- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (01.12.2011, 15:23)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Actorii Teatrului Odeon sărbătoresc 100 de ani de la inaugurarea Sălii Majestic
Actorii Teatrului Odeon din Bucureşti sărbătoresc 100 de ani de la inaugurarea Sălii Majestic, pe 12 decembrie, cu reinterpretarea primului spectacol pus în scenă în acest spaţiu, alături de un minirecital cu muzică de Wagner, a declarat pentru MEDIAFAX directoarea instituţiei, Dorina Lazăr.
Urmărește
531 afișări
Actorii Teatrului Odeon sărbătoresc 100 de ani de la inaugurarea Sălii Majestic (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)
Actriţa Dorina Lazăr a spus joi că orchestra Conservatorului din Bucureşti va cânta, pe 12 decembrie, un fragment din opera "Tannhäuser", de Richard Wagner, muzică pe care au ascultat-o şi cei veniţi, în urmă cu 100 de ani, la inaugurarea Sălii Majestic, fosta Sală Comedia.
De asemenea, actorii de la Odeon vor reinterpreta primul spectacol care a fost jucat pe scena teatrului, "Rapsozii", de Victor Eftimiu, şi vor citi poezia pe care Tudor Arghezi a scris-o special pentru inaugurarea sălii de spectacole.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump îl numește pe Robert F. Kennedy Jr. în funcția de Secretar al Sănătății al SUA
-
S-a câştigat marele premiu de aproape 10 milioane de euro la Loto 6 din 49. Unde a fost jucat biletul câştigător
-
România cumpără rachete Mistral într-o achiziţie în comun cu alte state, cu bani de la UE, prin programul EDIRPA
-
Ford Otosan a oprit azi producţia la uzina de la Craiova din cauza Electrocentrale Craiova. Pierderi estimate la peste 40 mil. Euro
Odeon este unul dintre cele mai importante teatre din Bucureşti, având în repertoriu, în prezent, spectacole semnate de regizori precum Radu Afrim şi Dragoş Galgoţiu. Teatrul găzduieşte, de asemenea, spectacole-lectură, expoziţii şi spectacole de dans.
Potrivit paginii oficiale de internet a instituţiei, Sala Comedia a fost inaugurată pe 25 decembrie 1911, cu denumirea Teatrul Comedia. Din iniţiativa lui Emil Lahovary, arhitectul Grigore Cerchez a conceput un ansamblu arhitectural de anvergură: Teatrul Comedia, situat pe latura dinspre str. Academiei, dar cu faţada orientată către Calea Victoriei, flancat de două corpuri laterale, către nord, magazine şi apartamente, şi către sud, Hotel Majestic. După inaugurarea Teatrului Comedia a urmat deschiderea aripilor laterale independente - Hotel Majestic şi corpul nordic cu apartamente şi magazine, configurând astfel cele două pasaje.
Teatrul Comedia a suferit unele transformări către jumătatea secolului, precum amplificarea sălii, înălţarea scenei şi introducerea unor corpuri de legătură cu aripile laterale - anexe ale scenei - peste cele două pasaje. Bombardamentele din 1945 au afectat atât teatrul, cât şi corpurile laterale, în special cel nordic, ce a fost parţial refăcut.
Până în anii 1960, ansamblul şi-a păstrat integritatea fizică, însă cu schimbarea funcţiunilor. Fosta casă a fost transformată în librăria Cartea Rusă, iar Hotel Majestic a fost scos din funcţiune. În anii 1970, într-o campanie de renovare a fostelor hoteluri, Hotel Majestic şi-a recăpătat funcţiunea originară.
În anul 1974, Sala Comedia a Teatrului Naţional devine Sala Majestic a Teatrului Giuleşti - înfiinţat pe 1 iulie 1946 -, care, la rândul său, în anul 1990, îşi schimbă denumirea în Teatrul Odeon.
În anii 1980 a fost construit un imobil către Calea Victoriei, pe locul rămas gol prin demolări pe latura de nord, şi s-a amenajat alveola creată în faţa teatrului.
În anul 2002, clădirea Teatrului Odeon era renovată aproape în întregime. S-a refăcut podeaua scenei, scaunele din sală au fost schimbate, tencuiala pereţilor interiori a fost dată jos până la stucatură şi refăcută, a fost reparat sistemul tehnic de glisare al tavanului, au fost refăcute scările interioare şi exterioare.
Teatrul şi spectacolele sale au obţinut numeroase premii, printre care trofeul pentru cel mai bun spectacol la Festivalul Internaţional de Teatru de la Arezzo (1979), premiul de excelenţă (1991 şi 1992), Teatrul Anului 1993, premiul pentru cel mai bun spectacol la Festivalul Naţional de Teatru din 1994, premiul pentru cel mai bun spectacol la Festivalul Comediei Româneşti din 1995. În ultimii ani, a primit numeroase premii la festivalurile de teatru de la Piatra Neamţ, Braşov, Galaţi, Timişoara, dar şi trofee UNITER.
Citește pe alephnews.ro: Ce va face Musk în noua funcție la „Departamentul de eficiență guvernamentală”?
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Citește pe www.zf.ro: Black Friday sparge toate recordurile. Sute de milioane de lei până la această oră
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Mark Zuckerberg a înregistrat propria sa versiune a piesei rap „Get Low” alături de starul american T-Pain
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Copiii Adrianei Bahmuțeanu nu vor să o vadă! Ce a descoperit Protecția Copilului în telefoanele micuților
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:58
-
ieri, 22:46