Actorul Levente Molnár, despre filmul "Son of Saul", premiat la Cannes: S-a întâmplat o minune

Actorul român Levente Molnár, care joacă în filmul "Son of Saul", premiat la gala Festivalului de la Cannes 2015, a declarat, pentru MEDIAFAX, că a fost o onoare să fie implicat într-un asemenea proiect, precizând că nu îi vine să creadă că s-a întâmplat această minune.

Urmărește
135 afișări
Imaginea articolului Actorul Levente Molnár, despre filmul "Son of Saul", premiat la Cannes: S-a întâmplat o minune

Actorul Levente Molnár, despre filmul "Son of Saul", premiat la Cannes: S-a întâmplat o minune (Imagine: Hepta)

Pelicula "Saul Fia/ Son of Saul", o coproducţie Ungaria-Franţa, a primit Marele Premiu al Juriului la gala celei de-a 68-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes, care a avut loc duminică seară.

Aceasta este cea de-a doua distincţie pentru "Son of Saul", debutul în lungmetraj al regizorului maghiar László Nemes, care a avut premiera mondială la ediţia din acest an a Festivalului de la Cannes, unde a fost selectat în competiţia oficială. Pelicula a fost recompensată, sâmbătă, şi cu premiul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film (FIPRESCI) pentru un lungmetraj din competiţia oficială a Festivalului de la Cannes.

Contactat duminică seară de agenţia MEDIAFAX, actorul Levente Molnár a spus că este o minune ce s-a întâmplat cu această peliculă.

"Nu mă aşteptam. Sigur, speranţa este acolo de fiecare dată şi când se întâmplă câte o minune din asta, nu-mi vine să cred. A fost o plăcere să lucrez la acest proiect, o onoare să mă implice regizorul şi echipa în acest proiect. Este o echipă foarte sinceră, foarte tânără şi nu ne vine să credem ce se întâmplă", a spus Levente Molnár, care se află la Cannes alături de colegii săi.

Levente Molnár a precizat că "Son of Saul" este prima sa colaborare cu regizorul László Nemes, acest lungmetraj fiind de altfel şi singurul film de debut din competiţia oficială a ediţiei de anul acesta a Festivalului de la Cannes.

Levente Molnár a mai spus că filmul are un subiect "care nu poate fi numit uşor" şi "care nu este îndestulător dezbătut". "Pe plan personal nici până în prezent nu pot să înţeleg cum a fost posibilă o asemenea înşiruire de evenimente, această tragedie", a spus Levente Molnár.

El a precizat că filmările pentru "Son of Saul" s-au desfăşurat în urmă cu un an, la Budapesta, într-un decor construit.

Întrebat dacă a fost deja contactat pentru alte proiecte, în urma succesului de la Cannes, Levente Molnár a spus: "Există interes, dar viaţa mea este altundeva. Mi se întâmplă nişte chestii la care nici nu m-am gândit. Îi mulţumesc lui Dumnezeu şi mă bucur de ele. Dar eu am o viaţă normală şi mi-o doresc înapoi".

Totodată, Levente Molnár a spus că filmul "Son of Saul" are deja un distribuitor şi urmează să fie distribuit la nivel internaţional. "Sperăm să poată fi văzut şi în România în cel mai scurt timp", a mai spus Levente Molnár.

În ceea ce priveşte proiectele sale, Levente Molnár a spus că urmează să lucreze la un scurtmetraj şi este în discuţii pentru mai multe lungmetraje.

Totodată, următorul proiect în care va fi implicat Levente Molnár este Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), care va începe pe 29 mai, la Cluj-Napoca, oraşul în care actorul trăieşte.

"O să fiu parte din echipa care organizează TIFF şi îmi doresc să facem o ediţie foarte bună a festivalului", a mai spus Levente Molnár.

Filmul "Son of Saul" a fost extrem de apreciat de critica de specialitate, după premiera sa mondială în competiţia oficială a ediţiei din acest an a Festivalului de la Cannes, fiind în topul preferinţelor acesteia.

Subiectul filmului este centrat pe două zile din viaţa lui Saul Auslander (Géza Röhrig), un prizonier evreu din Ungaria forţat să lucreze pentru nazişti în camerele de gazare de la Auschwitz.

Levente Molnár, angajat al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, are un rol cheie în acest film: îl interpretează pe Abraham Warsawski, cel mai apropiat prieten al lui Saul, aflat alături de el în lagărul de concentrare.

"E un subiect care mă interesează personal. Respect şi admir enorm capacitatea acestui popor (evreu) de a rezista prin cultură, educaţie, comunitate. Duc lipsa amalgamului, cândva mult mai accentuat, specific României, dat de convieţuirea paşnică - şi mutual benefică - a diverselor comunităţi (evrei, germani, unguri, armeni, greci etc.). Îmi imaginez cum ar arăta România cu aceste comunităţi. Cred în puterea pe care o poate avea acest «pestriţ» de popoare, naţii, etnii şi îi duc dorul. Nu pot percepe şi înţelege nici până în ziua de azi cele petrecute la Auschwitz. Nu pot să concep cum am fost noi, oamenii, capabili de asemenea fapte", spunea Levente Molnár, într-un comunicat remis MEDIAFAX, după includerea filmului în competiţia oficială a Festivalului de la Cannes.

Levente Molnár, născut pe 10 martie 1976, la Baia Mare, a studiat actoria la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, iar, din anul 2002, este actor la Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca. A colaborat, printre alţii, cu Silviu Purcărete, Gábor Tompa, Michal Docekal, Dragos Galgoţiu, László Bocsárdi, Mihai Mănuţiu, Olga Barabás, György Selmeczi, David Zinder, Mona Marian, potrivit informaţiilor de pe site-ul său personal.

Printre filmele în care a jucat se numără "The Fixer" (regia Adrian Sitaru), "Chuck Norris vs Communism" (regia Ilinca Calugăreanu) "Ferry" (regia Daniel Nickson) "Fragment viu" (regia Bántó Csaba, Iszlai József), "Blutsbrüder teilen alles" (regia Wolfram Paulus), "Radio" (regia Pünkösti Laura), "Un alt Crăciun" (regia Tudor Giurgiu), "Morgen" (regia Marian Crişan), "Any Given Father"
(regia Cristan Cîrcu), "Biliard" (regia Mészáros Péter), "Tetemrehívás" (regia Hatházi András).

Pe de altă parte, la gala celei de-a 68-a ediţii a Festivalului de la Cannes, care a avut loc duminică seară, regizorul francez Jacques Audiard a câştigat marele trofeu Palme d'Or, pentru lungmetrajul "Dheepan".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici