Actorul Ovidiu Iuliu Moldovan va fi înmormântat sâmbătă, la Cimitirul Bellu

Corpul neînsufleţit al actorului Ovidiu Iuliu Moldovan va fi depus, sâmbătă, în foaierul Sălii Mari a Teatrului Naţional Bucureşti (TNB), iar înmormântarea va avea loc în aceeaşi zi, la ora 14:00, la Cimitirul Bellu, pe aleea actorilor, transmite TNB.

Urmărește
585 afișări
Imaginea articolului Actorul Ovidiu Iuliu Moldovan va fi înmormântat sâmbătă, la Cimitirul Bellu

Actorul Ovidiu Iuliu Moldovan a încetat din viaţă

Trupul neînsufleţit al actorului va fi depus, sâmbătă, între orele 9:00 şi 13:00 în foaierul Sălii Mari al TNB.

"A fost un om şi un actor de o discreţie desăvârşită, pe care nu-l vom putea uita niciodată. Colegii şi prietenii din Teatrul Naţional Bucureşti anunţă cu profundă durere încetarea din viaţă, după o lungă şi grea suferinţă, a marelui actor Ovidiu Iuliu Moldovan, personalitate emblematică a scenei şi ecranului românesc, fin intelectual, cu studii de filozofie şi artă teatrală, cu o rară vocaţie a prieteniei şi cu dragoste pentru mai tinerele generaţii de actori", se arată în comunciatul Teatrului Naţional Bucureşti.

Pe scena Naţionalului bucureştean a întruchipat personaje de neuitat: Oswald în "Regele Lear" de William Shakespeare, regia Radu Penciulescu, Thomas în "Generoasa fundaţie" de Antonio Buero Vallejo, Caligula în "Caligula" de Albert Camus - creaţie de referinţă subliniind şi poziţia actorului împotriva dictaturii, prin subtilul său mesaj antitotalitarist -, în regia lui Horea Popescu, Gelu Ruscanu în "Jocul ielelor" de Camil Petrescu, regia Sanda Manu, Despot Eraclid în "Despot Vodă" de Vasile Alecsandri, regia Anca Ovanez Doroşenco, Malvolio în "A douăsprezecea noapte" de William Shakespeare, regia Anca Ovanez Doroşenco, Avram Iancu în "Avram Iancu" de Lucian Blaga, regia Horea Popescu, Iason în "O trilogie antică - Medeea" după Euripide şi Seneca, Ducele Orsino în "Noaptea regilor" de William Shakespeare, Lopahin în "Livada de vişini" de A.P. Cehov, toate acestea în regia lui Andrei Şerban, Tamerlan în "Tamerlan cel Mare" de William Shakespeare, regia Victor Ioan Frunză, Platonov în "Platonov" de A.P. Cehov, regia Ivan Helmer, Penteu în "Bacantele" de Euripide, regia Mihai Măniuţiu, Baronul în "Azilul de noapte" de Maxim Gorki, regia Ion Cojar.

Ultimul său rol a fost Cioran, în spectacolul "Celălalt Cioran", în regia lui Radu Penciulescu, dramatizare de George Banu, dar a urcat pentru ultima dată pe scenă în data de 15 ianuarie, în spectacolul "Trecut-au anii" după Mihai Eminescu.

"Cu harul său unic, izvorând dintr-o sensibilitate copleşitoare şi cu o inconfundabilă măiestrie a rostirii, Ovidiu Iuliu Moldovan va rămâne în conştiinţa noastră şi ca un mare iubitor de poezie. Pentru cei care l-au cunoscut şi l-au admirat, versul eminescian «Nu credeam să-nvăţ a muri vreodată» va avea pentru totdeauna inflexiunile vocii sale", se mai arată în comunicatul TNB.

Actorul a apărut în numeroase filme artistice, precum "Despre o anume fericire", în regia lui Mihai Constantinescu (1974), "Actorul şi sălbaticii", în regia lui Manole Marcus (1975), "Dincolo de pod", de Mircea Veroiu (1976 ), "Profetul, aurul şi ardelenii", regia Dan Piţa (1978), "Artista, aurul şi ardelenii", regia Mircea Veroiu (1978), "Bietul Ioanid", regia Dan Piţa (1980), "Castelul din Carpaţi", regia Stere Gulea (1982), "Întâlnirea", regia Sergiu Nicolaescu (1983), "Punct şi de la capăt", regia Alexa Visarion (1986), "Cuibul de viespi", regia Horea Popescu (1988), "Crăciun însângerat", regia Claudio Nasso (producţie Canada, 1996).

Însă nu mai puţin apreciat a fost Ovidiu Iuliu Moldovan şi pentru interpretarea rolurilor pe care le-a deţinut în filme de televiziune, ca "Un august în flăcări", regia Dan Piţa şi Radu Gabrea (13 episoade, 1975), "Nimeni nu moare", regia Constantin Chelba (1984), şi în piese de teatru pentru micul ecran - "Robespierre" după R. Rolland (1973), "Cei din urmă" după M. Gorki, regia Radu Penciulescu (1975), "Turnul de fildeş" după C. Petrescu, regia Cornel Todea (1980), "Steaua fără nume" de M. Sebastian, regia Eugen Todoran (1983).

În 2004, Ovidiu Iuliu Moldovan a primit premiul pentru întreaga carieră din partea Senatului UNITER.

Dispariţia lui Ovidiu Iuliu Moldovan a întristat lumea artistică românească, actori şi regizori, printre care Mircea Albulescu, Florin Zamfirescu, Alexa Visarion şi Sergiu Nicolaescu exprimându-şi regretul faţă de această pierdere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici