„Suntem deosebit de onoraţi de a avea această aniversare, personlităţi de seamă şi de peste hotare, prieteni ai academiei. În adunarea Generala Solemna de azi sărbatorim 150 de ani de la Infiintarea Societatii Academice Române.”, a exprimat academicianul.
În August 1867 a avut loc transformarea Societăţii Literare în Societatea Academică Română. Prima conducere a reprezentat-o pe cea a lui Ion Heliade Radulescu, Timotei Cipariu şi August Treboniu Laurian. Principele Carol I devine primul membru de onoare al SAR. În 1869 au fost aleşi membrii onorifici din strănătate, primul istoricul francez Edgar Quinet. Primul preşedinte al Academiei Române a fost Ion Ghica. Academia Română a promovat continuu cultura română, unitatea naţiunii române şi sincronismul european, a punctat la începutul discursului său preşedintele Academiei.
„Regele Carol I s-a dovedit că a fost un suveran român care a acordat un mare sprijin Academiei Române. Primul rege al României a avut o contribuţie importantă la mutarea în 1888 a Academiei Române din Palatul Universităţii în Casele Cesianu Zaleski din Calea Victoriei. Regele Carol I a fost printre cei mai de seamă donatori ai Academiei Române.”, a exprimat preşedintele Academiei Române, Ionel-Valentin Vlad. „La 14 mai 1919 Regele Ferdinand I Întregitorul spunea: «În lupta sfânta pentru unirea tuturor românilor, Academia şi-a avut partea ei importantă în domeniul cultural.»”, a mai evocat acesta.
Preşedintele înaltului for cultural a mai explicat faptul că: „În 1922, Academia Română a devenit membru al Uniunii Academice Internaţionale. În perioada comunismului au fost excluşi 114 membri, numele acestora fiind înscrise pe o placă memorială.”, a mai punctat preşedintele înaltului for cultural.
De asemenea, printre personalităţile de onoare ale Academiei se numără: Regele Mihai I, Sfântul Parinte Ioan Paul al II-lea, violonistul Yehudi Menuhim, Stephan Hell şi alţii.
„Rolul Academiei este de a apăra identitatea noastră. În cadrul proiectelor de dezvoltare a României pe termen lung, Academiei îi revine realizarea celui legat de cultura naţională cu obiective bine definite în cele legate de cultură şi învăţământ.”, a mai punctat Ionel Valentin Vlad către finalul discursului aniversar.
Alocuţiunea academicianului Ionel-Valentin Vlad a fost urmată de cea a preşedintelui Klaus Iohannis care a mulţumit oficialilor prezenţi în sală şi celorlaţi reprezentanţi ai Academiei Române şi ai academiilor europene: „Înfiinţarea Academiei Române acum 150 de ani este unul dintre cele importante evenimente care au marcat contribuţia anului 1866 la consolidarea istoriei moderne a naţiunii române.”, a spus preşedintele ţării. Totodată, Klaus Iohannis a declarat că „prin celebrarea celor 150 de ani de la înfiinţarea Academiei Române, sărbătorim România.”
Şeful statului român a relevat semnificaţia forului cultural în contextul României de astăzi: „Astăzi Academia este un punct nodal al unei întregi reţele de centre de cercetare. Această înaltă instituţie reprezintă un for de competenţă. (...) Academia reprezintă România ca pe un înalt participant la dialogul între culturi, este un adevărat ambasador al capacităţilor intelectuale ale naţiunii contribuind la creşterea prestigiului României în lume.Vă urez la mulţi ani, multă putere de muncă şi proiecte ambiţioase.”, a conchis preşedintele Klaus Iohannis.
După alocuţiunea preşedintelui Klaus Iohannis, ASR Principesa Margareta, Custodele Coroanei a transmis auditoriului mesajul Casei Regale: „Două instituţii fundamentale ale naţiunii s-au născut în acelaşi an: Coroana Română şi Academia Română. Aducem omagiul nostru astăzi unui secol şi jumătate scris şi trăit împreună. Privim cu mândrie spre cei 150 de ani. În anul 1866, Carol I a început un proces de modernizare a ţării, vizionar, curajos îndreptat către Europa şi către cele mai avansate valori şi principii ale umanităţii. Familia Regală de astăzi duce mai departe legământul regelui Carol I, contribuie la consolidarea României şi reprezintă simbolic naţiunea, încurajează tradiţiile, educaţia şi cultură română.Aniversarea Academiei Române este o sursă de inspiraţie pentru generaţia tânăra fiindcă sărbătoreşte patriotismul, înalta competenţă, loialitatea şi simţul datoriei puse în slujba culturii române. La mulţi ani!”, a conchis ASR Principesa Margareta.
Nu în ultimul rând, au mai ţinut alocuţiuni în cadrul evenimentului preşedintele Senatului Călin Popescu-Tăriceanu, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române Preafericitul Daniel, care a şi binecuvântat auditorul, precum şi ministrul Educaţiei Adrian Curaj. De asemenea, din partea academiilor europene au citit mesaje de felicitare acad. Günter Stock, preşedintele ALLEA – Federaţia Academiilor Naţionale din Europa, acad. Thierry de Montbrial, membru al Academiei de Ştiinţe Morale şi Politice din Franţa, şi nu în ultimul rând, acad. Gheorghe Duca, Preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, membru de onoare al Academiei Române.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Povestea omului care după ce a preluat afacerea familiei ce avea probleme uriaşe a decis să folosească ultimii bani pentru a cumpăra ceva ce nimieni nu voia. Unde a ajuns el acum?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Orașul din România zguduit de 3 cutremure în doar 16 ore! Localnicii au tras o sperietură soră cu moartea: 'Ne-a zdruncinat!' 😲
CANCAN.RO
Cu cât se vinde o singură felie de pizza în Aeroportul Otopeni acum, în 2025. Românii au crezut că este o eroare
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe