Actorul şi muzicianul Florian Pittiş a murit la vârsta de 63 de ani

Actorul şi muzicianul Florian Pittiş, care a încetat din viaţă duminică, la vârsta de 63 de ani, s-a născut la Bucureşti, la 4 octombrie 1943. A studiat la Liceul "Gheorghe Lazăr" şi a absolvit în 1966 Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică (clasa prof. Radu Beligan).

Urmărește
26 afișări
Imaginea articolului Actorul şi muzicianul Florian Pittiş a murit la vârsta de 63 de ani

Actorul şi muzicianul Florian Pittiş a murit la vârsta de 63 de ani

Trei ani mai tîrziu, în 1969, s-a angajat la Teatrul Bulandra.

Florian Pittiş a fost Alencon din "Elisabeta I" de Paul Foster, Alioşka din "Azilul de noapte" de M. Gorki, Edmund şi Jamie din "Lungul drum al zilei către noapte" de Eugene O'Neill şi Ariel din "Furtuna" de W. Shakespeare, toate în regia lui Liviu Ciulei.

De asemenea, a jucat în celebrul “Hamlet” al lui Alexandru Tocilescu, care a avut premiera în 1985.

Publicul l-a mai putut vedea în “Iulius Cezar” de W. Shakespeare (regia Andrei Şerban), “Bună seara, domnule Wilde” de Oscar Wilde (regia Alexandru Bocăneţ), “Titanic Vals” de Tudor Muşatescu (regia Toma Caragiu), “Scoica de lemn” de Fănuş Neagu (regia San Nasta) şi “Antigona” de Sofocle (regia Alexandru Tocilescu).

A regizat el însuşi pe scena Bulandrei spectacole precum “Cum se numeau cei patru Beatles” de Stephen Poljakoff, “Câinele grădinarului” de Lope de Vega, “Meditaţiile Ritei” de Willy Russel şi “Black & White” de Keith Waterhouse & Willis Hall.

În 1992, a fondat trupa Pasărea Colibri, împreună cu Mircea Baniciu, Mircea Vintilă şi Vlady Cnejevici. A rămas în formaţie până în 2000, când i-a luat locul Marius Baţu. A fost însă, în permanenţă, o prezenţă activă în lumea muzicii prin emisiuni la radio şi televiziune, articole în ziare, prezentări de concerte, colaborări pe diferite discuri.

O voce inconfundabilă a unor emisiuni de televiziune, printre care longeviva “Teleenciclopedie”, şi, mai nou, a unor audiobook-uri (“Jurnalul unui mag” de Paulo Coelho – Humanitas Multimedia, “Levantul” de Mircea Cărtărescu – Editura Casa Radio) Pittiş a fost director, începând cu decembrie 1998, al Radio România Tineret, transformat în Radio3net. În ultimii trei ani a condus acest post de radio aparţinând Societăţii Române de Radiodifuziune, care emite doar pe Internet, începând din noiembrie 2004.

Pe ecran, a avut roluri mai mici decât în teatru, în filme ca „Gioconda fără surâs” (regia Malvina Urşianu, 1967), „Adio, dragă Nela” (regia Cornel Todea, 1972), „Veronica se întoarce” (regia Elisabeta Bostan, 1973) şi „Înnebunesc şi-mi pare rău” (regia Ion Gostin, 1992). Recent, a dat glas unui personaj animat în versiunea în limba română a filmului „Maşini”/”Cars” (2006).

În mai 2006 a primit un premiu al revistei VIP pentru proiectul Radio3Net.

Florian Pittiş a fost suporter al echipei de fotbal Rapid.

În ianuarie 1998 a devenit primul actor din România cu website – o surpriză pe care i-au făcut-o prietenii săi „calculatorişti”, după cum a declarat el la momentul respectiv.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici