- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (15.04.2013, 11:51)
- Alina Dan - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Academicianul Mircea Petrescu-Dîmboviţa a murit la vârsta de 98 de ani
Istoricul şi arheologul Mircea Petrescu-Dîmboviţa, membru titular al Academiei Române şi fost director al Muzeului de Istorie al Moldovei, a încetat din viaţă la vârsta de 98 de ani, informează înaltul for cultural şi ştiinţific.
Urmărește
1204 afișări
Academicianul Mircea Petrescu-Dîmboviţa a murit la vârsta de 98 de ani (Imagine: Shutterstock)
Născut în anul 1915, la Galaţi, Mircea Petrescu-Dîmboviţa a absolvit cursurile liceale în oraşul natal, după care a urmat studii de istorie, filosofie şi drept la Bucureşti, obţinând, în 1947, doctoratul în litere şi filozofie, specialitatea preistorie.
În anul 1938 şi-a început cariera universitară ca asistent onorific la catedra de Preistorie şi Arheologie a Universităţii din Bucureşti şi a urmat toate treptele ierarhiei universitare, ajungând profesor şi decan la Facultatea de Istorie a Universităţii din Iaşi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
A îmbinat activitatea universitară cu aceea de cercetător ştiinţific la Institutul de Istorie şi Arheologie "A.D. Xenopol" din Iaşi şi a fost director al Muzeului de Istorie al Moldovei.
A întreprins numeroase săpături arheologice în Muntenia şi Moldova, mai ales cu privire la neo-eneolitic, perioada de tranziţie la epoca bronzului, prima şi a doua perioadă a epocii fierului, perioada formării poporului român şi evul mediu.
A participat la numeroase recunoaşteri arheologice în Moldova, ale căror rezultate le-a publicat în volumul "Aşezări din Moldova de la paleolitic până în secolul XIII", prioritate tematică în ţara noastră.
Bogata sa activitate de cercetare s-a concretizat într-un număr impresionant de cărţi, studii, comunicări şi rapoarte apărute în ţară şi peste hotare, printre care "Nouvelles données concernant le néolotique carpatho-balkanique", "Depozitul de bronz de la Bârsana"(Maramureş), "Contribuţii la sfârşitul epocii bronzului şi începutul epocii de fier din Moldova", "Cetăţuia de la Stoicani", "Populaţii şi culturi în spaţiul carpato-dunărean în prima jumătate a mileniului I î.e.n.", "Metalurgia bronzului", "Die Nekropole der Noua-Kultur auf der «Ţugueta» bei Truşeşti. Kreis Botoşai, Normoldau, Rumänien", "Cercetări arheologice şi istorice din zona lacului de acumulare Bicaz".
A elaborat manualele "Scurtă istorie a Daciei preromane", "Istoria României . De la începuturi până în secolul VIII" (în colab.), a colaborat la "Enciclopedia arheologiei şi istoriei vechi a României" şi a participat ca autor şi coordonator la volumul I din tratatul "Istoria românilor".
Pentru valoarea contribuţiilor sale ştiinţifice, Mircea Petrescu-Dîmboviţa a fost ales, în 1991, membru corespondent şi, în 1996, membru titular al Academiei Române. Aprecierea activităţii sale este atestată şi de alegerea sa în prestigioase instituţii ştiinţifice de specialitate dintre care pot fi amintite cea de membru titular al Institutului de Preistorie şi Protoistorie din Florenţa şi membru corespondent al Institutului Arheologic German.
"Prin plecarea spre veşnicie a istoricului şi academicianului Mircea Petrescu Dâmboviţa, Academia Română pierde pe un distins istoric şi profesor a cărui operă rămâne în istoriografia românească", se arată în comunicatul remis MEDIAFAX.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
astăzi, 22:36