- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (26.04.2015, 19:26)
- Diana Pârvulescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
"Acasă la tata", de Andrei Cohn, proiectat în premieră în deschiderea Festivalului Filmului European
Filmul românesc "Acasă la tata", de Andrei Cohn, va fi proiectat, în premieră, pe 7 mai, de la ora 19.30, la Cinema PRO din Bucureşti, în deschiderea celei de-a 19-a ediţii a Festivalului Filmului European (FFE).
Urmărește
733 afișări
"Acasă la tata", de Andrei Cohn, proiectat în premieră în deschiderea Festivalului Filmului European (Imagine: Shutterstock)
Ediţia din acest an a festivalului se va desfăşura în Bucureşti (7-14 mai) şi în patru oraşe din ţară - Craiova (15-17 mai), Iaşi şi Târgu-Mureş (22-24 mai), şi Hunedoara (29-31 mai) - oferindu-le cinefililor 56 de producţii (drame, comedii, biografii, scurtmetraje, documentare, filme de animaţie) provenind din 26 de ţări europene, informează un comunicat remis MEDIAFAX.
Festivalul este organizat de Institutul Cultural Român (ICR) şi Reprezentanţa Comisiei Europene în România, sub egida EUNIC, cu sprijinul ambasadelor şi centrelor culturale ale ţărilor europene.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Preşedinţi. Descoperim că a fost cu ghinion
-
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
"Oferim, şi în acest an, o adevărată sărbătoare a cinematografiei europene. Mă bucur că prezenţa românească este una remarcabilă: debuturile în lungmetraj ale regizorilor Ana Lungu şi Andrei Cohn, ziua filmului românesc, selecţia de scurtmetraje realizate de studenţii UNATC", a declarat Liviu Jicman, vicepreşedintele Institutului Cultural Român.
În Bucureşti, filmele vor fi proiectate la Cinema PRO, Cinema Studio şi Elvira Popescu.
Festivalul Filmului European prezintă publicului zece premiere europene în România, producţii realizate de regizori aflaţi pe val în care joacă actori de prim rang, precum Willem Dafoe, Maria de Medeiros, Colin Farrell, un film care a primit anul acesta premiul Oscar, o retrospectivă dedicată regizorului Tudor Giurgiu, prilejuind, totodată, întâlnirea cu numeroase personalităţi implicate în realizarea producţiilor cinematografice europene.
Şi în acest an, festivalul aduce numeroase evenimente conexe: ateliere de critică de film, de educaţie cinematografică pentru elevi, workshopul de animaţie pentru copii Anim'est, proiecţii multimedia şi concerte live, precum şi secţiunea Focus, dedicată Ucrainei şi Republicii Moldova.
Pe toată durata festivalului, spectatorii au posibilitatea să voteze filmul preferat. În funcţie de voturile exprimate, premiul publicului va fi oferit în cadrul galei de închidere de pe 14 mai.
Accesul la filme este gratuit, pe baza unor tichete cu valoare nominală zero, care pot fi obţinute de la casele de bilete în ziua proiecţiei. La galele de deschidere şi de închidere accesul se face pe bază de invitaţie. La unele evenimente, unde numărul de locuri este limitat, este nevoie de o înscriere prealabilă. Detalii vor fi oferite în curând, pe www.ffe.ro.
"Acasă la tata", debutul regizoral în lungmetraj al lui Andrei Cohn, remarcat anul trecut pentru scurtmetrajul "Maica domnului de la parter", bazat pe un scenariu de Mimi Brănescu, este povestea unui tânăr întors din Bucureşti în satul natal, la tatăl lui rămas văduv, care trăieşte cu o femeie din sat.
Din distribuţie fac parte, printre alţii, Alexandru Papadopol, Florin Zamfirescu, Ioana Flora, Mirela Oprişor şi Andi Vasluianu. Filmul lui Andrei Cohn va marca pe 7 mai, de la 19.30, la Cinema PRO, deschiderea oficială a Festivalului Filmului European. Proiecţia va fi precedată de un cuvânt introductiv al organizatorilor şi va fi urmată de o sesiune de întrebări şi răspunsuri, cu Andrei Cohn şi echipa sa, moderată de criticul de film Andrei Rus.
"Autoportretul unei fete cuminţi", filmul cu care tânăra regizoare Ana Lungu a debutat în acest an, este o dramă despre maturizare, în care o femeie de "familie bună", doctorand în inginerie seismică, care are o relaţie cu un bărbat căsătorit, vrea să evadeze şi să se bucure de o libertate pe care învaţă să o folosească. Nota de originalitate a acestui film constă în faptul că regizoarea a distribuit mai mulţi actori amatori, printre care şi părinţii săi. Ana Lungu este autoarea mediumetrajului "Burta balenei" (2014). După proiecţie, regizoarea Ana Lungu, producătoarea Anca Puiu şi echipa vor participa la o sesiune de întrebări şi răspunsuri moderată de criticul de film Andrei Rus.
În retrospectivă dedicată lui Tudor Giurgiu vor fi prezentate filme ale regizorului, ambasadorul onorific al acestei ediţii a Festivalului, precum "Legături bolnăvicioase" (2006), "Nunţi, muzici şi casete video" (2008), "Superman, Spiderman sau Batman" (2011), "Despre oameni şi melci" (2012) şi "De ce eu?" (2015).
De asemenea, "Aferim!" (2015), de Radu Jude, care a primit Ursul de Argint la ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de la Berlin, va fi proiectat în cadrul Festivalului Filmului European. Lungmetrajul spune povestea unui zapciu din secolul al XIX-lea plecat împreună cu fiul său în căutarea unui rob fugar. Proiecţia va fi urmată de o sesiune de întrebări şi răspunsuri cu regizorul Radu Jude şi cu echipa care a realizat filmul. Moderatorul discuţiei va fi criticul de film Mihai Fulger.
În programul festivalului vor fi proiectate şi "Ida", filmul regizorului polonez Pawel Pawlikowski premiat cu Oscar, despre secretul pe care îl descoperă o tânără de 18 ani în timp ce se pregăteşte să devină călugăriţă, şi "Calvarul" (Irlanda, 2014), în regia lui John Michael McDonagh, o poveste a unui cântăreţ care ajunge într-un sat irlandez uitat de lume, unde hangiul văduv care îl găzduieşte crede că are de a face cu încarnarea fostei sale soţii şi reuşeşte să-i convingă pe săteni că femeia s-a întors printre ei în persoana unui bărbat. Filmul, care va fi prezentat de criticul de film Irina Margareta Nistor, a fost premiat la Festivalul Internaţional de la Berlin (2014), Boston Online Critics Association (2014), British Independent Film Awards (2014), Irish Film Television Awards (2014) şi TIFF (2014).
"Bande des filles" (Franţa, 2014), filmul Célinei Sciamma, care a deschis sectiunea Quinzaine des Réalisateurs a Festivalului de Film de la Cannes de anul trecut şi a câştigat cinci premii la festivaluri importante, precum International Cinephile Society Awards (2015), San Sebastián International Film Festival (2014), Stockholm Film Festival (2014), Women Film Critics Circle Awards (2014), şi "Class Enemy" (Slovenia, 2013), filmul lui Rok Bicek, care a obţinut 17 premii, bazat pe o poveste adevărată despre elevii care îl acuză pe noul lor profesor de limba germană pentru sinuciderea unei colege, se răgăsesc în programul evenimentului cinematografic. După proiecţia filmului sloven va avea loc o sesiune de întrebări şi răspunsuri cu actriţa Doroteja Nadrah, moderată de Ileana Bârsan, critic de film.
"The Cut", cel mai recent film al regizorului turc stabilit în Germania, Fatih Akin, premiat anul trecut la Festivalul de la Veneţia şi coproducţia bulgaro-română "Viktoria", de Maya Viktoria, premiat la Festivalul de la Munchen, ce prezintă povestea unei fete care s-a născut în Bulgaria comunistă fără să fi fost dorită de mama ei şi relaţia dintre cele două femei în timpul ultimilor ani ai regimului comunist şi în primii ani de capitalism, vor fi proiectate la Festivalului Filmului European. Proiecţia, care va fi prezentată la gala de închidere a festivalului, va avea loc în prezenţa regizoarei Maya Viktoria şi a producătoarei Anca Puiu, şi va fi urmată de o sesiune de întrebări şi răspunsuri, moderată de criticul de film Andrei Rus.
Un alt film din programul evenimentului cinematografic este "Hipocrat" (Franţa, 2014), un film despre experienţele prin care trece un medic rezident într-un spital în care lucrează şi tatăl său. Filmul regizat de Thomas Lilti a obţinut un premiu César (2015) pentru actorul din rol secundar, Reda Kateb. Proiecţia va avea loc în prezenţa scenaristului Julien Lilti, care va participa la o sesiune de întrebări şi răspunsuri, moderată de criticul de film Ileana Bârsan.
De asemenea, "Miraj" (Ungaria / Slovacia, 2014), în regia lui Szabolcs Hajdu, care are în distribuţie actori români de prim rang, precum Răzvan Vasilescu şi Dragoş Bucur, va fi prezentat la acest eveniment cinematografic. Proiecţia va fi urmată de o sesiune de întrebări şi răspunsuri cu echipa care a realizat filmul.
Vor mai fi proiectate "Pasolini", o coproducţie Franţa/Belgia/ Italia, regizată de Abel Ferrara, un film despre ultima zi din viaţa marelui poet şi cineast italian Pier Paolo Pasolini, şi "Acasă la Bergman", un documentar-eveniment despre Ingmar Bergman. Realizat de Jane Magnusson şi Hynek Pallas, marele cineast suedez este prezentat de regizori celebri precum Tomas Alfredson, Woody Allen, Wes Anderson, Harriet Andersson, Pernilla August, Wes Craven, Claire Denis, Laura Dern, Daniel Espinosa şi Francis Ford Coppola. Evenimentul va fi prezentat de Ileana Bârsan, critic de film.
Totodată, va fi prezentat şi "Miss Julie", o ecranizare a piesei lui August Strindberg, în regia lui Liv Ullman, având o distribuţie de zile mari, cu Jessica Chastian şi Colin Farrell cap de afiş.
Scurtmetraje din Republica Moldova, perecum "Colecţia de arome", de Igor Cobileanski, "Cadoul", de Dumitru Grosei, "În ataş", de Mircea Bobînă, vor fi prezentate la cea de-a 19-a ediţie a Festivalul Filmului European. Proiecţia scurtmetrajelor va fi urmată de o sesiune de întrebări şi răspunsuri la care participă regizorul Igor Cobileanski, moderată de criticul de film Mihai Fulger.
"Acordajul profesorului Octav", "Echilibru", "In the House", "Sin", "Alice", "Iulian. A True Story", "Lecţia despre cerc" şi "Lucky", o selecţie de scurtmetraje produse de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" (UNATC), vor fi proiecate în secţiunea "Ziua Filmului Studenţesc". Evenimentul va fi urmat de o dezbatere la care participă regizorii şi echipele filmelor, moderată de Doru Niţescu, profesor UNATC.
Programul celei de-a 19-a ediţii a Festivalului Filmului European prezintă şi o serie de evenimente conexe. Proiecţii multimedia şi concerte live de Ziua Europei, cu duoul Disco Sigareta şi instalaţia interactivă Cross Reality by Kotki Visuals, atelierele de educaţie cinematografică pentru elevi cu criticul de film Ileana Bîrsan şi atelierul de critică de film susţinut de Andrei Rus se numără printre evenimentele festivalului.
De asemenea, Anim'est - workshop de animaţie pentru copii (8-13 ani), sub îndrumarea lui Vasile Alboiu, face parte din progranul evenimentului cinematografic, alături de secţiunea Focus, despre Republica Moldova şi Ucraina, un eveniment care îşi propune ca, prin film şi dezbateri cu invitaţi speciali, să aducă iniţiativele culturale europene mai aproape de cele două ţări şi, de asemenea, să aducă Republica Moldova şi Ucraina mai aproape de Uniunea Europeană. Evenimentul este organizat cu sprijinul EUNIC Global. Alături de filme produse în cele două ţări, va avea loc la UNATC o masă rotundă dedicată profesioniştilor în domeniu, "Producţia şi coproducţia de film în Europa".
Mai multe detalii despre filmele proiectate în cadrul FFE, calendarul proiecţiilor, evenimente speciale, ştiri la zi, concursuri, participarea la votul pentru acordarea premiului publicului şi alte informaţii se găsesc pe www.facebook.com/ffeRomania.
Partenerii FFE sunt Uniunea Cineaştilor din România (UCIN), Cinema Elvira Popescu, Asociaţia K'arte, Cinema ARTA, primăria Municipiului Craiova, primăria Municipiului Iaşi, primăria Municipiului Tîrgu-Mureş, primăria Municipiului Hunedoara şi Castelul Corvinilor.
Citește pe alephnews.ro: PNL o susține oficial pe Elena Lasconi în turul II, anunță Ilie Bolojan
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin Georgescu: Regele TikTok-ului dă sute de mii de € la maneliști și nu vrea să i se dezvăluie chipul. Imagini în premieră absolută!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe