Academicianul Margareta Giurgea a decedat

Fizicianul Margareta Giurgea, membru titular al Academiei Române, a decedat în data de 28 aprilie, la vârsta de 96 de ani, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX de Academia Română.

Urmărește
414 afișări
Imaginea articolului Academicianul Margareta Giurgea a decedat

Academicianul Margareta Giurgea a decedat (Imagine: Dumitru Matiu/Arhiva Mediafax Foto)

Margareta Giurgea s-a născut pe 19 august 1915, la Bucureşti, şi, după terminarea cursurilor liceale, a urmat cursuri universitare la Secţia de fizică a Facultăţii de Ştiinţe din Bucureşti. În anul 1943 şi-a susţinut doctoratul cu o teză din domeniul descărcărilor electrice, sub îndrumarea profesorului Eugen Bădărău.

A urcat toate treptele ierarhiei universitare, începând ca asistent, apoi conferenţiar la Catedra de acustică şi optică, profesor de optică şi spectroscopie a Facultăţii de Fizică a Universităţii bucureştene şi, paralel, a conferenţiat la Facultatea de Chimie a Institutului Politehnic din Bucureşti.

Din 1966, de când este coordonator de doctorat în optică-spectroscopie, a contribuit la formarea a peste 25 doctori în fizică, unii dintre ei fiind în prezent profesori sau membri ai unor colective de cercetare ştiinţifică din ţară şi de peste hotare.

Margareta Giurgea s-a dedicat şi activităţii de cercetare, fiind mai întâi cercetător la Institutul de Fizică al Academiei Române şi apoi la Institutul de Fizică şi de Tehnologia Materialelor de pe Platforma Măgurele. În cercetările sale a abordat mai multe domenii pe care le-a îmbogăţit cu rezultatele propriei activităţi, precum: descărcări electrice în gaze, spectroscopia de absorbţie, împrăştierea luminii în lichide pure, soluţiile de polimeri, noncristale pure şi dopate, conducţia electrică în polimeri solizi etc.

În 1998, împreună cu Leontina Nasta, a publicat lucrarea "Optica" din seria "Biblioteca profesorului de fizică", iniţiată de Şerban Ţiţeica.

În anul 1968, când a fost distinsă şi cu un premiu al Academiei Române, a coordonat organizarea Colocviului "Optical and Spectroscopic Phenomena in Ionic Crystals" de la Bucureşti.

Recunoaşterea meritelor ştiinţifice ale profesorului Margareta Giurgiu a fost atestată de alegerea sa, în 1991, ca membru corespondent, şi în 1992, ca membru titular al Academiei Române.

Între anii 1992-1995, Margareta Giurgiu a îndeplinit funcţia de preşedinte al Secţiei de Ştiinţe Fizice din Academia Română.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici