- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (05.12.2012, 18:30)
- Madalina Cerban
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ActiveWatch cere Guvernului retragerea Ordonanţei de Urgenţă de modificare a Legii audiovizualului
ActiveWatch solicită Guvernului retragerea imediată a Ordonanţei votată săptămâna trecută, indiferent de forma sa actuală, dar şi iniţierea unei dezbateri publice cu toţi actorii interesaţi pentru îmbunătăţirea cadrului legislativ în domeniul audiovizual.
Urmărește
221 afișări
ActiveWatch cere Guvernului retragerea Ordonanţei de Urgenţă de modificare a Legii audiovizualului
"ActiveWatch solicită Guvernului retragerea imediată a Ordonanţei votată săptămâna trecută, indiferent de forma sa actuală. De asemenea, cerem iniţierea unei dezbateri publice cu toţi actorii interesaţi pentru îmbunătăţirea cadrului legislativ în domeniul audiovizual, ţinând cont de Directiva serviciilor media audiovizuale şi de interesul public", se spune într-un comunicat remis MEDIAFAX de ActiveWatch.
Cu privire la actualul text al Ordonanţei de Urgenţă (cel dezbătut în şedinţa de miercuri a CNA, diferit de cel votat în şedinţa de Guvern din 27 noiembrie), ActiveWatch consideră că "OUG amputează grav atribuţiile CNA prin neutralizarea sancţiunilor administrate radiodifuzorilor".
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Rusia a distrus viitorul Ucrainei. Câţi micuţi a ucis războiul început pe 24 februarie 2022
-
PNL s-a retras de la audierea Roxanei Mînzatu în Parlament
-
Acest lucru l-ar putea îngenunchea cu adevărat pe Putin. Veniturile guvernului din petrol s-au prăbuşit: scădere cu 29%
"Modificarea legii creează o excepţie de la executarea unei penalitaţi prin modificarea art. 57 alineatul (1) litera d): '...obligaţia achitarii amenzii este suspendată de drept până la pronunţarea hotarârii judecatoreşti definitive şi irevocabile de soluţionare a contestaţiei". "O penalizare are efect şi are sens cât timp este administrată cât mai aproape de momentul comiterii faptei. Ori, dacă această modificare s-ar petrece, sancţiunile CNA riscă să fie amânate cu ani de zile faţă de momentul încălcării legii audiovizualului", spune ActiveWatch.
În schimb, măsura suspendării achitării amenzii nu se aplică şi operatorilor de cablu, precizează asociaţia.
"Aceştia riscă amenzi între 1 şi 3% din cifra de afaceri în cazul în care nu respectă noile condiţii tehnice prevăzute de OUG, amenda putând fi aplicată la numai cinci zile de la constatarea încălcării normelor tehnice", spune ActiveWatch.
De asemenea, ActiveWatch precizează că OUG introduce reglementări care pot afecta pluralismul de opinii, facilitează concentrarea proprietăţii şi deschid calea către formarea unor poziţii dominante pe piaţă".
"La articolul 44 este propusă o modificare a alineatului (2), litera d) prin care sunt redefinite serviciile de programe cu pondere semnificativă în formarea opiniei publice; din lista existentă în legea actuală '... serviciile de programe generaliste, de ştiri, de analize şi dezbatere pe teme politice şi/sau economice de actualitate' prin modificarea propusă sunt eliminate serviciile de programe
generaliste - care ar câştiga astfel posibilitatea de a se extinde nelimitat", spune ActiveWatch, precizând totodată: "Posturile generaliste sunt deja cele care au cota dominantă de audienţă, riscul ca acestea - şi sunt deja doar două - să ocupe vertiginos toată piaţa este uriaş".
ActiveWatch mai atrage atenţia că OUG obligă operatorii de cablu să ordoneze canalele difuzate în funcţie de ratingul acestora.
"Măsura respectivă dezavantajează consumatorii de media, eliminând orice criteriu editorial în favoarea celui de rating. Astfel, publicul va găsi o structură a ofertei de programe în care posturi generaliste vor fi amestecate cu cele de life-style, de ştiri, sport sau muzicale, într-o ordine dictată exclusive de audienţa acestor canale", precizează asociaţia.
Totodată, ActiveWatch spune că "respinge orice demers legislativ adoptat fără consultare publică şi în dispreţul legii".
"Considerăm total nejustificată tentativa pripită a Guvernului de a modifica în plină campanie electorală o Lege organică prin Ordonanţă de Urgenţă. Chiar dacă unele aspecte abordate de proiectul guvernului justifică îmbunătăţirea cadrului legislativ, aceasta trebuie să se întâmple numai în urma consultării tuturor actorilor interesaţi şi ţinând cont, mai presus de orice, de interesul public", spune ActiveWatch.
Asociaţia face trimitere şi la o declaraţie din trecut a premierului Victor Ponta, potrivit căruia: "CNA e organizat conform unor practici europene. Nu modificăm nimic decât în măsura în care se modifică la nivel european".
Reacţia ActiveWatch vine în contextul în care CNA a decis, în şedinţa de miercuri, să transmită Guvernului o scrisoare în care să îi recomande să consulte toate părţile - radiodifuzori, agenţii de publicitate, cablişti etc. - care ar putea fi interesate de proiectul de Ordonanţă de Urgenţă de modificare a Legii audiovizualului.
Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de miercuri, proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind modificarea Legii audiovizualului numărul 504 din 2002. La şedinţa CNA au participat şi reprezentanţii International Advertising Association (IAA), ai Asociaţiei de Comunicaţii prin Cablu (ACC), pe lângă reprezentanţii principalelor posturi de televiziune, care participă în mod tradiţional la şedinţele Consiliului.
În urma a circa patru ore de dezbateri aprinse, membrii CNA nu au reuşit să formuleze un punct de vedere comun pe textul proiectului de Ordonanţă de Urgenţă.
Citește pe alephnews.ro: Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
Citește pe www.zf.ro: Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Citește și: OUG - Legea audiovizualului: CNA recomandă Guvernului să consulte toate părţile interesate de modificarea legii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
FBI, ODNI și CISA au emis un avertisment comun despre operațiunile Rusiei menite să submineze încrederea în alegerile americane
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a descoperit la autopsia femeii care a murit în fața spitalului din Slatina. Rudele acuză medicii de malpraxis
CANCAN.RO
Aparatul de bucătărie pe care OBLIGATORIU trebuie să îl deconectați peste noapte pentru a evita un incendiu
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe