- Home
- Cultură-Media
- LONDRA, (08.03.2010, 15:01)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Accesul la internet este considerat de majoritatea oamenilor un drept fundamental
Aproximativ patru din cinci oameni, la nivel global, consideră accesul la internet un drept fundamental, potrivit unui studiu realizat de compania de cercetare de piaţă GlobeScan, la cererea BBC World Service, informează BBC News Online.
Urmărește
300 afișări
Accesul la internet este considerat de majoritatea oamenilor un drept fundamental (Imagine: Mediafax Foto)
Studiul, realizat pe un eşantion de 27.000 de adulţi, din 26 de ţări din întreaga lume, indică faptul că oamenii susţin accesul la internet.
Potrivit studiului, 87% dintre respondenţi consideră că accesul la internet ar trebui să fie "un drept fundamental al oamenilor". Peste 70% dintre internauţii care au participat la sondaj au declarat că sunt de părere că trebuie să aibă acces la internet.
Circa 79% dintre cei chestionaţi au declarat că sunt de acord cu descrierea accesului la internet ca un drept fundamental. Respondenţii din ţări precum Mexic, Brazilia şi Turcia sunt cei care au susţinut cel mai ferm ideea accesului la internet ca un drept fundamental.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Nicuşor Dan, uimit de rezultatul alegerilor: Vreau să înţeleg mecanismul
-
Lasconi: Promit că voi da totul pentru a mă ridica la aşteptările voastre
-
Cum explică PNL scorul dezastruos. Deputat: Guvernarea cu PSD ne-a costat, al doilea mandat al lui Iohannis ne-a îngropat
În Coreea de Sud, ţara care are cel mai mare număr de gospodării cu acces la internet din lume, s-a înregistrat cel mai mare număr de internauţi (96%) care sunt de părere că internetul este un drept fundamental. Aproape toţi locuitorii acestei ţări au acces la internet de mare viteză.
Studiul a mai dezvăluit faptul că internetul a devenit rapid o parte importantă din viaţa oamenilor din foarte multe ţări. În Japonia, Mexic şi Rusia, trei sferturi dintre respondenţi au declarat că nu s-ar descurca în viaţa de zi cu zi fără internet.
Majoritatea participanţilor la studiu sunt de părere că internetul are un impact pozitiv asupra vieţii lor, aproape patru din cinci respondenţi precizând că internetul le oferă libertate.
Totuşi, mulţi dintre utilizatorii de internet şi-au exprimat îngrijorarea faţă de delictele online, precum frauda, încălcarea dreptului la confidenţialitate, sau în privinţa conţinuturilor violente sau explicite.
Pe de altă parte, majoritatea utilizatorilor din Japonia, Coreea de Sud şi Germania au declarat că nu simt că îşi pot exprima părerile în siguranţă în mediul online, în timp ce respondenţii din Nigeria, India şi Ghana au încredere că se pot exprima liber pe internet.
Ţări precum Finlanda şi Estonia au decis prin lege că accesul la internet face parte din drepturile fundamentale ale omului. Organisme internaţionale precum ONU militează, de asemenea, pentru un acces universal la internet.
"Dreptul de a comunica nu poate fi ignorat. Internetul este cea mai puternică sursă de informaţie care a fost creată vreodată", a declarat Hamadoun Toure, secretar general al International Telecommunication Union (ITU).
Potrivit lui Toure, Guvernele trebuie să vadă internetul "ca pe un element de infrastructură, la fel ca drumurile, deşeurile sau apa".
"Am intrat într-o societate a cunoaşterii şi toată lumea trebuie să poată participa", a mai spus el.
Studiul mai indică faptul că nu există o viziune unitară în ceea ce priveşte posibilitatea ca Guvernele să supravegheze unele aspecte ale internetului.
Respondenţii din Coreea de Sud şi Nigeria au declarat că Guvernele nu ar trebui să reglementeze în niciun fel utilizarea internetului, în timp ce majoritatea internauţilor din China şi din ţările europene nu au fost de aceeaşi părere. În Marea Britanie, 55% dintre respondenţi au declarat că Guvernul ar trebui să introducă nişte reguli pentru conţinuturile de pe internet.
Recent, Uniunea Europeană (UE) a adoptat o reglementare care susţine că orice măsură luată de statele membre care ar putea afecta accesul cetăţenilor la internet "trebuie să respecte drepturile fundamentale şi libertatea cetăţenilor". De asemenea, legislaţia UE prevede că cetăţenii din statele membre au dreptul la "o procedură corectă şi imparţială", înainte de a le fi limitat accesul la internet.
De asemenea, oficialii Uniunii Europene doresc un acces universal la internetul de mare viteză. Totuşi, la fel ca multe alte state din întreaga lume, ţările membre UE au o problemă cu livrarea de servicii de internet de mare viteză în zonele rurale.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 12:55
LIVE TEXT Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Elena Lasconi, 19,17% - Marcel Ciolacu 19,15%. Aproape 2200 de voturi diferenţă. Marja se măreşte / Călin Georgescu, primul cu 22,95%
-
astăzi, 12:30
Cercetări pentru împiedicarea dreptului la vot, după ce o pacientă din spital nu a putut vota