- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (18.06.2012, 12:00)
- Madalina Cerban ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Academicianul Gheorghe Zarnea a murit
Medicul şi biologul Gheorghe Zarnea, membru titular al Academiei Române, a decedat sâmbătă, la vârsta de 91 de ani, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX de Academia Română.
Urmărește
585 afișări
Născut pe 22 septembrie 1920, academicianul Gheorghe Zarnea a absolvit Liceul "Aurel Vlaicu", după care a urmat Facultatea de Medicină din Bucureşti, obţinând, în 1945, titlul de doctor în medicină şi, în 1970, titlul de doctor docent.
După cursuri de specialitate în Franţa şi Danemarca, Gheorghe Zarnea a intrat în învăţământul superior, parcurgând toate treptele ierarhiei universitare, ajungând profesor şi profesor consultant. În comunitatea universitară, Gheorghe Zarnea este considerat drept întemeietorul învăţământului de microbiologie generală din facultăţile de biologie şi chimie, pe care l-a dezvoltat odată cu crearea unor discipline noi ca virologia, imunobiologie, bacteriologie medicală, ecologia microorganismelor, microbiologie industrială.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump cere Curții Supreme din SUA să suspende legea ce ar interzice TikTok-ul
-
Ucraina vrea să deschidă mai bine de 150 de şcoli subterane până în toamna anului 2025
-
Se întoarce obligativitatea purtării măştilor în mai multe spitale din Ţara Galilor
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
Activitatea didactică s-a completat armonios cu cea de cercetare ştiinţifică, legată în principal de biologia, imunologia şi epidemiologia rickettsiilor şi a rickettsiozelor. Pe baza a numeroase studii a fost posibilă extinderea bazei ştiinţifice de diagnostic prin realizarea unor produse biologice noi, standardizate. A coordonat studiile ştiinţifice clinice, microbiologice şi epidemiologice care au permis eradicarea acestui tip de infecţie din ţara noastră.
După anul 1970, Gheorghe Zarnea, împreună cu un grup de colaboratori, şi-a consacrat activitatea ştiinţifică exclusiv pe probleme de biologie şi aplicaţiile unor microorganisme utile pentru sol -biologia unor microorganisme producătoare de enzime cu importanţă biotehnologică, a microorganismelor producătoare de gaze combustibile (metan, hidrogen), inginerie genetică bacteriană ş.a.
Rezultatele acestor cercetări au fost publicate în peste 225 de lucrări, printre care se numără: "Tratat de microbiologie generală", "Revoluţia biologică", "Principii şi tehnici de imunologie", "Virusologie generală".
Între anii 1973-1985 a fost director al Institutului de Biologie al Academiei Române, după care a fost director onorific până în 1998.
Recunoaşterea valorii ştiinţifice a activităţii desfăşurate de Gheorghe Zarnea a fost atestată prin alegerea sa ca membru al Societăţii Franceze de Microbiologie şi a fost distins cu mai multe premii şi medalii, printre care se numără premiul "Emanoil Teodorescu" al Academiei Române şi Ordinul naţional "Steaua României" în grad de ofiţer.
În anul 1991, Gheorghe Zarnea a fost ales membru corespondent al Academiei Române şi patru ani mai târziu, în 1995, membru titular, an în care a devenit şi preşedinte şi preşedinte de onoare al Secţiei de Ştiinţe Biologice.
Citește pe alephnews.ro: Specialiștii britanici au realizat un plan alimentar pentru ultimele zile din an. Cum rămâi fresh până în 2025?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe