- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (18.04.2013, 13:26)
- Alina Dan - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Academicianul Paul Dan Cristea a murit. A avut peste 280 de contribuţii în lucrări şi manuale de specialitate
Fizicianul Paul Dan Cristea, membru titular al Academiei Române, a murit miercuri, la vârsta de 72 de ani, informează înaltul for cultural şi ştiinţific.
Urmărește
1027 afișări
Academicianul Paul Dan Cristea a murit. A avut peste 280 de contribuţii în lucrări şi manuale de specialitate (Imagine: Shutterstock)
Academicianul Paul Dan Cristea s-a născut în 13 februarie 1941, la Bucureşti. A absolvit ca şef de promoţie cursurile Liceului "Sf. Sava", după care a urmat Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii, Secţia Fizică Teoretică a Politehnicii şi Facultatea de Fizică, Secţia de fizică teoretică a Universităţii Bucureşti.
Şi-a început cariera didactică în anul 1962, ca preparator, urmând toate treptele ierarhiei universitare, ajungând profesor, desfăşurând, totodată şi o bogată activitate de cercetare. Dintre funcţiile pe care le-a îndeplinit şi care dimensionează aria preocupărilor multi şi interdisciplinare sunt amintite: director al Centrului de Inginerie Biomedicală a Universităţii "Politehnica" din Bucureşti, consilier al ministrului secretar de stat la Ministerul Educaţiei şi Cercetării, director de studii la Departamentul de Ştiinţe Inginereşti, în prezent Facultatea de Inginerie în limbi străine din cadrul Universităţii "Politehnica" din Bucureşti.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Cum a ajuns Crin Antonescu să fie candidatul comun al partidelor proeuropene la Preşedinţie
-
Crin Antonescu, despre eventuala preluare de către Bolojan a preşedinţiei interimare: Nu ar fi rău
-
Germania investighează breşele de securitate după tragedia de vineri
A fost coordonator de masterat şi doctorat în inginerie electrică, electronică şi tehnologii informatice. Spirit inovator, a abordat un larg evantai de specialităţi ca bioinformatica, semnalele genomice, prelucrarea numerică a semnalelor şi imaginilor, bazele electrotehnicii, teoria şi proiectarea circuitelor electrice şi electronice, reţele neuronale, agenţi inteligenţi evolutivi şi aparatură medicală computerizată. Rezultatele acestor cercetări sunt expuse în peste 280 de lucrări publicate în volumele unor conferinţe ştiinţifice din ţară şi de peste hotare, peste 280 de contribuţii în lucrări şi manuale de specialitate. Paul Dan Cristea este şi deţinătorul a 11 patente.
A fost iniţiatorul domeniului semnalelor genomice nucleotidice, în care a elaborat lucrări publicate în ţară şi străinătate precum "Conversion o Nucleotides Sequences into Genomic Signals", "Representation and Analysis of DNA sequences".
A fost profesor invitat la universităţi din Anglia, Australia, Belgia, SUA, India şi Finlanda, organizator şi coordonator a numeroase conferinţe internaţionale şi a participat la numeroase manifestări ştiinţifice de specialitate.
De asemenea, a fost editor a mai multor reviste de specialitate şi a fost recompensat de Academia Română cu premiile "Constantin Miclescu" şi Traian Vuia" şi cu premiul pentru cea mai bună lucrare specială al Fundaţiei pentru medicina celulară şi moleculară.
Pentru valoarea contribuţiilor ştiinţifice, Paul Dan Cristea a fost ales, în 2006, membru corespondent şi, în 2011, membru titular al Academiei Române.
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
El este Alexandru, tânărul de 26 de ani mort în accident, fără să aibă vreo vină! Iubita lui e în stare gravă
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:57
LIVE TEXT Încep audierile pentru miniştrii din guvernul Ciolacu 2/ Ilie Bolojan şi Ciprian Şerban, la şefia Senatului şi Camera Deputaţilor / Crin Antonescu va fi candidatul unic al Coaliţiei PSD-PNL-UDMR-Minorităţi naţionale pentru prezidenţiale
-
astăzi, 14:53
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1034. Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul / Un cetăţean australian care lupta pentru Ucraina ar fi fost capturat de armata rusă