Academicianul Adrian Rusu a încetat din viaţă

Profesorul Adrian Rusu, membru corespondent al Academiei Române la Secţia de Ştiinţa şi Tehnologia Informaţiei, a încetat din viaţă duminică, la vârsta de 66 de ani, anunţă Academia Română.

Urmărește
667 afișări

Născut pe 3 februarie 1946, în Bucureşti, prof. univ. dr. ing. Adrian Rusu şi-a făcut studiile medii la liceul "Gheorghe Şincai" şi cele universitare la Institutul Politehnic din Bucureşti, iar anul 1975 şi-a susţinut teza de doctorat cu tema "Contribuţii la teoria şi tehnologia structurilor Schottky cu siliciu".

Potrivit site-ului instituţiei, Adrian Rusu şi-a început activitatea didactică în anul 1968, parcurgând toate treptele ierarhiei universitare, de la preparator până la profesor şi şef al catedrei de Dispozitive, circuite şi aparate electronice, cu o notabilă contribuţie la perfecţionarea învăţământului superior românesc în acest domeniu.

Timp de mai bine de trei decenii, Adrian Rusu a îmbinat activitatea profesorală cu cea de cercetare în domeniul dispozitivelor şi circuitelor electronice şi al modelării componentelor microelectronice active.

Rezultatele cercetărilor sale au îmbogăţit literatura internaţională de fizică şi construcţie a dispozitivelor electronice integrate. Între acestea, noua structură de diodă Schottky, familia de tranzistoare cu inducţie statică, dispozitivele funcţionale MOS cu poartă rezistivă, structură integrată de capacitor variabil electronic au fost brevetate în ţară şi străinătate.

Contribuţiile teoretice au fost sintetizate în lucrarea monografică "Modelarea componentelor microelectronice active", distinsă cu premiul "Tudor Tănăsescu" al Academiei Române. În anul 2000, la Editura Academiei Române, a publicat volumul "Conducţie electrică nelineară în structuri semiconductoare", o carte care va rămâne de referinţă în domeniul dispozitivelor electronice semiconductoare, îmbogăţind tradiţia începută de acad. Mihai Drăgănescu, pe care a dus-o spre cote noi de excelenţă.

Prof. univ. dr. ing. Adrian Rusu a fost ales membru corespondent al Academiei Române în anul 1994.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici