Academia Română îşi exprimă regretul pentru decesul lui Bartolomeu Anania

Academia Română îşi exprimă regretul pentru decesul Înalt Prea Sfinţitului Bartolomeu Anania, membru de onoare în forul cultural şi ştiinţific, potrivit unui comunicat al instituţiei.

Urmărește
16 afișări

Potrivit Academiei, în ziua de 31 ianuarie 2011, Biserica Ortodoxă Română a pierdut pe unul din înalţii săi ierarhi, Înalt Prea Sfinţitul Bartolomeu Anania, Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului şi Arhipiescop al Vadului, Feleacului şi Clujului.

"Trecerea la cele veşnice a înaltului ierarh, dar şi a intelectualului de elită este dureros resimţită de întreaga comunitate academică şi de Academia Română îndeosebi, al cărei membru de onoare a fost. (...) Personalitatea puternică a celui dispărut, rolul său în cadrul Bisericii Ortodoxe Române şi pentru afirmarea ei în lume, opera sa, fac din marele ierarh trecut la cele veşnice o personalitate care va rămâne în memoria bisericii, dar şi a naţiunii. Dumnezeu să-l odihnească în pace", se arată în comunicat.

Născut pe 18 martie 1921, în comuna Glăvile-Piteşteana din judeţul Vâlcea, Valeriu Anania, după ce a urmat Seminarul Teologic Central din Bucureşti şi în paralel cursurile liceale, s-a călugărit, în 1942. A urmat studii teologice, dar şi cursuri ale Facultăţii de Medicină şi ale Conservatorului de Muzică din Cluj, afirmându-se totodată ca un conducător al studenţimii care rezista de pe poziţii anticomuniste şi naţionale guvernului dr. Petru Groza.

A ocupat funcţii având un caracter cultural în cadrul Bisericii Ortodoxe Române. Din 1952 a fost director al Bibliotecii Patriarhale, până în 1958, când a fost arestat sub acuzaţia de activitate legionară înainte de 23 august 1944. Condamnat la 25 ani muncă silnică, a fost eliberat în 1964.

Începând cu anul 1966, Bartolomeu Anania a îndeplinit diferite funcţii în cadrul Bisericii Ortodoxe din Statele Unite, face parte din multe delegaţii ale Bisericii peste hotare, unde a participat activ la numeroase reuniuni cu rangul de arhimandrit. Reîntors în ţară, a fost directorul Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă al Bisericii Ortodoxe Române între 1976 şi 1982. În paralel, a desfăşurat o activitate scriitoricească remarcabilă - concretizată în piese de teatru, volume de eseistică şi memorialistică - lucrând, totodată, timp de un deceniu, la adnotarea Sfintei Scripturi după Septuaginta.
Din 1990 a făcut parte din Grupul de Reflecţie pentru Înnoirea Bisericii. La 21 ianuarie 1993 a fost ales Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului, iar la 2 martie 2006 Sinodul Bisericii Ortodoxe Române l-a ridicat la rangul de Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului.

Pe 22 noiembrie 2010, Mitropolitul Bartolomeu Anania a fost ales membru de onoare al Academiei Române.

Mitropolitul Clujului, IPS Bartolomeu, care se afla internat într-o rezervă specială a Secţiei de Terapie Intensivă din cadrul Clinicii de Chirurgie nr. I din Cluj-Napoca, a murit luni.

Trupul neînsufleţit al mitropolitului Clujului, IPS Bartolomeu Anania, a fost depus, luni seară, la Catedrala ortodoxă din Piaţa "Avram Iancu" din Cluj-Napoca, după ce o scurtă slujbă de pomenire a avut loc în curtea Arhiepiscopiei Ortodoxe din municipiu.

Slujba de înmormântare a IPS Bartolomeu va avea loc joi, de la ora 12.00, în Catedrala mitropolitană din Cluj, şi va fi oficiată de PF Daniel.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici