Accesul la internet la puncte mobile în bandă largă a crescut anul trecut cu 68%

Piaţa serviciilor de acces la internet în bandă largă la puncte mobile a crescut anul trecut cu 68%, la 7,1 milioane conexiuni, iar numărul utilizatorilor de servicii de telefonie mobilă a scăzut cu 2,5%, la 22,84 milioane, conform datelor ANCOM.

Urmărește
107 afișări
Imaginea articolului Accesul la internet la puncte mobile în bandă largă a crescut anul trecut cu 68%

Accesul la internet la puncte mobile în bandă largă a crescut anul trecut cu 68% (Imagine: Ana Poenariu/ Mediafax Foto)

"Navigarea pe internet oriunde şi oricând devine o practică din ce în ce mai utilizată în România, interesul utilizatorilor pentru accesarea internetului de pe telefonul mobil fiind din ce în ce mai mare, aşa cum arată indicatorii de piaţă", a declarat Eduard Lovin, director executiv în cadrul ANCOM, la un eveniment de specialitate.

Potrivit datelor autorităţii de reglementare, operatorii telecom au raportat, la finele anului 2012, un număr de patru milioane de conexiuni active în bandă largă la puncte mobile pe bază de abonament, în creştere cu 57%, şi 3,1 milioane de conexiuni active în bandă largă la puncte mobile prin intermediul cartelelor preplătite, în urcare cu 86% faţă de sfârşitul anului precedent.

Concomitent, ratele de penetrare ale accesului la internet la puncte mobile (numărul de conexiuni raportat la 100 de locuitori) au înregistrat creşteri, astfel că, la finele anului 2012 penetrarea conexiunilor active de acces la internet la puncte mobile a crescut cu aproape 14 puncte procentuale, atingând un nivel de peste 53% din populaţie.

De asemenea, rata de penetrare a conexiunilor la puncte mobile în bandă largă (prin tehnologiile EDGE, CDMA, EV-DO, 3G) a ajuns la 37%.

În ceea ce priveşte numărul total de terminale/cartele SIM care permit accesul la internet la puncte mobile prin intermediul tehnologiilor 3G (inclusiv 3G+), EV-DO, 4G sau al altor tehnologii superioare 3G, acesta era de aproximativ 8,7 milioane la sfârşitul anului 2012.

În segmentul serviciilor de telefonie, în a doua parte a anului 2012 se remarcă revenirea tendinţei pozitive la nivelul numărului de utilizatori activi, care înregistrează o creştere uşoară, de 0,6%, dar la nivel anual acest indicator scade cu 2,5%, la 22,84 milioane.

Defalcat, peste 13,5 milioane (- 3,9% faţă de decembrie 2011) sunt utilizatori pe bază de cartele preplătite, iar 9,3 milioane (sunt – 0,3% faţă de decembrie 2011) utilizatori pe bază de abonament.

Rata de penetrare a serviciilor de telefonie mobilă a ajuns la 119,9 la 100 de locuitori.

Pe de altă parte, traficul de voce la puncte mobile a continuat să crească cu 6,9% anual, depăşind pragul de 60 miliarde de minute.

Exprimat în număr de apeluri, traficul de voce din anul 2012 a avansat cu 6%, fiind efectuate 26,1 miliarde de apeluri, cu 1,4 miliarde mai multe decât în anul 2011.

De asemenea, în anul precedent, clienţii operatorilor au trimis aproximativ 14 miliarde de mesaje scrise (SMS-uri), cu 24,2% mai multe decât în 2011 şi, respectiv, 15 milioane de MMS-uri, cu 41,2% mai multe decât în anul 2011.

Datele ANCOM arată că, în totalul cifrelor privind traficul de voce şi mesaje, ponderea cea mai mare o deţin volumele de trafic rezultate de la utilizatorii pe bază de cartele preplătite, respectiv peste 34 miliarde de minute de trafic de voce (adică 56% din traficul total de voce) şi aproape 11 miliarde de SMS-uri (adică 78% din totalul de SMS-uri).

De asemenea, durata medie a unui apel realizat de către utilizatorii de cartelă preplătită (2 minute şi 36 de secunde) este mai mare decât cea a utilizatorilor cu abonament (2 minute şi 6 secunde), per total durata medie a unui apel iniţiat în reţelele mobile, în anul 2012, fiind de 2 minute şi 22 de secunde.

În medie, în cursul anului 2012, un utilizator a efectuat 3 ore şi 42 de minute de trafic de voce/lună, cu 21 minute mai mult decât media din 2011, şi a transmis un număr mediu de 50 de SMS-uri/lună, cu 11 mai multe decât media din anul precedent.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici