Activităţi culturale, între 16 şi 28 mai, la Muzeul Satului, pentru a marca 78 de ani de existenţă

Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" din Capitală sărbătoreşte 78 de ani de existenţă în data de 17 mai şi, cu această ocazie, vor avea loc, în perioada 16 - 28 mai, diferite activităţi culturale, printre care concerte, expoziţii şi festivaluri, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

Urmărește
278 afișări
Imaginea articolului Activităţi culturale, între 16 şi 28 mai, la Muzeul Satului, pentru a marca 78 de ani de existenţă

Activităţi culturale, între 16 şi 28 mai, la Muzeul Satului, pentru a marca 78 de ani de existenţă (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

Astfel, pe 16 mai va avea loc deschiderea oficială a evenimentului, cu onoruri militare, muzică de taraf şi ritmuri bucovinene, împletite cu un recital de chitară clasică, vernisajul unei expoziţii de pictură, un atelier de gravură şi demonstraţii ale meşterilor populari (olărit, ţesut şi icoane pe sticlă).

De asemenea, pe 17 mai, când Muzeului Satului sărbătoreşte 78 de ani de existenţă, va avea loc un program dedicat ctitorilor instituţiei, prilej de descoperire şi cunoaştere a istoriei şi patrimoniului muzeului (expoziţie etnografică, demonstraţii ale meşterilor populari, spectacole muzicale, coregrafice, de teatru şi poezie, lansări de carte). Totodată, în intervalul 15.00 - 19.00, vizitatorii vor avea acces gratuit, în cadrul programului european Noaptea muzeelor.

Programul din data de 18 mai este adaptat conform tematicii propuse de International Council of Museums (ICOM) pentru sărbătorirea Zilei Internaţionale a Muzeelor, iniţiată în anul 1977 pentru a informa publicul cu privire la rolul muzeelor în dezvoltarea societăţii. Astfel, va fi oferit publicului un program de spectacole de muzică populară şi muzică clasică, târg cu meşteri populari, lansări de carte şi multe alte evenimente.

Pe 21 mai este sărbătorită Ziua cehilor la Muzeul Satului, când vor avea loc reprezentaţii muzicale, dansuri şi o expoziţie foto. De asemenea, va fi lansat albumul "Kara Eflak", a formaţiei vocal - instrumentale de muzică veche Anton Pann.

De asemenea, în perioada 23-25 mai se desfăşoară Festivalul culturii indiene - "Namaste India", când vor avea loc lecţii de limba hindi, sanscrită, bengali, demonstraţii de yoga tradiţională, arta decorării cu henna, dans indian clasic - Odissi, Bharatanatyam, Mohiniattam şi Kathak, istoria şi evoluţia sari-ului în timp, mandala, lecţii de gătit mâncare indiană, prezentare de ceaiuri, lansări de carte şi proiecţii de filme, oferind astfel publicului un tablou complet asupra diversităţii culturale a Indiei.

Pe 27 şi 28 mai va avea loc un spectacol de dans tradiţional indian din New Delhi - "Rajashtan Folk Dance". Rajasthan sau Tărâmul regilor este cel mai mare stat din India ca suprafaţă şi găzduieşte peste 68 de milioane de oameni, împărţit în 33 de districte. Printre dansurile tradiţionale ce se practică în această zonă, cele mai cunoscute sunt Ghoomar, Kalbelia şi Bhavai, dansuri închinate zeilor, cu piruete şi mişcări de trup şi mâini, asemănătoare unduirilor şerpilor.

În primăvara anului 1936, a luat fiinţă Muzeul Satului Românesc, creaţie a Şcolii Sociologice Române, înfiinţată şi condusă de profesorul Dimitrie Gusti. Acesta a fost al doilea muzeu în aer liber din ţară, după secţia în aer liber din Parcul Hoia a Muzeului Etnografic al Transilvaniei, din Cluj-Napoca, înfiinţată în 1929 de către Romulus Vuia. În anii '30, în Europa existau doar două muzee în aer liber - Muzeul Skansen, din Stockholm (Suedia, 1891), şi Muzeul Bigdo, din Lillehamer (Norvegia).

La deschiderea sa, Muzeul Satului din Bucureşti avea o suprafaţă de 5 hectare şi cuprindea 30 de case ţărăneşti, caracteristice diferitelor zone din ţară. În anul 1977, el a primit denumirea de Muzeul Satului şi de Artă Populară, prin contopirea cu Muzeul de Artă Populară, iar în luna martie a anului 1990, a fost divizat în Muzeul Satului şi Muzeul Ţăranului Român.

În prezent, Muzeul Satului cuprinde peste 80 de gospodării, monumente sau instalaţii, precum şi colecţii de: costume populare (13.258 de obiecte), obiecte textile de ordin practic, utilitar (7.576), scoarţe (2.019 de obiecte), obiecte religioase (în număr de 1.530), ceramică (8.565 de obiecte), obiecte din lemn (5.817), precum şi 93.000 de fotografii documentare alb-negru şi color.

Directorul Muzeului Satului "Dimitrie Gusti" este Paulina Popoiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici