Actorul Jacques Martial deschide luna francofoniei, pe 3 martie, la Teatrul Odeon din Capitală

Luna francofoniei va fi deschisă la Bucureşti cu lectura textului "Cahier d'un retour au pays natal", realizată de actorul francez Jacques Martial, pe 3 martie, la Teatrul Odeon, informează un comunicat al Institutului Francez din Capitală.

Urmărește
86 afișări

Luna martie dedicată sărbătoririi francofoniei va aduce la Bucureşti concursuri de eseuri şi de poezie, ateliere pentru liceeni, concerte, spectacole de teatru, expoziţii şi un salon universitar.

Printre evenimentele cele mai importante se numără spectacolul "Caligula", cu Bruno Putzulu, la Bulandra Sala Izvor (12 - 13 martie), expoziţia de benzi desenate "Des cases et des hommes" (17 martie), concertul francofoniei cu Mathieu Gaudet, Ben Mazué, Teodora Enache la Café Godot (18 martie), Marché de la Poésie la Institutul Francez (23 - 26 martie), Festivalul Filmului Francofon la Sala Elvira Popescu (25 - 30 martie), expoziţia "Marianne, égérie des créateurs" la Muzeul Naţional de Artă al României (26 martie - 25 mai).

Jacques Martial, cunoscut publicului larg pentru rolul din serialul de televiziune "Navarro", este un actor francez de teatru şi film. Pe durata vizitei la Bucureşti, acesta va susţine şi un masterclass pentru studenţi la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică, pe 3 martie.

Potrivit presei franceze, Jacques Martial a umplut sălile festivalului Off de la Avignon, interpretând magistral "Cahier d'un retour au pays natal", de Aimé Césaire.

Poetul Aimé Césaire s-a născut în 1913 în Martinica. La 26 de ani, publică textul "Cahier d'un retour au pays natal", care îl consacră ca pe unul dintre cei mai mari poeţi de limbă franceză ai secolului XX. Textul devine un simbol al mândriei şi demnităţii regăsite a populaţiilor de culoare din toată lumea.

Centrele culturale franceze din Timişoara, Iaşi, Cluj şi Alianţele franceze din Constanţa, Piteşti şi Ploieşti au de asemenea un program special pe durata lunii martie dedicat sărbătorii francofoniei.

Evenimentele din luna francofoniei sunt organizate în România de Ambasada Franţei, Institutul Francez, Organizaţia Internaţională a Francofoniei, Ambasada Canadei, Wallonie-Bruxelles, Confederaţia Elveţiană, cu sprijinul Ministerului de Afaceri Externe şi al Agenţiei Universitare a Francofoniei.

Ziua Internaţională a Francofoniei se sărbătoreşte în fiecare an, pe 20 martie, în toate ţările care au franceza ca limbă oficială, de cultură, de lucru sau de comunicare internaţională. Cu ocazia acestei zile, întreaga lună martie este marcată de evenimente dedicate limbii şi culturii franceze.

Sărbătoarea a fost creată în anul 1998 pentru a celebra diversitatea ţărilor fracofone şi limba franceză care le leagă.

Nucleul interguvernamental al Francofoniei a fost creat la 20 martie 1970, odată cu înfiinţarea Agenţiei de Cooperare Culturală şi Tehnică (ACCT). ACCT, ale cărei titulatură şi portofoliu au evoluat pe parcurs, a devenit Agenţia Interguvernamentală a Francofoniei (AIF) în 1999 şi, din ianuarie 2006, Organizaţia Internaţională a Francofoniei.

România este prezentă în cadrul Francofoniei din 1991, când a obţinut calitatea de observator, devenind apoi membru cu drepturi depline în 1993. România a preluat preşedinţia Francofoniei în cadrul celui de-al XI-lea Summit al Francofoniei desfăşurat la Bucureşti, în septembrie 2006.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici