ActiveWatch a sesizat Comisia etică a TVR în cazul fostei prezentatoare a emisiunii dedicate romilor

ActiveWatch a sesizat Comisia de Etică a TVR în legătură cu acuzaţiile aduse instituţiei de Mihaela Drăgan, fostă prezentatoare a emisiunii dedicate minorităţii rome "Fără etichetă", care a spus că nu a avut un contract de muncă şi nu a fost plătită pentru munca sa.

Urmărește
183 afișări
Imaginea articolului ActiveWatch a sesizat Comisia etică a TVR în cazul fostei prezentatoare a emisiunii dedicate romilor

ActiveWatch a sesizat Comisia etică a TVR în cazul fostei prezentatoare a emisiunii dedicate romilor (Imagine: Alexandru Solomon/Mediafax Foto)

În această sesizare, care este semnată de Mircea Toma, preşedinte ActiveWatch, asociaţia supune atenţiei Comisiei de Etică şi Arbitraj a Televiziunii Române situaţia prezentatoarei emisiunii "Fără etichetă" Mihaela Drăgan.

"Conform declaraţiilor sale, Mihaela Drăgan a activat în SRTv fără niciun contract de muncă sau de colaborare, timp de două luni. În această perioadă, a prezentat şase ediţii ale emisiunii, dintre care cinci au fost şi difuzate", se spune în sesizarea ActiveWatch.

Potrivit sesizării, Mihaela Drăgan reclamă şi existenţa unor intervenţii editoriale din partea producătorului Mimi Necula, "intervenţii care contravin conştiinţei prezentatoarei, prin faptul că i s-ar fi solicitat să adreseze întrebări sau să facă afirmaţii pe care ea le apreciază ca fiind purtătoare de prejudecăţi şi stereotipuri la adresa minorităţii romă".

În plus, ActiveWatch spune că Mihaela Drăgan face referire la "remarci jignitoare şi comportament abuziv (inclusiv ameninţări) la adresa sa" din partea producătorului, în contextul unor discuţii despre neînţelegerile de natură editorială între cele două. "Mai grav, doamna Drăgan reclamă existenţa unor atitudini de tip rasist în interiorul departamentului minorităţi", mai spune ActiveWatch.

Astfel, ActiveWatch roagă Comisia de Etică a TVR să ancheteze şi să analizeze faptele reclamate de Mihaela Drăgan şi, dacă ele se confirmă, să verifice dacă au fost sau nu încălcate prevederile Statutului jurnalistului din Societatea Română de Televiziune (SRTv).

"Considerăm că astfel de situaţii ar putea fi prevenite dacă Statutul jurnalistului din SRTV, documentul care consemnează drepturile şi obligaţiile profesionale ale personalului editorial din SRTv, ar fi promovate în interiorul instituţiei şi prezentate de la bun început salariaţilor şi colaboratorilor instituţiei", mai spune ActiveWatch.

Potrivit asociaţiei, articolul 25 din Statutul ziaristului din SRTv prevede că "ziaristul din televiziunea publică are datoria de a respecta strategia editorială a Societăţii şi a departamentului din care face parte, armonizându-şi în mod coerent activitatea publicistică cu aceste politici. Ziaristul din televiziunea publică va respecta disciplina redacţională şi controlul ierarhic redacţional, ca şi principiile de solidaritate ale muncii în echipă. El îşi va trata cu egal respect atât superiorii cat şi subordonaţii".

De asemenea, ActiveWatch face referire la articolul 7 din acest document, potrivit căruia "Ziaristul din televiziunea publică are datoria de a milita în mod consecvent pentru justiţie, democraţie şi armonie socială, pentru respectarea dreptului la informare al cetăţeanului, refuzând să-şi subordoneze discursul publicistic oricăror intenţii propagandistice ori tendinţelor de discriminare pe criterii de rasă, religie, apartenenţă etnică sau sex, statut economic sau profesional".

În plus, articolul 33 din acelaşi Statut prevede că "Ziaristul din televiziunea publică are dreptul de a refuza orice tip de activitate publicistică care intră în contradicţie cu propriile sale convingeri sau credinţe şi/sau cu respectul faţă de adevăr. El va considera clauza de conştiinţă drept unul dintre drepturile fundamentale derivând din acest Statut".

Mihaela Drăgan, care, din ianuarie, a moderat la TVR emisiunea săptămânală dedicată minorităţii rome "Fără etichetă", a declarat duminică, pentru MEDIAFAX, că vrea să dea în judecată Televiziunea română pentru că, în perioada în care a lucrat pentru aceasta, nu a avut un contract de muncă şi nu a fost plătită.

Mihaela Drăgan este actriţă şi activistă de etnie romă, iar, din luna ianuarie, a moderat la Televiziunea română emisiunea săptămânală de tip magazin dedicată minorităţii romilor "Fără etichetă", fără să aibă însă contract de muncă încheiat şi să fie remunerată pentru activitatea sa.

Potrivit Mihaelei Drăgan, în luna decembrie a fost chemată pentru a face parte din noul proiect pentru emisiunea dedicată minorităţii rome, pe 7 ianuarie a dat o probă de moderare şi, pe 14 ianuarie, a avut loc prima înregistrare.

"La întâlnirea la care mi s-a propus să fiu moderatoare - după ce dădeam această probă - nu mi s-a comunicat absolut nicio sumă de bani, mi s-a spus că nu va fi o sumă foarte mare, că TVR-ul nu are bani, că ei vor încerca să acopere plata mea din nişte servicii promoţionale pe care le-ar fi făcut unor firme, care ar fi plătit pentru aceste servicii, şi onorariul meu ar fi fost asigurat de acolo, dar nu mi-au spus nimic clar. Eu am fost foarte entuzismată, mi-am dorit foarte mult să existe o emisiune în care să se vorbească just despre romi şi să fie reprezentaţi şi astfel încât nu am insistat să mi se spună cu ce sumă voi fi plătită. Mi s-a spus de la început că prima lună oricum nu voi fi plătită deloc şi se va numi perioadă de probă", a declarat pentru MEDIAFAX Mihaela Drăgan, precizând că s-a gândit că motivul pentru care nu semnează niciun contract este pentru că se află în perioada de probă.

"Numai că mi se părea totuşi ciudat ca eu să fiu în perioadă de probă şi imaginea mea să apară totuşi la televizor. Şi, dacă aş fi fost în perioadă de probă şi n-aş fi trecut, ce s-ar fi întâmplat? După două-trei ediţii ar fi spus gata, stop emisiunii?", a completat Mihaela Drăgan.

Aceasta a mai spus că nu i s-a comunicat de la început cât durează perioada de probă, aflând recent că este vorba despre trei luni.

"Întâlnirile mele cu şeful emisiunilor pentru minorităţi (Cătălin Sava, n.r.) au fost foarte puţine şi n-am putut să mă întâlnesc cu el. El se ocupă de partea asta cu contractul. Eu mă întâlneam foarte des cu producătoarea (Mimi Necula, n.r.). Şi, când s-a întâmplat să mă întâlnesc cu el, l-am întrebat - asta a fost după o lună şi jumătate. Dânsul mi-a spus: «Nu ţi-am spus că eşti în perioadă de probă? O să-l semnăm săptămâna viitoare şi o să primeşti şi tu nişte bănuţi»", a mai spus fosta moderatoare TVR.

De asemenea, Mihaela Drăgan a precizat că au existat diferenţe de opinie în realizarea emisiunii între ea şi producătoarea Mimi Necula.

Comisia de Etică şi Arbitraj din TVR este în prezent în curs de constituire, după ce mandatul foştilor membri ai Comisiei s-a încheiat.

Astfel, TVR a organizat săptămâna trecută alegeri pentru desemnarea membrilor Comisiei de Etică şi Arbitraj. Surse din TVR au declarat sâmbătă, pentru MEDIAFAX, că, după numărarea voturilor exprimate, a rezultat următorul clasament: Horia Gruşcă (cu 151 de voturi valabil exprimate), Marian Voicu (cu 142 de voturi valabil exprimate), Ioana Mureşan (112), Gabriela Avram (98), Răzvan Butaru (91), Bogdan Tomulică (88), Sorin Rada (73), Valentin Popa (63), Luminiţa Velciu (56), Dumitru Bădiţa (45), Maria Ţilică (33) şi Adrian Ionescu (14).

Candidaţii clasaţi pe primele zece locuri, în ordinea numărului de voturi obţinute, vor fi propuşi spre validare Consiliului de Administraţie al SRTv, după cum urmează: primii cinci clasaţi, în ordinea numărului de voturi obţinute în cadrul scrutinului - pentru calitatea de membru titular în Comisia de Etică şi Arbitraj a SRTv; următorii cinci clasaţi, tot în ordinea numărului de voturi obţinute - pentru calitatea de membru supleant.

Conform capitolului II, articolul 1 din Regulamentul de Organizare şi Funcţionare a Comisiei de Etică şi Arbitraj din SRTv, comisia este formată din şapte membri, dintre care un reprezentant al Consiliului de Administraţie, un reprezentant al preşedintelui-director general şi cinci reprezentanţi propuşi de plenul ziariştilor din televiziunea publică şi validaţi de Consiliul de Administraţie.

Legea 41 din 1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Televiziune (SRTv) prevede existenţa unei "instanţe interne de arbitraj", care are ca scop "soluţionarea divergenţelor privitoare la aplicarea statutului". Totodată, Statutul Ziaristului din SRTv prevede constituirea Comisiei de Etică şi Arbitraj a TVR, care este "garant al respectării şi aplicării acestui Statut".

Până la momentul difuzării acestei ştiri, reprezentanţii Televiziunii române, contactaţi de MEDIAFAX, nu au oferit un punct de vedere în legătură cu acuzaţiile aduse de Mihaela Drăgan.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici